– Skuffet og rimelig forbanna
Leilighetskjøpere i det avbrutte boligprosjektet på Tårnåsen Torg reagerer på nyheten.
Torsdag kom beskjeden om at utbygger Insenti trekker i nødbremsen i det store boligprosjektet Tårnåsen Torg. 140 boliger i ulik størrelse er nå lagt på is på ubestemt tid.
Den offisielle forklaringen er at den økonomiske usikkerheten har ført til for få salg i prosjektet.
Ekteparet Tor Kjell Olimstad og Mona Helmert var en av kjøperne som gledet seg til å flytte inn i en flunkende ny leilighet på Tårnåsen Torg. De kjøpte en 109 kvadratmeter stor leilighet i januar 2021, da prosjektet akkurat var lagt ut på markedet. Innflyttingen skulle da være i 2023.
Siden den gang har det vært flere skjær i sjøen og negative beskjeder. Ifølge Olimstad har det dukket opp flere hinder underveis.
– Det har vel vist seg å være en del juridiske hinder underveis, både knyttet til godkjennelse fra kommunen og naboer som har reagert. Min konklusjon er at dette prosjektet åpenbart ble lagt ut på markedet for tidlig, før ting var avklart, sier han til Oppegård Avis.
– Veldig vanskelig beslutning
Utbygger Insenti viser til brevet som ble gjengitt av Oppegård Avis fredag, men er enig i at prosjektet nok ble lagt ut for tidlig:
– Vi presisere at pausing av prosjektet er en veldig vanskelig, og ikke ønsket beslutning å ta for byggherre og utbygger. Med fasit i hånd er vi enige i at prosjektet ble lagt ut for tidlig. Som vi kommuniserte med kjøperne i november 2021 opplevde vi forsinkelser grunnet godkjenning fra en nabo og manglende svar på søknader. Kommunen krevde at reguleringen skulle omfatte to naboeiendommer. Det krever en utbyggingsavtale mellom partene. Det har tatt ca. 2,5 år å få på plass denne avtalen, og det har hindret offentlige godkjenninger, skriver Cato Fagermoen, kommunikasjonssjef hos Insenti.
Hadde troen
Ekteparet og alle andre kjøpere har fått tilbud om å bli løst fra kontraktene tidligere, men Helmert og Olimstad har beholdt troen på prosjektet. De kjøpte tross alt for å bo der.
– Vi har ventet hele veien, fordi vi syntes det var et spennende prosjekt. Følelsen nå er at vi er skuffa og rimelig forbanna.
Det er spesielt én ting som gjør at irritasjonen er merkbar.
– Her hadde man et fungerende nærsenter som ble jevnet med jorden. I retrospekt ble det gjort altfor tidlig. Tenk på hvor mange naboer som nå ha mistet viktige tjenestetilbud som lege, matbutikk og apotek i sitt nærmiljø, og som heller ikke får det tilbake i overskuelig fremtid, sier Tor Kjell.
– Virker merkelig
Olimstad er heller ikke helt overbevist om utbyggeren egentlig har hatt som mål å nå kravet om 60 prosent kjøpsdekning, tatt i betraktning de stadig galopperende prisene i byggebransjen den siste tiden.
– Jeg synes det er høyst betimelig å stille det spørsmålet. Prisene folk opprinnelig kjøpte til er nok på et annet nivå enn det som er lønnsomt i dagens kostnadsbilde. Jeg har absolutt ingen grunn til å tro at Privatmegleren ikke har solgt alt de har maktet, men spørsmålet er vel om Insenti har «ventet ut» denne prosessen i det lengste.
Den anklagen tilbakevises på det sterkeste av Insenti.
– Dette kan vi ikke være bekjent av. Det ligger verken beskyldninger om at aktører ikke har gjort jobben sin, eller spekulasjoner i lønnsomhet bak den vanskelige beslutningen vi tok torsdag 15. desember. Vi hadde ikke satt i gang rivingen hvis vi hadde visst hvordan markedet utviklet seg. Rivingen ble bestilt før sommeren. Det er ikke Privatmegleren som har sviktet. Det er markedet som har blitt borte, hevder Fagermoen.
Ser fremover
Nå er som kjent alle kjøpere fristilt fra sine kontrakter. Det er derimot ingen avtale i kontrakten om at disse kjøperne kan kjøpe til samme pris når prosjektet igjen kommer på markedet.
Selv om det er irriterende at drømmeleiligheten glapp, har ekteparet allerede begynt å se fremover.
– Det er ikke noe krise for oss, for vi har ikke begynt salget av huset vårt. Nå får vi se om vi blir boende der lenger enn vi først tenkte, eller om vi finner et annet prosjekt, sier de.