Grisefint i Tyskland
Her representerer Hilde fra Svartskog Oppegård på en av verdens mest anerkjente matmesser.
De ti siste dagene har Akershus, Norge og ikke minst Oppegård og Svartskog blitt fremvist for en hel matverden under messen Grüne Woche i Berlin i Tyskland, og skal vi tro rapporten vi har fått fra messen, har dette gått svært bra.
Gigantisk
Midt oppi dette har altså Hilde Hammer Aukrust fra Gården på Svartskog vært. Hun har hatt med seg kortreiste produkter fra gården i det idylliske landskapsområdet, og det er en tungvekter av en messe som hun har vært på.
Grüne Woche har i år hatt 1650 utstillere fra 66 forskjellige land, og over 400.000 mennesker har vært innom messen disse dagene.
Det er 30. gang messen har blitt arrangert, og Gården på Svartskogs produkter ble blant annet servert på en ambassadørmiddag med det ypperste av fiffen tilstede.
Medbragt
Hammer Aukrust hadde med seg flere produkter fra gården til den store, tyske messen.
Hammer Aukrust hadde med seg salami, italiensk bacon, speket bog og speket nakke
– Det er klart at dette er kjempestort for oss. Jeg visste ikke at dette var så stort, men jo mer info som kommer, og jo mer dette nærmer seg, jo mer skjønner jeg hvor stort dette er. Klart man føler seg som en veldig liten fisk i en kjempestor dam, men samtidig er det stort å både få kunne representere det vi lager, og ikke minst vår tanke om dyrevelferd, sier Hammer-Aukrust.
Fokus på dyrene
For nettopp fokuset på dyrene er svært viktig for damene på gården på Svartskog. Filosfien er enkel: Har dyrene det godt, føles det bedre både for magen og for hodet.
– Vi kommer aldri til å gjøre noe som går på bekostning av dyrevelferden eller grunnprinsippet ved driften vår. Vi reiser ikke til Tyskland fordi vi nå skal ekspandere enormt, drive stordrift og eksportere til hele Europa. Vi skal ikke vokse ut av skoene eller prinsippene våre, men samtidig gir dette mange nye muligheter, sier Hammer-Aukrust.
PS! Saken fortsetter under bildet!
Satser videre
Når Tyrklands-reisen er over, er det tilbake til den daglige gårdsdriften. Nå kommer våren, og da begynner kalving, lamming, våronn, grisefødsler, vedlikehold, og ikke minst byggingen av et nytt driftshus.
– Når vi får bygget dette og får gjerdet inn større områder på gården, skal vi ta inn 150 dyr til, og da begynner vi å nærme oss et nivå vi synes er bra. Økonomisk begynner det også å kaste av seg, og vi har nå en heltidsansatt på gården i tillegg til meg. Målet på sikt er også at Kristin skal jobbe fulltid på gården, sier Hammer Aukrust.