AKERSHUS SIN HØYRE-FLØY: Anette Marie Solli, fylkesrådsleder (H) og Tom Staahle (FrP), fylkesråd for finans og organisasjon går hardt ut mot regjeringen.

Reagerer kraftig på budsjett-forslaget

Der Arbeiderparti-politikerne i fylket hyller egen regjering er høyresiden langt fra fornøyd med statsbudsjettet. 

Publisert Sist oppdatert

NB: Dette er et debattinnlegg og gir utrykk for skribentenes meninger.

Akershus fylkesråd var denne uken klar til å sette siste punktum i forslaget til budsjett 2025. Et budsjett det har blitt jobbet omhyggelig med i et halvt års tid. Da kom regningen fra Vedum og Støre på en kvart milliard kroner.

Akershus er fylket som vokser mest

Akershus er et fylke der folk ønsker å bo. Vi står midt i en dyrtid som rammer fylkeskommunens økonomiske handlingsrom. I tillegg har vi en Ap-ledet regjering som ikke kompenserer fylker og kommuner der folk faktisk ønsker å bo. De gir med én hånd og tar tilbake med begge.

Befolkningsveksten legger press på våre tjenester og tilbud som utdanning, tannhelse, kollektiv og arealbruk. Fylkesrådet var nå klare til å legge frem et budsjett med ansvarlige, men tøffe prioriteringer. Bare noen små justeringer sto igjen. Så kom forslag til statsbudsjett.

Regjeringens ekstraregning på en kvart milliard kroner

Over bordet kastet Vedum og Støre en regning på en kvart milliard kroner til innbyggerne våre. Dette får dramatiske konsekvenser. En kvart milliard er ikke noe vi kan effektivisere oss ut av. Det vil få konsekvenser for tjenestene og tilbudet vi leverer. Fylkeskommunens lovpålagte tjenester kan vi ikke, og vil vi ikke røre.

Kutt i kollektiv og skole

Så hvor bør vi kutte? Skal vi satse på færre kollektivavganger, høyere priser, eller i verste fall begge deler? Eller skal vi kutte i skolen? Vi er et fylke med allerede stappfulle klasserom. Vi kan ikke be dem om å komme igjen neste år, for da har vi kanskje fått en ny regjering, og plass til dem.

Regningen vi nå har fått i fanget er så dramatisk at vi må tilbake til tegnebrettet og snu alle steiner for å gjøre de smertelige kuttene som Støre- regjeringen tvinger oss til. For fylkesrådet blir det nå viktigst å ha gode nok tjenester for våre innbyggere i dag, men også sikre et bærekraftig fylke for fremtidige generasjoner.

“Vanlige folks tur?”

I valgkampen sa Sp og Ap at nå er det «vanlige folks tur». Regjeringen har kanskje en snevrere oppfattelse av hvem vanlige folk er. Statistisk sett bor ikke vanlige folk i grisgrendte strøk. Vanlige folk bor i tettbygde strøk og bynære områder. Det er disse vanlige folka som bidrar til vekst i kommuner og fylkeskommuner, og dermed store inntekter til staten.

Det er disse inntektene Støre og Vedum gjennom det nye inntektssystemet og forslag til statsbudsjett forsyner seg uforholdsmessig grovt av. Taperne er vanlige folk som bor i kommuner og fylkeskommuner som folk flytter til. Det er vanlige folk i Akershus som nå må ta regningen.

Powered by Labrador CMS