SØKK: Skadene i banen gir et godt bilde av hvilke krefter som var i sving.

– Bare flaks at ikke noen ble truffet

Onsdag formiddag ble det avfyrt en salve med sprengstoff i forbindelse med anleggsarbeidet på Tømtebanen. Vitner sier det «regnet» stein ned på kunstgresset på Sofiemyr.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag i forrige uke var det planleggingsdag ved skolene i gamle Oppegård og dermed oppholdt det seg en del barn og ungdom på Sofiemyr kunstgress på dagtid. Noen av disse ble vitner til en skremmende hendelse da en av salvene på Tømtebanen resulterte i at det landet store og små steiner på Sofiemyr kunstgress.

STORE STEINER: Dette bildet ble tatt av ungdommer som var på Sofiemyr kunstgress, rett etter salven gikk av og steinene landet på kunstgressbanen.

Arbeidet på Tømtebanen utføres av Bane og Entreprenørservice AS (BES) og Skaaret AS for kommunen.

Roman Artemov, Nordre Follo kommunes prosjektleder for Tømtebanen, bekrefter at han mottok en såkalt avviksmelding om hendelsen samme dag.

– Vi fikk en mail om et avvik eller uønsket hendelse, som er registrert i vårt system. I rapporten står det at entreprenøren hadde folk tilstede som ba de som oppholdt seg på Sofiemyr kunstgress om å trekke unna seg før salven ble avfyrt, forteller Artemov til Oppegård Avis.

Store steiner

Det er opplysninger som både bekreftes og avkreftes av ungdommer som var på banen da det bokstavelig talt smalt.

Ifølge Thomas Kjensli, pappa til en 13-åring som brukte deler av onsdagens planleggingsdag på kunstgressbanen, hadde denne gruppen med ungdommer fått beskjed om å trekke lenger unna.

– Ifølge min sønn spilte han og en liten gjeng kompiser på den delen av banen nærmest Tømtebanen. Han forteller at det kom ned noen arbeidere og fortalte at de skulle sprenge, og at de derfor måtte gå lenger unna, forteller Kjensli.

Denne beskjeden etterkom de, men idet salven sprang la ungdommene merke til at det fløy steiner over ballnettet bak målet på Sofiemyr kg, som så landet nede på kunstgresset.

– De største steinene delte seg i landingen og enkelte av steinene var så store at ungdommene ikke klarte å løfte dem etterpå, ifølge Kjensli.

Virker ukontrollert

Selv om Kjensli sr. er glad for at entreprenøren hadde fått ungdommene et stykke unna før salven gikk av, synes han likevel det er bekymringsfullt at de hadde så liten kontroll på sprengingsjobben.

PROSJEKTLEDER: Roman Artemov er kommunens prosjektleder for Tømtebanen.

– Dette var meget bekymringsfullt, det må jeg si. På onsdag var det uvanlig mange unger der siden det var planleggingsdag, og for meg virker det ganske ukontrollert at det lander store steiner nede på banen. Det er vel ikke helt å forvente, sier Kjensli, som understreker at han på ingen måte har noe erfaring med sprengning.

Han mener det burde vært vurdert å sperre av banen totalt mens dette arbeidet pågikk.

– Nå fikk min sønn beskjed om å trekke nærmere midtbanen, og den store steinen landet vel rundt 50 meter fra der de stod. Det virker i nærheten av livsfarlig, synes jeg. Når de ikke har kontroll på om store steiner flyver 50 meter, så har de trolig ikke kontroll på om de kunne flydd 50 meter til, sier Kjensli.

Fikk ikke beskjed

En annen gruppe ungdom, som var i ferd med å avslutte dagens fotballøkt da salven gikk av, sier de ikke hadde fått noe beskjed på forhånd.

– Vi oppholdt oss akkurat der steinene landet, bare minutter før det skjedde. Vi satt på siden av banen og skiftet da steinene kom ned på banen. Det var ingen vakter eller noen andre som kom og sa fra om at de skulle sprenge på forhånd. Det var heller ingen vakter som sa at vi skulle flytte oss, sier 13-åringen Lars Kasander Hofstad-Ekornesvåg.

De opplyser til Oppegård Avis at de så at det kom ned noen arbeidere som så hvor steinblokkene hadde landet, og at steinene så ble fjernet.

– Svært alvorlig

Mamma Trine Hofstad-Ekornesvåg sier hun ser svært alvorlig på hendelsen.

– Uansett hvem som har fått beskjed eller ikke, så er fakta at det regnet store steiner ned på banen, og det er bare flaks som gjør at ikke noen ble truffet. Min sønn og vennene hans var ikke de eneste som brukte planleggingsdagen på kunstgresset, og det var mange andre barn der samtidig. Dette kunne gått skikkelig galt, og det er ikke noen unnskyldning at de som utførte sprengningen har gitt beskjed til noen, for det var fortsatt barn der da steinene regnet ned over banen, sier Trine Hofstad-Ekornesvåg.

Søkk i banen

Oppegård Avis var på Sofiemyr kunstgress et drøyt døgn etter hendelsen. Der den største steinen landet var det et stort søkk i banen. Det er et godt bilde på hvilke krefter som har vært i sving.

SKAL FIKSES: Artemov skriver i en e-post til Oppegård Avis at banen skal utbedres av entreprenør, i samarbeid med Kolbotn IL:

Det er også en ubehagelig tanke å tenke på hva som kunne ha skjedd hvis steinene gikk lenger, eller i en annen retning av hva de gjorde. For det er åpenbart at entreprenøren som utførte arbeidet ikke hadde full kontroll over situasjonen.

Dette er hva prosjektleder Roman Artemov skriver til oss som forklaring på at steinene fløy ned til Sofiemyr kunstgress:

– Sleppene i fjellet går i retning mot fotballbanen (fjellets oppbygging). Dette medfører at fjellet får mer fart når det skytes denne veien, skriver han.

Gjør flere tiltak

I samme e-post står det også om tre ulike tiltak som er innført etter uhellet.

A: Vi utvider sikkerhetssonen. I tillegg skal det ikke være folk på banen når det sprenges. Dersom det er folk på banen, skal disse få informasjon (akkurat som det var gjort når siste hendelse skjedde) om at de skal gå bak banen i retning mot E6, da vil de stå bak salven. For øvrig har vi sikkerhetsfolk fra Bane og Entreprenørservice AS som skal sørge for at tiltak opprettholdes.

B: Når det gjelder fysiske barrierer, er det byggegjerder på plassen som sikrer at folk ikke kommer inn på byggetomten.

C: Det viktigste tiltaket vi gjør (som er blitt gjennomført allerede) er å endre salveretning. Vi styrer således salven i en annen retning enn mot fotballbanen.

Var tildekket

På direkte spørsmål fra Oppegård Avis om området ikke var godt nok dekket til tilstrekkelig svarer Vaar Havnelid, HR-ansvarlig i Skaaret landskap følgende:

– Hele området har vært tildekket.

NB: Når det gjelder skadene på banen, opplyser Artemov at dette vil bli tatt hånd om rettet opp av entreprenør. Dette arbeides utføres i samarbeid med KIL i løpet av kort tid kort tid.

PÅGÅENDE ARBEID: Slik så det ut på Tømtebanen i forrige uke.
Powered by Labrador CMS