DOMINERENDE STØY: Paul Torgersen, prosjektleder for PNB, mener barna vil være den dominerende støykilden.

Mener barna vil støye mer enn beredskapssenteret

Prosjektleder for PNB, Paul Torgersen, mener informasjonen om støyen fra aksjonsgruppen "Stopp støyen" er misvisende, og at den sterkeste støykilden som vil dominere, er barna selv.

– Det vi sier er at støyen vil være hørbar fra skolegården, men det vil ikke være en dominerende støy, heller ikke i skogen eller i nærområdene til skolen. Det er først inn mot Snipetjern man vil ha utfordringer med å undervise grupper, sier prosjektleder for Nasjonalt Beredskapssenter (PNB), Paul Torgersen. 

NRK Østlandssendingen omtalte saken i sin distriktsnyhetssending fredag den 23. juni.

Les også: – Håper på et godt samarbeid med naboene

Torgersen mener det er er helt misvisende at aksjonsgruppen mener det vil forstyrre undervisningen til barna. 

– Begreper som at det ikke går å drive undervisning ute på skolen eller at barna ikke kan sove ute, det er slike ting vi viser til når vi påpeker at det er misvisende. De sier for eksempel at «de nye støygrensene ikke ivaretar helsehensyn på en tilstrekkelig måte,» det er bevisst faktafeil fra motstanderne av PNB, sier Torgersen.

LANDLIG IDYLL TIL SKYTEBANE: Her kommer beredskapssenteret, og støyen fra det planlagte senteret bekymrer mange i kommunen.

Han legger til at påstanden er direkte desinformasjon til Oppegård kommune og at slik informasjon vil skape unødvendig bekymring.

Misvisende informasjon

Helge Marstrander, FAU-representant og pådriver i "Stopp støyen" mener det er Torgersen som kommer med misvisende informasjon. 

TRIST: FAU-representant og "Stopp støyen" pådriver, Helge Marstrander, synes det er trist at Paul Torgersen ikke har bedre kontroll på prosjektet sitt.

– Jeg synes dette er ganske trist hvis dette er Justisdepartementets offisielle holdning. Torgersen sto frem som prosjektleder for beredskapssenteret, og en prosjektleder for meg skal ha stålkontroll  i alt han berører seg i, og i hvert fall når han uttaler seg utad. Når han anklager oss for å gå ut med misvisende informasjon, er det å skyte seg selv i foten, det er de som kommer med misvisende informasjon, sier Marstrander.  

 – Han er FAU-leder og ikke ekspert på støy. Vi har de fremste ekspertene her og har fått høre og lært mye om dette de siste dagen, sier Torgersen som svar til Martstranders, når det gjelder sammenligningen mellom støy fra en skytebane og barns lek i øyeblikket. 

– Barna er den dominerende støykilden

– Helt konkret er det en tommelfingerregel at hvis man har to støykilder, og den ene  er 10 desibel mer enn den andre, vil den sterkeste dominere helt, sier Torgersen. 

Ifølge Torgersen vil makismalnivået på støyen komme opp i 50 db på skolene, mens to-tre unger i skolegården vil ha et støynivå på 65-70 desibel.

Les også: Sanner: – Jeg er opptatt av å finne gode løsninger for Taraldrud

– Den kan godt være at det vil slå ut med lekende barn runt 60-70 desibel, det er nok ikke feil, men det er annen type lyd. Det er lyd av barn som leker, som utvikler seg, det er lyd vi ønsker, sier Marstrander. 

Skogen blir støydemper

I tillegg hevder Torgersen at skogen vil bli en viktig faktor med tanke på støydemping.

– Når det settes krav til støybegrensningene får vi ikke ta hensyn til skog. Skogen vil bli en viktig faktor og gjøre det mer gunstig enn våre beregninger, sier Torgersen.

STOPP STØYEN: FAU-representanene Paal Sjøvall, Caroline Monstad Høgsnes, Helge Marstrander og Johanne Ingierd, jobber iherdig med å stoppe støyen i forbindelse med beredskapssenteret.

PS! Saken fortsetter under bildet!

 

 

– Viktig at folk forstår

– Det er veldig viktig at folk forstår at vi ikke sammenligner støy på biler og skyting. Det er mye lavere akseptansegrense på skytingen, nettopp fordi den har den karakteristikken den har, sier Torgersen.

Han underkjenner ikke støyen, men ønsker å forholde seg til retningslinjene fra myndighetene. 

Les også: Her er lokalpolitikernes krav til Taraldrud

– Formålsparagrafen er å ta vare på helsen, det er et bra verktøy for oss, så vet vi hva vi skal forholde oss til. Vi lager et anlegg som er tilpasset det, det vil si at man må få noen begrensninger og man må bygge sterke støytiltak. Vi har de som beregner og måler, og de er objektive, avslutter Torgersen.

 

Powered by Labrador CMS