KLAR OPPFORDRING: Beskjeden var enkel å forstå i 2015, da dette OAvis-bildet ble tatt. Budskapet gjelder fortsatt.

Kom igjen, Oppegård!

OAvis-spaltisten Ivar vil helst unngå å bli førstesidestoff. Nå oppfordrer han til refleksbruk på meget utradisjonell måte!

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg til spalten «Slik har vi det nå». Innholdet er innsenders meninger.

Det er oktober. Det er høst. Mørket spiser mer og mer av dagslyset. Vi har for lengst pakket vekk sommerklærne. De tynne, lyse, plaggene er byttet ut mot varme klær i grått, brunt, mørkeblått og svart. Vi går med krumme nakker mot kulde, regn og vind med hetta over nakken og hodet eller med lua godt nedover ørene. Ser knapt naboene eller kjente som vi haster forbi. Lysene fra bilene sveiper over oss. Slikker oss over ryggen, kaster lange skygger eller blender oss i øynene. Vi ser dem, men blir vi selv sett i trafikken? Klarer sjåføren bak rattet å skille oss ut der vi går i ett med høstmørk natur og grå asfalt?

Svaret får vi som regel når vi selv sitter bak rattet og det plutselig dukker opp en mørk skikkelse foran oss.

Dessverre resulterer mangelen på bruk av refleks til mange farlige episoder i trafikken og i verste fall ulykker. Like trist for sjåføren av bilen som for den som blir påkjørt. Statistikken viser at de fleste påkjørsler av fotgjengere skjer i byer og tettbygde strøk når noen skal krysse gata. Selv i områder med gatelys er det vanskelig å se en mørkkledd person uten refleks i det store bildet av lyskilder fra hus og biler. Uten refleks gir du en sjåfør som kjører i 50 km/timen maks 2 sekunder på å reagere. 

UKENS SPALTIST: Ivar Nohr er Slik har vi det nå-spaltist, redaktør-nabo og engasjert innbygger i Oppegård.

Selv om refleksbruk er økende, viser undersøkelser fra Trygg Trafikk at mindre enn halvparten av alle nordmenn tar på seg refleks når de er ute og går. Jeg har dessverre ikke tall for Oppegård, men i nabogrenda Oslo er det kun 34%. Målet er at 53% av alle norske fotgjengere skal bruke refleks innen 2026. Etter min mening fortsatt altfor få! 

Men noen er heldigvis godt synlige. Når ungene fra barnehagen ved siden av oss går tur, stiller alle i refleksvest. Småtasser i store vester som når nesten ned til bakken. Jeg kan bare bli i godt humør av å se dem! (paretes; de går kanskje ikke i mørket, men de ønsker å bli sett i trafikken) De fleste som er ute og løper eller sykler i mørket, er også flinke til å ta på seg refleksvester eller plagg med refleksbånd. De som jobber ved og på veiene våre, ville nok aldri gått på arbeid uten en kjeledress som lyser opp i trafikken. Natteravnene våre går også foran som gode eksempler. Og selvsagt mange andre som for lengst har festet refleks på alle ytterplagg.

Men hvorfor er ikke dette en naturlig ting for alle? Vi vet at refleks redder liv. Er det fordi vi glemmer det, mangler vi en brikke eller et armbånd? Eller er det ikke kult å gå med refleks? En som synes det er kult, er min venn Viggo Venn! Han har alltid på seg refleksvest. Dag som natt. Gjerne mange. Lag på lag. 

På NRK ser jeg at refleksvesten realiserte drømmen hans om å stå på scenen i selveste Sydney Opera House. Javisst er det jobben hans som komiker og klovn. Men da jeg spurte ham om han var opptatt på Trygg Trafikks refleksdag 17.oktober, var svaret: «Det er jo som en slags helligdag for meg.»

Nå har han gitt meg tre signerte refleksvester som jeg gjerne deler med tre av avisens lesere som poster «Jeg bruker refleks» i Facebook-kommentarfeltet til denne saken. Ellers oppfordrer jeg alle til å bruke 5 minutter og feste en refleks på alle høst- og vinterplagg. 

Nå skal vi vise at folk fra Oppegård er synlige i høstmørket! 

Powered by Labrador CMS