Her kommer bysten av Roald Amundsen
Nylig ble bidragsytere, ildsjeler og beslutningstakere samlet på stedet hvor bysten av Roald Amundsen skal stå.
Nå er alle papirer i orden og alt er planlagt og tilrettelagt. Avdukingen blir 24. september, i forbindelse med Eventyrfestivalen.
Plasseringen er definitivt ikke tilfeldig valg, der han skal stå i Veslebukta, ved nedgangen til Kolbotnvannet.
– Vi har fått det akkurat som vi håpet på og drømte om, forteller Severin Brevik, som fortsetter:
– Vår store tanke med plasseringen at han skulle komme sydfra, og det passer så fint å ha vannspeilet her i ryggen. Da har han dessuten utsikt mot den eneste bygningen han ville kjent igjen i dag, nemlig Kolbotn stasjon, forklarer Breivik.
Amundsen vil ruve
Nå skal kommunen sørge for at grunnen blir sikret, slik at bysten blir stående i all overskuelig fremtid.
– Den veier omtrent det samme som en Tesla og blir stående på en søyle som måler 1,20 m x 1,20 m. Så kommer det 180 cm med Iddefjordsgranitt og oppå der kommer Amundsen-bysten. Den vil ruve rundt 2,30 meter over bakken, sier Breivik stolt.
Hanne Opdan er fornøyd med gjennomføringen.
– Det er så flott at dere har tatt dette initiativet, for Roald Amundsen er en person vil skal være stolt av at har bodd her i kommunen, og i så mange år. Han har hatt en enorm betydning, og definitivt ikke bare her, sier Opdan.
– Vi er veldig glade for at kommunen har vært behjelpelige og positive hele veien. Prosessen har vært tidkrevende, men knirkefri, sier Brevik mens Opdan nikker anerkjennende.
Kompletterer Uranienborg
Amundsen har allerede et eget museum i sin gamle bolig Uranienborg, og det er ikke meningen å gå dette i næringen. Initiativtakerne er rett og slett av den oppfatning av man ikke kan få nok Amundsen. Det er også ordføreren enig i.
– Oppegård hadde en stor betydning for hans liv og virke. Det er lokalhistorie jeg slår et slag for så ofte jeg kan, sier Hanne Opdan.
Amundsen ble riktignok født i Borge i Fredrikstad, men bodde der bare noen måneder.
– Det er ingen overdrivelse å si at de tjue viktigste årene av sitt liv, var her, sier Endresen.
Lages på Sunnmøre
Bysten lages av Leon Roald fra Sunnmøre. Den er nå til bronsestøp i Mandal, før den skal til Eide stein på Nordmøre. Den kommer til Nordre Follo i uke 40 og før den tid har kommunen utført grunnarbeidet.
Arbeidet er finansiert av velvillige sponsorer og selve bysten har en prislapp på rundt 350.000 kroner. Kommunen tar regningen for grunnarbeidet. Den største bidragsyteren i prosjektet er Coop Øst som holder til på Kolbotn.