VAKSINERING I NORDRE FOLLO

COCTAIL A LA COVID: I Norge blandes vaksinedoser. Rundt 78.000 nordmenn har nå blitt vaksinert med ulike vaksinetyper. Det er det ikke alle land som godtar ved innreise. Foto: Yana Stubberudlien

FHI: – Trygt å kombinere vaksiner

De fleste innbyggerne i Nordre Follo tilbys nå vaksine fra Moderna når de skal ta dose to, selv om de fikk vaksine fra Pfizer som første dose.

Publisert Sist oppdatert

Ettersom Norge nå mottar flere vaksine-doser av Moderna og færre av Pfizer enn først antatt, får flere og flere nordmenn andre dose fra Moderna dersom det er den vaksinen som er tilgjengelig på vaksinasjonstidspunktet.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at det å kombinere disse mRNA-vaksinene gir like god beskyttelse, og understreker at dette ikke medfører noe større risiko for alvorlige bivirkninger enn det å få vaksine fra samme produsent.

Kan gi bedre effekt

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener også at det å kombinere ulike vaksiner kan gi bedre effekt enn å ta samme vaksine to ganger.

Kombinasjon av ulike koronavaksiner anbefales av det europeiske smittevernbyrået (ECDC) når den samme vaksinetypen ikke er tilgjengelig. Flere land, blant annet Canada og Storbritannia, kombinerer også forskjellige vaksiner mot Covid-19.

Medio september som mål

Pfizer står for 83 prosent av alle vaksinene i Norge. I senere tid har Moderna økt leveransene, samtidig som Pfizer ikke har levert så mange doser som FHI planla. Det er et argument for å blande doser.

– Dersom vi skal nå målet om å fullvaksinere alle voksne innen medio september (11.-20. september), er det ikke tilstrekkelig antall doser Pfizer tilgjengelig. Da er det nødvendig å gi Moderna-doser til noen som har fått Pfizer som førstedose. Å ikke kombinere vaksiner ville forsinket vaksineringen med minst to-tre uker, sier Bukholm.

Nordre Follo har planlagt å gi dose to til de fleste innbyggerne over 18 år innen utgangen av neste uke. Cirka 70 prosent, eller 31.543 av innbyggerne over 18 år, er nå fullvaksinert.

Totalt har 42.241 av Nordre Follos innbyggere (eller 90,2 prosent av de totalt 46.831 innbyggerne) over 16 år fått dose én.

4.000 vaksinedoser

Denne uken får Nordre Follo cirka 4.000 doser med vaksine. De fleste får Moderna-vaksine denne uken, men fredag blir det vaksinering med Pfizer.

– Neste uke blir det to dager med Moderna og to dager med Pfizer. Vi tilstreber at folk får den samme vaksinen som dose én og dose to, men vi må bruke de vaksinene vi har, så mange får nå Moderna vaksine som dose to selv om det var Pfizer de fikk som første dose, sier Kristine Lunde Haugen på vaksinesenteret.

MODERNA SOM DOSE TO: De fleste får nå Moderna-vaksine som dose to. Foto: Yana Stubberudlien

Venter på resultater fra studier

Rundt 78.000 nordmenn har nå fått to vaksinedoser fra ulike produsenter. Studier viser at det gir gode resultater å kombinere Astra Zeneca- og en mRNA-vaksine (Pfizer eller Moderna), men per i dag finnes det ikke ennå resultater fra studier som tester kombinasjon av de to mRNA-vaksinene.

Men FHI skriver at Pfizer og Moderna kan trygt kombineres, fordi det brukes samme teknologi og de beskytter mot den samme delen av koronaviruset som kalles spike-proteinet.

Anbefaler alle å takke ja

Etter den første dosen med én av mRNA-vaksinene, har kroppen lært seg å kjenne igjen dette proteinet. Når den andre dosen mRNA-vaksine gis, forsterkes beskyttelsen som oppstod etter første dose. Dette skjer uavhengig av hvilken av de to mRNA-vaksinene som gis, og hvilken av dem som er gitt tidligere.

– Vi vet at begge mRNA-vaksinene er effektive, også mot Delta-varianten, og at vaksinen fra Moderna ser ut til å ha minst like god vaksineeffekt som BioNTech/Pfizer-vaksinen. Vaksinasjon er det viktigste redskapet vi har for å bekjempe denne pandemien, og FHI anbefaler alle å takke ja til vaksinasjon, uavhengig av hvilken mRNA-vaksine de får tilbud om, sier smitteverndirektøren og assisterende direktøren i FHI, Geir Bukholm.

Ulik praksis med kombivaksiner

Det er ulik praksis i forskjellige land når det gjelder status for å være regnet som fullvaksinert.

Ved å kombinere de to vaksinene regnes du ikke som fullvaksinert i land som Storbritannia, USA og Tyskland.

  • I Storbritannia må disse i karantene dersom Norge ikke er grønt på smittekartet deres på et senere tidspunkt.
  • Skal disse inn i Tyskland, må de avlegge negativ test.
  • USA har innreisenekt for nordmenn uavhengig av vaksinetype. Skulle de åpne for vaksinerte, kan det bli et problem om du har blandet doser.

Storbritannia gir deg heller ikke lettelser om du tidligere har vært smittet. Selv da må du ha to doser for å slippe karantene.

Fra AstraZeneca til Pfizer/Moderna

I Norge har rundt 135.000 personer fått første dose med AstraZeneca-vaksinen. Mange av de vaksinerte er helsepersonell. Etter at det ble oppdaget alvorlige bivirkninger etter bruk av vaksinen, ble det besluttet å ikke videreføre tilbudet om den i vaksinasjonsprogrammet i Norge.

Cirka 1.100 innbyggere i Nordre Follo har fått første dose med AstraZeneca, hvorav cirka 539 enkeltdoser gikk til til helsepersonell. Resten (561 enkeltdoser) gikk til risikogruppe fem (55 til 64 år med underliggende sykdommer/tilstander).

Alle som har mottatt AstraZeneca som dose én, har mottatt tilbud om andre dose med en av mRNA-vaksinene.

– Hvis man kombinerer to ulike vaksiner, vil man kunne få samme effekten. Ved kombinasjon av Pfizer og Moderna vil man nok ikke se en bedre effekt, fordi de er såpass like. Men om du setter sammen to ulike teknologier (AstraZeneca med for eksempel Pfizer eller Moderna), kan den fort bli styrket, sa professor og immunolog ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, overfor VG.

Powered by Labrador CMS