BIBLIOTEKET: Inger Astrid står for ukens bokanbefaling

En forbannet familie – en roman om selve livet

Ukens anbefaling fra biblioteket er en roman om lengsler og drømmer som må tilpasses virkeligheten, skrevet av den svenske superforfatteren Jonas Hassen Khemiri.

Publisert

Anbefalt av Inger Astrid 

Søstrene 

av Jonas Hassen Khemiri

De tre søstrene Ina, Anastasia og Evelyn vokser opp i Stockholm med sin tunisiske mor. Far har de ikke noe forhold til. Moren sliter med mange ting, og søstrene har et komplisert forhold til henne. De er helt forskjellige typer og irriterer seg mye over hverandre når de blir eldre og etter hvert voksne. En er notorisk rotete, en stikk motsatt. Den tredje er et sted midt imellom. Samtidig holdes de sammen av ansvaret for moren, som fungerer dårlig. Moren sa til dem da de var små at det hviler en forbannelse over familien deres. Den går ut på at alt de elsker skal bli tatt fra dem. Dette henger over dem i hele oppveksten og inn i voksenlivet. De sliter med å knytte seg til noen fordi de frykter at vedkommende skal bli borte.

Å være et annet sted

Jonas (fortellerstemmen) bor i en periode i nærheten av søstrene. Mikkolasøstrene kalles de av folk i området. Han fascineres av dem og prøver å bli kjent med dem. De har mye felles og han kjenner en dragning mot dem. Når Jonas er 11 år forlater faren familien og flytter tilbake til Tunisia. Da virker det som om Jonas også rammes av forbannelsen. Heretter ønsker han alltid at han var et annet sted, uansett hvor han er. Det fører han på en reise rundt i verden, som tar oss med til både New York og Tunisia. Han søker etter identitet, men sliter med å finne den. 

Dette er en roman om livet og hva det handler om. Om lengsler og drømmer som må tilpasses virkeligheten slik den er. Vi lever ikke alene; det er alltid noen som må eller burde tas hensyn til. Enten vi føler på det selv, eller det er omstendighetene som pålegger oss et ansvar. Familien står sterkt, men vennskap kan være minst like verdifullt. Samtidig er det ikke alle vennskap en trenger å opprettholde. Det får en av søstrene erfare da hun drar på helgetur med gamle skolevenninner. 

En bok som ligner litt på Søstrene er Bryllup og begravelser av Jens M. Johansson

Powered by Labrador CMS