ÆRESMEDLEM: I 1926 ble Roald Amundsen utnevnt til æresmedlem av Kolbotn Idrettslag. Begivenheten fant sted ved Kolbotnvannet. Prosjektkomiteen «Amundsen 150 år» har derfor som mål at bysten som lages av polfareren skal stå i nærheten av vannet.

Nå starter feiringen av Amundsen

Feiringen av 150-års dagen for Roald Amundsens fødsel er delt opp i flere trinn. Første markering er lagt til Kolben 7. mars.

Publisert

Polfareren og verdensborgeren Roald Amundsen ble riktignok født i Borge utenfor Fredrikstad. Men de siste 20 årene av sitt liv, som kanskje også var de viktigste, bodde han på Svartskog.

Oppegård var helt avgjørende for Amundsen. Derfor er det også sterke krefter i sving for å gi ham en skikkelig feiring.

– Vi har lagt opp til en storstilt feiring på Kolbotn, 150 år etter at han ble født, sier Severin Breivik.

Han er prosjektleder i «Amundsen 150 år». Markeringen starter allerede 7. mars, da for prosjektets sponsorer, forteller Severin Breivik, leder av prosjektkomiteen «Amundsen i 150 år».

Spesiell dato

7. mars er en svært viktig dato i Amundsen-historien, selv om mange kanskje ikke er helt klar over det.

– Roald Amundsen og hans mannskap nådde Sydpolen 14. desember 1911, fem uker før Robert Scott. På den tiden fantes det definitivt ikke noe mobiltelefon og Amundsen hadde heller ikke tilgang på vanlig telefon, forklarer Breivik.

Det var først etter at de kom ut av ishavet at han fikk gitt beskjed til broren Leon, som også bodde på Svartskog. Beskjeden ble mottatt og videreformidlet til verden 7. mars året etter. Altså for 110 år siden.

Avduking

Markeringen for sponsorene til prosjektet i Kolben, byr blant annet på filmen om Roald Amundsen og foredrag av sydpolfarer og sykepleier Astrid Furholt. Hun var den første kvinnen som gikk til Sydpolen, i samme løype som Amundsen, i januar 2018.

Året inneholder ellers flere høydepunkter for alle som setter pris på Amundsen.

– Hovedbegivenheten blir avduking av Roald Amundsen-bysten i forbindelse med Eventyrfestivalen 24. september. Den er under utførelse av skulptøren Leon Roald på Vigra, forteller prosjektlederen.

Forestilling

Litt tidligere i september inviterer Oppegård Historielag til kabareten «Hurra for Amundsen» i Kolben kulturhus. Det er en profesjonell forestilling med en trio ledet av skuespiller og kulturarbeider Tone Holte.

– Vi må ikke glemme selve fødselsdatoen til Roald Amundsen, 16. juli. Da har Follo museum lagt opp til en storslagen fest på «Uranienborg» på Svartskog, hvor Amundsen bodde i 20 år frem til han forsvant ved Bjørnøya i 1928 under en leteaksjon etter den savnede italienske polfareren Umberto Nobile, avslutter Severin Breivik.

Powered by Labrador CMS