GJØR DEG SYNLIG: Christian Lindelund anbefaler syklister å gjøre seg synlige ved å kjøpe reflekshansker eller overtrekk til sko. Du bør også ha en lett synlig sykkel. Hva med oransje?

Kan du sykkelreglene?

Nei, det er ikke lov å sykle på rødt bare fordi du er syklist.

Ferien nærmer seg slutten, og vi skal på jobb og skole igjen. Mange benytter seg av de to hjul for å komme seg frem, og i en stadig økende trafikk, bør man vite hva man skal gjøre til enhver tid. Men kan du egentlig trafikkreglene som syklist?

Mangler utstyr

HAR PEILING PÅ SYKKEL: Christian Lindeland ved Sykkelboden har mange gode råd til syklistene. 

– Det vi ser mest av, er sykler som mangler utstyr, som for eksempel ringeklokke og refleks, sier Christian Lindeland ved Sykkelboden.

– Ellers er det manglende vedlikehold. Du burde ta sykkelen din på verksted minst én gang i året, avhengig av hvor flink du er til å vedlikeholde den selv.

Sjekk at alt sitter fast, at bremsene fungerer, og at dekkene ikke er utslitte. Gummi er ferskvare, og bør byttes etter tre års bruk, forklarer han, og legger til: – Det samme gjelder bremseklossene.

Les også: Gratis, lokalt sykkelkart!

Sykkelkommunen

– Oppegård er så absolutt en sykkelkommune, mener sykkeleksperten.

– Mange sykler aktivt på fritiden, og andre sykler til og fra jobb og skole. Flere pendler inn til Oslo på to hjul.

Lindeland anbefaler syklister å kle seg i sterke farger, eller ha på seg refleksvest. Kjøp gjerne en sykkel (eller spraylakker den selv) i en sterk og lys farge, og innvester i utstyr som refleks-hansker.

– Ikke ta kjappe løsninger for å spare krefter. Det han ende stygt. Husk at syklisten taper uansett hva som skjer - om bilen kjører på deg, eller omvendt.

Les også: Elektrisk salg

SYKKELKOMMUNEN: – Oppegård er en sykkelkommne, mener Lindelund. Mange sykler til skole og jobb hver dag, og det er viktig å være trygg. Her fra 100-års-rittet i fjor.

PS! Artikkelen fortsetter under bildet!

Regler for vikeplikt

Som syklist må du stort sett følge samme regler som når du kjører bil. Du har vikeplikt for kjørende fra høyre (høyreregelen), og vikeplikt for gående i gangfelt. Dersom du sykler på gang- og sykkelvei eller fortau, har du vikeplikt når du skal krysse eller svinge inn på en annen vei.

Ønsker du samme rettigheter som gående, må du gå av sykkelen - som når du skal over veien.

Les også: Her kan du tråkke til! 

Ikke bruk ringeklokken

Gang- og sykkelvei er hovedsakelig beregnet for gående, og du har derfor vikeplikt for dem. Når du passerer, skal du ha tilnærmet gangfart. Syklingen må ikke medføre fare eller være til hinder for gående (§18 3.). 

DETTE MÅ SYKKELEN HA: Bakbrems, rødt lys, rød refleks, signalklokke, hvitt eller gult lys, forbrems, og hvit eller gul pedalrefleks.

Trygg Trafikk mener at du ikke skal bruke ringeklokken for å komme deg fram blant gående på fortau, siden dette arealet først og fremst er for dem.

Les også: Rosa, lokale sykkelhelter

Andre råd

  • Unngå å ligge i bilens blindsone.
  • Bruk hjelm og synlige klær.
  • Vær oppmerksom på parkerte bilder hvor bildøren kan åpne seg.
  • Respekter rødt lys i veikryss! Syklister har ikke lov til å sykle på rødt.
  • Ikke sykle med musikk
    på ørene, vær oppmerksom på trafikken rundt deg.
  • Gi tydelige tegn med armen om hvilken side du skal svinge til.
  • Kommuniser med andre trafikanter; prøv å få øyekontakt med bilisten og fotgjengerne for å forsikre deg om at de har sett deg.

Les mer om sykling og regler på Trygg Trafikk

Powered by Labrador CMS