– Hårreisende
Hilde Sørensen reagerer på at hennes mor har blitt aldersdiskri- minert i et lokalt seniorborettslag.
– Min mor er 85 år gammel, men hun er sprek og selvhjulpen. Hun har nettopp vært på Gran Canaria i tre uker helt alene. Det at hun ikke får lov til å bo i et seniorborettslag på grunn av sin alder er hårreisende! Styret sier de ønsker seg yngre seniorer og mener at min mor er for gammel for å kunne bo her, sier Hilde Sørensen (59), som bor på Trollåsen.
Hun sier denne beskjeden har kommet som et sjokk for henne.
– Det er hårreisende at de eldre medlemmene i DES-klubben blir diskriminert på grunn av alder, sier Sørensen.
DES-klubben
Tonevangen borettslag, som består av 33 seniorleiligheter og ligger i Tonefaret på Kolbotn, er tilknyttet De eldres boligspareklubb (DES-klub- ben).
Sistnevnte er en landsdekkende paraplyorganisasjon som bidrar til å dekke kommunenes behov for eldreboliger. DES-medlemmer har forkjøpsrett til boligene etter ansiennitet.
Den lokale medlemsklubben i DES-Norge, Oppegård Boligspareklubb for eldre, har 180 medlemmer. Ifølge vedtektene fra 2008 tildeles bolig av Boligspareklubbens styre etter medlemsansiennitet. Ved lik ansiennitet skal alder være avgjørende – slik at eldre går foran yngre.
Les også: RAVS-russen utgjør en forskjell
Det viser seg nå at styret ved Tonevangen borettslag, som i 2001 vedtok sine egne endringer, kan fravike prinsippet om ansiennitet dersom borettslagets alderssammensetning gjør det nødvendig. Nettopp dette unntaket har de brukt i denne saken.
Betalende medlem
– Min mor ville gjerne bo i nærheten av oss, og har derfor i fem år vært betalende medlem i Boligspareklubben for å kunne sikre seg en seniorbolig i Tonevangen borettslag, sier Hilde Sørensen, som selv har vært medlem i DES-klubben i syv år.
I slutten av februar fikk 85-åringen en telefon fra styrelederen i borettslaget. Styre- lederen opplyste henne om at det var en annen som hadde fått leiligheten hun og tre andre søkere hadde søkt på, og at tildelingen skjedde uavhengig av ansiennitet.
Les også: – Vi skal bygge hall for alle pengene
– Jeg ble forbauset og opprørt da jeg senere fikk vite at styret valgte å gi leiligheten til en med lavere ansiennitet enn min mor, og som er yngre enn henne, sier Sørensen.
PS! Saken fortsetter under bildet!
– Var nødvendig
«Borettslaget hadde i 2001 store problemer med å bekle styreverv og de mange andre oppgaver som skal tas hånd om og løses i et borettslag. Med en stadig eldre beboergruppe har vi i dag akkurat de samme problemer som i 2001. Styret har derfor i den aktuelle situasjon funnet det nødvendig å ta i bruk denne vedtekten», forklarer borettslagets styre i en epost til Sørensen.
– Gjennomsnittsalderen i borettslaget er 80 år. Vi har forståelse for at en søker føler seg forbigått på grunn av ansiennitet. Styret har i denne saken fulgt borettslagets vedtekter etter beste evne og til borettslagets beste, sier nestleder Åse Forstrøm Andresen.
– Ikke lovlig
Leder av DES-Norge, Gunnar Melgaard, er bosatt i Oppegård kommune. Han reagerer sterkt på at borettslaget har tatt i bruk den lokale vedtekten.
– Styret kan ikke gjemme seg bak de lokale vedtektene som strider mot norsk lov og er diskriminerende mot de eldre. Det er ikke lovlig og det skader klubbens omdømme! Vi ba styret om å ta ut dette unntaket fra vedtektene. Det blir jo ingen mening i det å være DES-medlem når vedtektene om ansiennitet kan fravikes.
Les også: – hensikten med fraværsreglen er å ta skulk
Leder av Oppegård Boligspareklubb, Rolf Arnesen, er også svært kritisk:
– Vi har dessverre ingen sanksjonsmuligheter overfor borettslagets vedtak, men det er veldig uheldig og feil å fravike ansiennitetsprinsippet og tildele leiligheter til yngre medlemmer. Vi skal gjøre det vi kan for at det ikke skjer igjen.