LEILIGHETER: Tonevangen borettslag på Kolbotn er ett av to områder hvor Oppegård Boligklubb for Eldre har en forkjøpsrettavtale på noen av leilighetene.

– Dette kan ligne på et kuppforsøk

Oppegård Boligklubb for Eldre, tidligere kjent som «De eldres spareklubb» (DES), foreslås nedlagt. Men hvorfor?

Publisert Sist oppdatert

Oppegård Boligklubb for Eldre ble opprettet i 1981, og har i skrivende stund 234 betalende medlemmer. Medlemstallet er økende. Klubben «disponerer» i dag 47 boliger fordelt på Tonevangen borettslag på Kolbotn og Kornmoenga borettslag på Tårnåsen.

Frem til i fjor høst har styrets viktigste oppgave vært å jobbe for å knytte til seg enda flere «fornuftig prisede boliger», i samarbeid med kommunen og private aktører.

Enkelt forklart er poenget med klubben at eldre mennesker får mulighet til å kjøpe seg en bolig med et forkjøpsrett-basert system, til en langt lavere pris enn om den hadde ligget ute på det åpne markedet. Forutsetningen har selvsagt vært at de også selges videre etter samme modell.

Vil oppløse klubben

Systemet har fungert fint gjennom alle år, og medlemstallene har bare økt de siste årene. Nå er det imidlertid sterke krefter i sving for å oppløse klubben totalt.

Det vil i så fall medføre at dagens boligeiere får selge sine boliger på det åpne markedet, og at de dermed kan oppnå en langt høyere pris enn de selv betalte.

Avgjørelsen skal tas på et ekstraordinært årsmøte mandag 21. februar. En som reagerer meget sterkt på urettferdigheten i forslaget er Sissel Dahle.

– I våre øyne er det absolutt urettferdig, sier hun på vegne av seg selv og ektemannen Harald.

REAGERER: Sissel Dahle reagerer på måten noen ønsker å avvikle Oppegård Boligklubb for Eldre.

Ikke godt nok kjent

Hun understreker at selv om hun har vært medlem i flere år, er det på ingen måte for sin egen del at hun reagerer. Hun er derimot meget bekymret for at mange av medlemmene ikke er godt nok orientert om konsekvensene hvis forlaget om nedleggelse vedtas.

– Vi vil forsikre oss om at så mange som mulig er klar over hva som forgår. Det er 234 medlemmer, men på det siste årsmøte møtte det opp noen og tyve personer, pluss 13 fullmakter. Selv kom jeg kun fordi ordlyden i innkallingen forundret meg. Jeg skjønte at noe var i gjære, men ikke hva, begynner Dahle.

Vi ber henne utdype litt nærmere hva det er som foregår.

– På årsmøtet 20. oktober 2021 fremmet styret et forslag om å redusere klubbens virksomhet til ren forvaltning av eksisterende boligmasse, og avslutte arbeidet med nye boliger. Forslaget kom på bakgrunn av at styret i senere tid hadde møtt lite velvilje i dette arbeidet, begynner hun.

I forslaget fra styret var det lagt til en presisering om at «hvis styret ikke fikk medhold i sitt forslag om å redusere klubbens virksomhet, ville klubben legges ned i sin helhet.»

Vil ha omkamp

Styrets første forslag fikk ikke medhold. Det ble til alt overmål nedstemt av flere av styrets egne medlemmer. Høres ikke det merkelig ut?

Sissel Dahle er overrasket over hva som egentlig skjedde.

– Styrets forslag ble nedstemt fordi 32 medlemmer i stedet stemte for en total avvikling av boligspareklubben, uten å ha diskutert forslaget om redusert drift. De aller fleste av disse tror jeg bor i en av de 48 boligene, sier hun videre.

Må ha 2/3-dels flertall

Nå vil Dahle vekke «sovende medlemmer» og sørge for en real omkamp. Vedtaket må nemlig bekreftes på det ekstraordinære årsmøtet 21. februar og da må det få 2/3-dels flertall for å være gyldig.

Dahle sier hun håper et helt annet oppmøte denne gangen.

