OAVIS-GLEDE: Det har vært mye å være glad for i Oppegård Avis i det siste, men dagens nyhet topper det meste. Fra venstre redaktør Eskil Bjørshol, annonseansvarlig Bente Wardenær og journalist Thomas Trøa.

Jubler for pengestøtte

 – Dette er realt kvalitetsstempel for Oppegård Avis, sier OAvis-redaktør, etter at lokalavisen ble innvilget produksjonstilskudd på første forsøk.

Publisert

Onsdag morgen sprakk nyheten om hvilke norske aviser som er innvilget såkalt produksjonstilskudd fra Medietilsynet - tidligere kjent som pressestøtte - for 2024.

For første gang i historien er Oppegård Avis med på den gjeve listen. Det er naturlig, siden det også er første gang avisen søker om et slikt tilskudd.

Dette økonomiske tilskuddet skal bidra til et mangfold av nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet. Tilskuddet skal fremme uavhengig journalistikk, karakterisert av høy kvalitet, særlig i nyhets- og aktualitetsmedier i markeder som er for små til å være bærekraftige, eller som er alternativer til de ledende nyhetsmediene i de ulike mediemarkedene.

– Veldig gledelig

Oppegård Avis-redaktør Eskil Bjørshol, ser på tildeling som et kvalitetsstempel.

– Vi har vært trygge på at det vi leverer faktisk holder et høyt nivå, men dette er et realt kvalitetsstempel for oss. Det er første gang vi søker om penger fra Medietilsynet og da er det veldig gledelig at vi er både er målt og veid til å være godt innenfor kriteriene, gløder Bjørshol.

Totalt 162 aviser får penger fra Medietilsynet i år. Oppegård Avis er en av 16 nye publikasjoner som søkte om støtte, og av disse 16 har seks aviser kommet gjennom nåløyet. Dette er Oppegård Avis, Akersposten, Nordre Aker Budstikke, Grimstad Adresse-Tidende, Stjørdalsnytt og Frøya.

FRA PAPIR TIL NETT: I 2023 gikk Oppegård Avis fra å være en gratis ukesavis til å bli en ren nettavis med abonnement. Fra venstre Bente Wardenær, Eskil Bjørshol, Kenneth Johnsen, Thomas N. Witsø-Bjølmer og David van Dort som alle jobber med eller i Oppegård Avis.

Oppfyller en rekke krav

For å få produksjonstilskudd må avisene oppfylle en rekke krav. De må blant annet ha som hovedformål å formidle nyheteraktualitetsstoff og samfunnsdebatt til allmennheten, i tillegg til å ha et bredt tilbud av nyhets, aktualitets- og debattstoff fra ulike samfunnsområder. Nisjeaviser må ha et bredt innhold om politikk, økonomi eller samfunnsliv.

I begrunnelsen fra Medietilsynet for hvorfor Oppegård Avis er innvilget et tilskudd på 2.000.813 kroner, står det blant annet følgende:

« For å ta stilling til om et nyhets- og aktualitetsmedium oppfyller forskriftens krav til formål og innhold, foretar Medietilsynet en innholdsvurdering av det publiserte innholdet til alle nye søkere til tilskuddsordningen. Undersøkelsen viser at hovedinnholdet i Oppegård Avis består av nyheter, aktualiteter og samfunnsdebatt. Undersøkelsen viste også at innholdet i avisen i hovedsak består av egenprodusert, dagsaktuelt stoff og at kildebruken er i tråd med god journalistisk praksis. Medietilsynet vurderer på denne bakgrunn at vilkåret om at avisen skal ha som hovedformål å drive journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt, er oppfylt. Videre vurderer Medietilsynet at Oppegård Avis oppfyller vilkåret om å henvende seg til allmennheten.

Det er nettopp grundigheten i vurderingskriteriene som gjør at gleden i redaksjonslokalene på Sofiemyr er så stor.

– Her er det ikke overlatt noe til tilfeldighetene og vi er både stolte og glade for at vi oppfyller alle kravene til Medietilsynet. Dette motiverer oss alle til å stå på videre, sier Bjørshol.

Mer om saken

Vil du fordype deg i hvilke aviser som har fått produksjonstilskudd og hva de enkelte har fått, så kan du dykke ned i denne saken på Medietilsynets nettside.

Fakta om produksjonstilskudd for nyhets- og aktualitetsmedier:

  • Produksjonstilskuddet er den største direkte mediestøtteordningen, og Medietilsynet forvalter ordningen. I 2024 blir 424,4 millioner kroner fordelt i støtte. Bevilgningen økte med 15,7 millioner kroner fra 2023.
  • Produksjonstilskuddet skal bidra til et mangfold av redaktørstyrte tekstbaserte nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet. Ordningen er plattformnøytral.
  • Ordningen er særlig rettet mot nyhetsmedier i markeder som er for små til å være bærekraftige, og nyhetsmedier som er alternativer til de ledende nyhetsmediene i større markeder. Produksjonstilskuddet skal korrigere for markedssvikt for mindre nyhetsmedier og nummer to-medier i slike markeder.
  • Når nye aviser søker støtte, vurderer Medietilsynet søkeren opp mot kravene i forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. Kravene gjelder blant annet innhold, antall abonnenter og driftsøkonomi. 
Powered by Labrador CMS