Nå kommer den endelig tilbake!
Gikk du glipp av Oppegårdakevitten ved forrige lansering? Slapp av! Det flasker seg denne gangen også! Til høsten har du sjansen igjen!
En ny runde med Oppegård-akevitt er i planleggingsfasen. Nå skal Landstormen igjen ut med edle dråper, og blir det som forrige gang må man være rask på labben for å få med seg godsakene.
Torleif Bjøntegaard og Pål Christian Michelet er begge med i akevittkomiteen, som teller fem medlemmer, i Landstormen. De er stolte av de lokale råvarene og synes det var moro at forrige lansering gikk så bra.
– Det var ventelister på vinmonopolet og det ble skikkelig fart på det. Det var helt sjukt, ordentlig moro, sier Bjøntegaard, som er formann i akevittkomiteen.
Tilbake til folket
Det ble laget til sammen 6500 flasker av den forrige årgangen og herrene antar at det vil bli laget et sted mellom 3000 og 5000 flasker til høsten.
– Målet må være å lansere i oktober eller november, før rakfisken kommer. Det er mange som spør om den kommer igjen, men det gjelder å få med seg de som ikke er av de ivrigste også, sier Bjøntegaard.
– I fjor så betalte vi for å sette i gang, men nå har vi opsjon på akevitten i fem år, så det blir ingen utgifter i år, dermed går fortjenesten rett ut igjen til folket, istemmer Michelet.
De påpeker at jo flere som kjøper jo mer går tilbake til folket i kommunen. Landstormen har nemlig et edelt formål med sine edle dråper. «Landstormens allmennyttige fond» skal gi hjelp til vanskeligstilte i kommunen, gjerne unge. Og i samarbeid med Nav og Røde Kors finner de ungdom som er best egnet og sender de avgårde på ferie.
Smaken av Oppegård
Det som gjør Landstormens Vellagrede Oppegård Jubileumsaquavit til Oppegårdsakevitt, er de lokale smakstilsetningene. Fra Sjødalstrand Gård på Svartskog har de fått plommeekstrakt fra plommene på gården og urten bergmynte, som vokser vilt, til å smaksette akevitten.
– Bergmynte er en urt som spredde seg da munkene fra Hovedøya hadde hager her ute på 1500-tallet, forteller herrene.
Gårdseier Ingrid Kalstad-Sjødalstrand forteller at plommene brukt i akevitten er av typen Opal, en liten, tidlig plommesort.
– Plommene her har det lunt og varmt på grunn av fjellet og sjøen. Det viktigste for at norsk frukt skal bli god er sol, og Svartskog er den mest solrike plassen i kommunen, sier Kalstad-Sjødalstrand stolt.
Og stolt kan hun være, for plassen er idyllisk, råvarene eminente og ikke alle gårdseiere kan smykke seg med å ha smaksatt en lokal akevitt.
Snill akevitt
– Dette er en mild og snill akevitt, som ordføreren sa: – Dette var en akevitt med dametekke, smiler Bjøntegaard.
Nå skal det også legges til at tidligere ordfører Sylvi Graham omtalte akevitten på følgende måte: – Den smaker som fløte!
Begge herrene er enige om at det er en allround akevitt som kan nytes både til reker og røkelaks, så vel som rakfisk og annen tradisjonell julemat.
I september tar Landstormen med seg akevitten til Oslo Aquavit Festival for å vise verden hva den vellagrede oppegårdingen er laget av.
– Her blir det smaksprøver på akevitter og en fin mulighet for å reklamere, sier Michelet.
Kan være trenger de ikke reklamen, blir det som forrige lansering, raser nok flaskene ut av hyllene igjen. Vær sikker på at du får med deg en du også!
Klikk her for å lese deg mer opp om akevitt