NYTT MØTE: 21 februar skal hele saken avgjøres på et ekstraordinært årsmøte.

– Etter det forrige årsmøtet begynte jeg å ringe rundt til medlemmer som ikke var der, for å høre hvorfor de ikke deltok sist gang. Mange hadde rett og slett ikke skjønt alvoret i det, sier Dahle.

«Alvoret i det» er etter Dahles skjønn at det oppleves som urettferdig at noen få personer i klubben skal kunne berike seg selv, ved å legge ned klubben de meldte seg inn i, og har hatt fordeler av.

– Etter mitt skjønn er det ikke riktig at klubben med et pennestrøk kan oppløses, og at det tilfeldigvis er de som eier en slik bolig akkurat nå, som skal få gevinsten, forklarer Dahle.

– Noen millioner i gevinst?

Hvem som står bak forslaget, er ikke ekteparet Dahle sikre på.

– Vi vet ikke hvem det er som har fremmet forslaget, men siden en salgspris vil være vesentlig høyere på det åpne markedet, enn om de selges internt i klubben, er det lett å anta at dette kommer fra noen av dagens boligeiere, sier Dahle.

De siste årene har klubbens leiligheter ifølge Dahle sjelden blitt omsatt for mer enn 3 millioner kroner. På det åpne markedet vil denne prisen trolig øke med et par millioner.

– Henger ikke på greip

Hele poenget med klubben har vært å være en hjelpende hånd for eldre mennesker som ikke er formuende.

– Det er eldre mennesker i kommunen som ikke har råd til sine boliger dersom én skulle falle fra. Klubben har for mange vært en slags forsikring, sier Dahle.

At behovet er stort, gjenspeiles i medlemsmassen. Den er stigende. Ved utløpet av 2015 var det 151 medlemmer, nå er det 234 medlemmer.

Finnes det, slik dere ser det, noen andre gode grunner enn personlig gevinst, for å skulle legge ned denne klubben?

– Nei. En nedleggelse henger ikke på greip når medlemstallet er stigende, da er vel også behovet er stigende, sier Dahle.

Samme forsøk i Bærum

I 2018 ble samme prosess forsøkt i Bærum, og da ble saken stoppet. Nettopp fordi behovet for slike boliger fortsatt var stort.

– Jeg har ikke sett ett eneste godt argument for nedleggelse, sier Dahle.

– De som har fått kjøpe en forholdsvis rimelig leilighet gjennom dette systemet, og som nå ønsker å oppløse det samme systemet, opptrer usolidarisk i forhold til boligklubbens formål, slår hun fast.

Er dette et kuppforsøk?

– I våre øyne er det nok det. På årsmøtet i 2019, det siste møtet før korona, var det ni personer til stede. I 2021 var det noen og tjue oppmøtte og 13 fullmakter. Av disse kom det kun fire stemmer mot nedleggelse. Styreleder og meg var to av dem. Her opplever vi at noen har tenkt at det er mulig å utnytte seg av «den sovende medlemsmassen», sier hun.

KORNMOENGA: I bygget på bildet har Oppegård Boligklubb for eldre flere leiligheter.

Ønsker økonomisk gevinst

De understreker nok en gang at de ikke har en personlig agenda, men at saken er for viktig til at den skal skli gjennom uten en ordentlig demokratisk prosess.

– Dette er rett og slett ikke riktig, og jeg snakker ikke for min syke mor. Vi reagerer på det vi mener er et kuppforsøk. Økonomisk gevinst er den eneste forklaringen slik vi ser det.

Hva ønsker dere med denne saken?

– Det eneste vi ønsker er at medlemmene skal forstå hva som er i ferd med å skje, og at de kommer på det ekstraordinære årsmøtet på mandag. Det er siste sjanse nå, og vi mener denne saken er alt for viktig for mange til at noen få av medlemmene skal få kjøre gjennom sin mening, oppfordrer hun.

Nå blir det opp til medlemmene å avgjøre boligklubbens videre skjebne. Møtet holdes i Kolben, mandag 21. februar klokken 19.00.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS