KOM TIL KOLBOTN: Kommunal- og distriktsminister Erling Sande ble ønsket velkommen av ordfører Cecilie Pind og virksomhetsleder for arbeid og inkludering, Hilde Lervik.

Kom, hørte, møtte og ble imponert

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande lot seg imponere av kommunens arbeid for inkludering av flyktninger. 

Publisert

Ministere som kommer på besøk i Nordre Follo, kommer gjerne for å rose et godt stykke arbeid. Så også i dag, da den relativt ferske ministeren Erling Sande (Sp) kom til gamle Oppegård rådhus.

Anledningen var kommunens gode arbeid for å motta, bosette og inkludere flyktninger i Nordre Follo kommune.

– Det er et spennende og godt arbeid dere gjør her når det gjelder bosetting, sa Sande allerede idet han kom inn døra.

Stor prosess

Og det er god grunn til å gi kommunen ros for den innsatsen og det arbeidet de har lagt ned for å motta og behandle sårbare mennesker. De aller fleste nyankomne, kommer fra Ukraina, og det har vært litt av et puslespill å motta, bosette og inkludere. For det handler ikke bare om å ta i mot. Det handler vel så mye om å ivareta.

Ministeren fikk derfor høre fra både Anne Melsom, kommunalsjef, Hilde Lervik, virksomhetsleder i arbeid og inkludering, Anders Glette, avdelingsleder i flyktningetjenesten, Thea Grydeland Ersvik, bosettingskoordinator og boligkonsulent Petter Strømme.

Alle har avgjørende roller i prosessen, hvor blant annet sistnevnte har trålet det som er av lokalt boligmarked for å finne gode løsninger til flyktningene i Nordre Follo, enten de er én, tre eller sju personer.

FORNØYD GJENG: Fra venstre: Anders Glette, avdelingsleder i Flyktningetjenesten, boligkonsulent Petter Strømme, kommunestyrerepresentant Paal Sjøvall (Sp), Thea Grydeland Ersvik, bosettingskoordinator, minister Erling Sande, ordfører Cecilie Dahl-Jørgensen Pind, kommunalsjef Anne Melsom og virksomhetsleder i arbeid og inkludering, Hilde Lervik.

Rask inkludering

Under møtet ble det sagt at en viktig nøkkel til suksess er selvsagt trygghet, men også å komme i gang med inkludering så fort det lar seg gjøre. Skolebarn blir derfor raskt introdusert for den norske skolen, mens alle over 18 år får tilbud om det velkjente introduksjonsprogrammet.

I skrivende stund er rundt 350 personer registrert som deltakere i et av kommunens tilbud, ble det fortalt. Til det trengs det mye mye administrering og kommunen har nå rundt 70 ansatte på dette området. Det tallet har vokst kraftig de siste månedene og ministeren lurte derfor på om det hadde vært krevende å vokse så fort.

ORIENTERTE: Virksomhetsleder Hilde Lervik informerte ministeren og de andre om kommunens arbeid.

– Det kan være krevende, og ja det er hektisk, men vi har veldig gode erfaringer med veksten, og vi er glade for at det er et voldsomt trykk når vi søker etter folk, sa Hilde Lervik til en imponert minister.

– Det er imponerende. Jeg vet at mange kommuner har kjent på at strikken tøyes, og det er helt forståelig. Jeg vil derfor skryte av dere for flott innsats og det er kjekt å høre om jobben dere gjør. Det er imponerende og jeg har gledet meg til dette besøket, roste han.

Møtte flyktninger

Etter at det formelle besøket i det gamle rådhuset var over, gikk så turen ut til en av familiene som har kommet til Norge og Nordre Follo.

På Greverud fikk kommunal- og distriktsministeren møte den ukrainske familien Snizhana Preobrazhenska (datter) og Tetina Preobrazhenska (mor), samt utleier Geir André Moksness-Skaug, som har leid ut boligen til dem.

GODT MØTE: Minister Erling Sande (til høyre) fikk møte mor og datter Preobrazhenska og utleier Geir André Moksness-Skaug. Til venstre for ministeren står Anders Glette og Petter Strømme fra kommunen.

Ministeren sier han ble inspirert av møtene i kommunen og at det er viktig å høre hvorfor de har lykkes, og hvordan staten kan legge til rette for at kommunene fortsatt kan gjøre en god jobb. 

– Det var veldig hyggelig å få komme hjem til og hilse på familien fra Ukraina og utleieren som har leid ut sokkelleiligheten sin. Utleier synes det er kjekt å ha familien i hus, og begge parter var fornøyd med leieforholdet, sa Sande til Oppegård Avis.

OPPFORDRING: Etter møtet hadde ministeren en oppfordring til alle som kan bidra.

Oppfordring

Ministeren la til at han er imponert over den innsatsen som er lagt ned i hele Norge, ved at folk har åpnet hjemmene sine og totalt sett gitt 60.000 flyktninger et sted å bo i løpet av de siste par årene.

Han hadde en siste oppfordring til innbyggerne i Nordre Follo.

– Nå blir det noen rolige juledager fremover og det er fin tid til å tenke over om en har en bolig, leilighet eller hybel som står tom og som kan leies ut. Krigen i Ukraina raser videre og det vil også neste år være behov for utleieboliger til flyktninger og andre. Jeg vil derfor oppfordre alle som kan å bli med på boligdugnaden.

Powered by Labrador CMS