
Søker om 40 millioner for å redde polarheltens bolig
For å sikre at Urianienborg på Svartskog skal være et levende sted for fremtidige generasjoner kreves det penger.
Anders Bache, fagkonsulent ved Roald Amundsens hjem Uranienborg på Svartskog, har søkt om 40 millioner kroner for å sikre og bevare hjemmet til den norske polarhelten de neste 100 årene.
– Det er nå eller aldri, sier Bache til regionavisen Østlandets Blad, som skrev om saken først.
Innsats mot 100-årsmarkering
Bache understreker at perioden frem til 2028 er avgjørende, da det markerer 100 år siden Amundsen forsvant.
Nå ønsker han å gjøre stedet mer tilgjengelig og innholdsrikt for publikum, og har søkt midler gjennom støtteordningen for nasjonale kulturbygg.
– Målet er å virkelig sikre oss at Roald Amundsens hjem står i 100 år til og at enda flere får oppleve alt som skjer både inni og utenfor her. Det er nå eller aldri, sier Bache til ØB.
Bache påpeker at i 2028 er det 100 år siden Amundsen forsvant, og han ønsker å vise frem husets historiske verdi og forskningen knyttet til Amundsen, og han mener det er essensielt å sikre at historien blir tilgjengelig for fremtiden.
– Ingenting hadde vært bedre enn å vite at Roald Amundsens hjem, samlingene og historien blir sikret for neste generasjon, sier Bache.

Svar til høsten
Bache vil få svar på søknaden i oktober, når statsbudsjettet legges frem, og har stor tro på at prosjektet vil bli støttet.
Prosjektet innebærer nødvendige sikringstiltak for å bevare hjemmet og samlingene, samt oppgraderinger av besøkssenteret og utstillinger som vil gjøre stedet mer tilgjengelig og attraktivt for publikum.
– Vi vil gjøre uthusene og hele området mer tilgjengelig og fylle det med innhold til alle som kommer på besøk, sier han.
Bache forteller at et nytt besøkssenter vil bli større og mer diskret i forhold til hovedhuset, og vil inneholde nye utstillinger og fasiliteter som både museets gjester og besøkende langs fjorden vil ha glede av.
– Hvis vi får positiv tilbakemelding i løpet av året vil vi begynne med en gang, og målet er at prosjektet skal stå ferdig til 2028, da vi skal markere at Roald Amundsen forlot huset sitt for siste gang, sier Bache til Østlandets Blad.