Sofiemyrhallen sentral i historisk strømmesatsning
Tidligere ungdomstrener i Kolbotn håndball sier at organisert filming i håndballhaller har skapt en helt ny type engasjement blant lokale ungdomsutøvere.
I disse dager rulles det ut tusenvis av automatiserte sportskamera i håndballhaller og fotballarenaer over hele Norge. Strømming av breddeidretten er idretts-Norges største digitale satsing noensinne. TV 2, Amedia og MyGame skal vise tusenvis av lokaloppgjør fra lavere divisjoner i håndball, fotball og en rekke andre idretter.
Håndball er en av idrettene som har vært først ute med å strømme fra lavere divisjoner – og det aller første automatiserte sportskameraet som blir brukt av MyGame til å dekke bredde-håndballen ble montert i Sofiemyrhallen.
Spillerne elsker det
Forrige uke var Norges fotballforbund, Norges idrettsforbund, MyGame og flere andre særforbund samlet til seminar for å diskutere hvilke erfaringer idretten har gjort seg med strømming av breddeidretten. Tidligere ungdomstrener i Kolbotn håndball, Marius Borge, var invitert for å snakke om Kolbotns erfaringer med strømming fra håndballen.
– Spillerne er de første til å se og vurdere egne prestasjoner. De logger seg på så fort de kommer i garderoben. Jeg hører også om mange foreldre og besteforeldre som ser kamper. I tillegg vet jeg at foreldre bruker løsningen til å se klipp og høydepunkter sammen med spillerne, sier Borge.
Han erfarer også at trenere og spillere får bedre kontroll på det som filmes.
– Vi har lenge sett at det filmes i haller, men ofte er det foreldre, trenere eller ungdommer som står for filmingen. Hvor dette materialet havner har vi liten eller ingen kontroll på. Med idrettens egen strømmesatsing har vi fått mye bedre kontroll på hva som filmes, når det filmes – og ikke minst når det ikke kan filmes. Det gjør at vi faktisk kan snakke med spillerne om dette, og vi kan bruke materialet i jobben vi gjør, sier Marius Borge.
Strømme strømmer
Det er MyGame som står bak strømmeteknologien som nå rulles ut av idretten. De har med seg TV 2 og Amedia på eiersiden. Styreleder i MyGame, Harald Strømme, forteller at selskapet så langt har plassert sportskameraer i over 60 norske kommuner på vegne av idretten, og at de har strømmet over 4000 kamper. Erfaringene så langt er gode.
– Vi har strømmet rundt 4000 kamper og erfarer det samme som fotballen og håndballen melder om. Ungdommene er de som omfavner tilbudet først. Det tror jeg er en forutsetning for at vi skal lykkes med denne satsningen, sier Strømme.
Idretten utviklet i sommer tydelige retningslinjer for når og hvordan det kan filmes. Det er disse retningslinjene MyGame, TV 2 og Amedia vil følger når det strømmes fra idrettsarenaer. I hovedsak betyr dette at det kun filmes fra kamper fra aldersklasse 15 år og oppover, at alle kan reservere seg mot filming uten å oppgi grunn, og at det kun filmes under aktiv idrett. Personer med spesielle beskyttelsesbehov reserveres automatisk mot filming gjennom idrettens egne digitale løsninger.
– Målet er å gjøre det både morsommere og tryggere å drive med idrett, sier Strømme.