I SITT ESS: Innbitt og hardtkjempende. Slik huskes Vidar Bauer på banen.

En KIL-legende er borte

Forrige helg mottok vi den triste beskjeden om at Vidar Bauer, urkraften i storhetstiden til Kolbotns håndballherrer, var gått bort. Han døde på sin 70-årsdag.

Publisert

For de som vanket i Sofiemyrhallen under Kolbotns storhetstid, trenger Vidar «Bausen» Bauer ingen nærmere presentasjon. Som en av hans tidligere lagkamerater skrev på minnesiden: 

– Legende.

Kolbotn-gutt

La oss allikevel komme med en kort oppsummering. Selv om han er oppført med fødested Grue, er Bauer som Kolbotn-gutt å regne. Familien flyttet til Ødegården, da Vidar var liten. 

I slutten av tenårene spilte Vidar Bauer på A-laget både i fotball og håndball, men valgte å satse på det sistnevnte. Det skal Kolbotn-håndballen være glad for. Han var med på alle opprykkene fra nivå 3 til elite. Opprykket skjedde etter sesongen 74/75.

Ikke minst var han sentral under gull-årene på 80-tallet som ga to seriegull og en andreplass. Pluss en tapt cupfinale. Mang en målvakt har nok undret på hvordan Bauer klarte å plassere skuddene fra spiss vinkel, og bare hørt susen av hans knallharde underarmsskudd. Og i tillegg var han en knallgod og sterk forsvarsspiller. Som en motspiller i de tider sa tidligere i sommer: 

– Fikk han tak på deg, var det umulig å komme seg løs.

FRA ØB-ARKIVET: Oppegård Avis var mange år unna da Bauer herjet på parketten. Her fra en ØB-sak sammen med lagkamerat Tom Starberg.

Landslagsstjerne

Storspillet for Kolbotn ga, nær sagt selvsagt, landslagsplass. Debuten skjedde mot Italia 26. mai 1978. Da gikk Vidar målløs av banen. Men alt i landskamp nummer to, to dager senere mot Belgia, kom den første scoringen med flagget på brystet. Så gikk det slag i slag fram til 28. februar 1985. Da spilte Vidar Bauer sin 153 landskamp. Klart flest av Norges herrehåndballspillere den gang. 245 landskampmål ble det også. Vi kan forøvrig legge til her at også to av hans brødre også har spilt på herrelaget, Runar og Hans Edvard.

I Kolbotn ga han seg først etter sesongen 84/85, men kom tilbake to år senere. Da ble det et par sesonger til som både spiller, spillende trener og kun trener. Det ble til slutt rundt 20 sesonger på herrelaget som spiller og trener.

Glimt i øyet

Vidar Bauer ble i 1985 æresmedlem i Kolbotn IL, og i 1999 ble han tildelt håndballstatuetten av Norges Håndballforbund. Det kan også legges til at etter karrieren i Kolbotn var han trener for flere lokale lag, blant annet yngre lag i Nordby, hvor han etter hvert flyttet.

Om Vidar kunne se sint ut på banen, var han helt motsatt utenfor. Bauer hadde alltid gode replikker og morsomme historier. Han var også flink til å se alle. Fleipen kom alltid med et glimt i øyet.

Det er med andre ord en ener som nå har gått bort, og det er bare å takke for følget.

Vidar Bauer begraves fra Nordby kirke tirsdag 1. oktober kl. 10.30.

Powered by Labrador CMS