Mer «korona-kroner» til næringslivet
Det lokale næringslivet fikk i overkant av åtte millioner kroner gjennom den siste kommunale kompensasjonsordningen.
Det har vært tøft å drive business i pandemien. Likevel er det nok et plaster på såret at korona-rammede bedrifter med virksomhet i Nordre Follo totalt har blitt tildelt nesten 27,4 millioner kompensasjonskroner. I siste runde ble åtte nye millioner delt ut.
Målet med kompensasjonsordningen er å hjelpe bedrifter som har hatt tap og kostnader knyttet til smittevernstiltakene i kommunen.
Nødvendig omstilling
Den siste tildelingen er den tredje i år, og skal kompensere for kostnader til utviklings- og omstillingstiltak bedriftene har satt i gang på bakgrunn av pandemien.
– Denne gangen har det vært mulig å søke om støtte til planlagte, pågående eller gjennomførte utviklingstiltak, sier næringsrådgiver Elisabeth Rytterager i Nordre Follo kommune.
– For mange har pandemien gjort det nødvendig å omstille bedriften for å sikre fremtidig inntjening og sysselsetting. Av søknadene ser vi særlig at mange ønsker å styrke sin digitale salgsplattform, for eksempel gjennom nettbutikk, eller å utvide til nye og fremtidsrettede virksomhetsområder. Slike tiltak medfører ofte betydelige kostnader, forteller Rytterager.
Slik ble fordelingen
Kommunen mottok 65 søknader innen søknadsfristen 5. oktober, hvorav to ble trukket. Av de 63 vurderte søknadene, får 58 bedrifter tilskudd fra ordningen, mens fem søknader ikke oppfylte kriteriene. Utbetalingene er fra 15 000 til 300 000 kroner per bedrift.
Kommunen har prioritert virksomheter som faller helt eller delvis utenfor den statlige kompensasjonsordningen og bedrifter innenfor bransjene overnatting, servering, sport/fritid, detaljhandel og reisebyrå/reisearrangør. Tilskuddene er fastsatt på bakgrunn av søknaden, herunder beskrivelse av tiltaket og kostnader. Kommunen har også vurdert antall ansatte og bedriftenes økonomi. Støtten blir utbetalt omgående.
123 søkere har fått tilskudd i år
Nesten 27,4 millioner kroner har blitt delt ut til lokalt næringsliv gjennom kommunens kompensasjonsordning i år. Totalt 123 søkere har mottatt tilskudd, og flere bedrifter har fått støtte flere ganger. I tillegg har alle kommunens serveringssteder med skjenkebevilling blitt kompensert for omsetningsavgiften for 2020 og 2021.
Av de som mottok maksbeløpet på 300 000 kroner finner vi flere Oppegård-baserte bedrifter. Både reisebyrået Expertreiser på Trollåsen, restauranten Kolbotn China House i Kolben og Liv Steens Ballettskole innfridde kravene for maksutbetaling.
Samfunnshuset Kolbotn og interiørbutikken Sjarm og Sjel mottar 250 000 kroner, Myrvolbaserte Det Gledes er tilfelt 187 000 kroner, mens gårdbrukerne på Svartskog har fått 180 000 og 175 000 til henholdsvis Gården på Svartskog og Svartskog Spekeri.
– Gull verdt
Gårdbruker Hilde Aukrust på Svartskog sier tildelingen er gull verdt.
– Det er riktig at vi har fått tilskudd for begge firmaene vi driver, som er veldig forskjellige. For Gården på Svartskog gir det oss først og fremst litt fremtidsoptimisme. Corona først og fremst har vist oss hvor vi er sårbare. Sitter du for eksempel med et tonn ferskt kjøtt, og ingen henter det, så er det du som lider et kjempetap. Tilskuddet skal vi bruke til å utvikle både logistikk, lagerhåndtering og sikring av varene våre, blant annet i form av økt frysekapasitet, sier Aukrust.
Når det gjelder Svartskog Spekeri handler det også om fremoverlente tiltak, men på en annen måte.
– Her blir det utvikling av nye salgskanaler og markedsføring, og vi jobber også med nye nettløsninger og utlevering. Samtidig har vi lenge ønsket oss en italienskinspirert mobil torgbod. Det vil gi oss mer fleksibilitet med tanke på salg, forklarer Aukrust.
Hun er svært takknemlig for å endelig ha blitt fanget opp av en tilskuddsordning, etter en svært vanskelig pandemi-periode.
– Vi har ikke kunne søkt på noen andre tilskudd enn de kommunale, og det at vår kommune satser på lokalt næringsliv, det synes vi er så bra, sier hun fornøyd.