Klare for turmarsj
Oppegård Historielag og elever fra idrettslinjen på Roald Amundsen videregående skole (RA) arrangerer en turmarsj til ære for polarhelten lørdag 17. september.
Skolen var ikke vonde å be da henvendelsen fra Oppegård Historielag kom.
– Det var helt naturlig å si ja til dette arrangementet, med det navnet vi tross alt har. Alle fagseksjoner på skolen har laget hver sin post til hvert sitt fag, og historielaget har en egen post de har ansvaret for. Turgåerne får med andre ord litt av hvert å bryne seg på underveis, forteller Stian Bomo, avdelingsleder idrett på Roald Amundsen videregående skole.
Det er elevene i andreklasse på idrettslinjen som har fått ansvaret for gjennomføringen, blant annet som et ledd i undervisningen i faget treningsledelse. Her er målet å til slutt kunne drive et arrangement.
Bra praksis
Elevene har selvsagt tatt utfordringen på strak arm.
– Det gir bedre erfaring å utføre selv, enn å bare se på eller lese om det, sier Sara Libanos.
Hun og de andre elevene får i oppgave å merke løypen på forhånd, samt å bidra på de ulike postene underveis.
Elevene er da heller ikke «helt grønne» i verken Roald Amundsen-historikk eller turgjennomføring. Nylig gikk de i nettopp Amundsen fotspor på Hardangervidda, da idrettselevene tilbakela Rallarvegen.
Amundsen brukte som kjent nettopp Hardangervidda da han forberedte seg til sin store pol-ekspedisjon.
Fem kilometer
Fullt så strevsomt blir det ikke for de som deltar på turmarsjen 17. september.
– Turen går fra Kolbotn sentrum, over Kantoråsen, rundt Kolbotnvannet og tilbake langs Solbråtanveien. Turen er totalt på rundt fem kilometer i forskjellig terreng og den kan mestres av alle som er gangbare, forklarer Bomo, som legger til at dette ikke er et løp med tidtaking, men en tur.
Lover premier
I enden av turmarsjen venter det både heder, ære og et lite bevis på gjennomført marsj.
– Jeg vet at Baker Nordby på Kolbotn Torg stiller med boller til deltakerne og ikke minst blir det utdeling av en eksklusiv Roald Amundsen-button, fortsetter han.
Marsjen begynner klokken 12 og er mulig å gjennomføre de neste timene.
Elevene oppfordrer alle innbyggere til å ta turen.
– Dette blir en fin opplevelse for alle, og en spennende kulturopplevelse som folk bare må få med seg, frister elevene fra RA.
NB: 24. september blir det avduking av den nye Roald Amundsen-bysten på Jan Baalsruds plass, ned mot Kolbotnvannet.