TYDELIG: Ungdomsmentor Anne Marie Mork synes det er viktig å snakke om hvordan vi oppdrar barna våre så de skal bli bedre rustet og mer robuste, men er samtidig klar over at dette kan være såre temaer for både foreldre og ungdommer.

– Vi må tåle barnas motgang

Ungdomsmentor Anne Marie Mork fra Tårnåsen vil at foreldre skal bli flinkere til å stå i det som er ubehagelig for barna, ikke bare forsøke å løse problemene.

Forrige uke hadde Anne Marie Mork en kronikk, som ble publisert på oavis.no, om hvordan foreldre må hjelpe barna gjennom ubehag, ikke utenom det. Innlegget har truffet en nerve, med over 130 delinger på avisens facebookside, og godt over 100 000 som hittil har lest kronikken. I tillegg har hun fått utallige tilbakemeldinger og forespørsler om å holde foredrag i Rogaland, Trondheim og flere steder på Østlandet.

Hør intervju med Anne Marie Mork i ukens podkast!

Ordentlige foreldre

– Mange sier de kjenner seg igjen, men at det er litt ekkelt å innrømme det. De vet de tilrettelegger mer enn de burde for barna sine, og skjønner at det egentlig ikke er så lurt. De sier de prøver å holde igjen, men vet de gir etter for ønske om å ordne opp oftere enn de er stolt av, sier Mork.

I tillegg er det alle de som har kommet med tilbakemeldinger om at det er mange andre som behøver å høre dette. Mork håper at leserne ser at det ikke bare gjelder «alle andre», men at det gjelder alle foreldre. Også hun selv.

– Jeg må stadig gå runder med meg selv for å stagge lysten til å gripe inn og ordne opp når egne barn møter motgang, sier trebarnsmoren.

– Vi må lytte, tåle å høre at de har det vondt, og i størst mulig grad hjelpe dem til å finne egne løsninger.

Hun tror foreldre synes det er vondt når barna møter motgang, og dermed vil ordne opp mer enn det som er hensiktsmessig.

– Vi er så opptatt av å være ordentlige foreldre at vi biter oss selv litt i halen. I iveren etter å være foreldre som er «på» og følger opp, gjør vi barna våre en bjørnetjeneste. Foreldre må tåle å høre at ungene strever uten å ordne opp for dem med en gang.

Motivasjon

TROLLÅSEN: På Trollåsen senter finner man kontoret til ungdomsmentoren.

Mork så, etter 20 års erfaring fra skole, barnevernet og som utekontakt, et behov for det hun har valgt å kalle seg selv; en ungdomsmentor. For tre år siden startet hun opp på Trollåsen senter, og har siden den gang hatt utallige ungdom og foreldre innom.

– Jeg hjelper ungdommene med å rydde i problemet, finne ut hva det egentlig handler om. Hva kan de selv gjøre for å få det lettere og skape motivasjon til å ta tak? Mye handler om motivasjon, sier Mork.

Øve seg på motgang

Mork er opptatt av at barn og ungdom må lære seg å møte motgang. Hun tror mange unge sliter med dårlig psykisk helse i dag, fordi dagens foreldregenerasjonen ikke ruster barna godt nok.

– Det gir ringvirkninger. Det er viktig for meg at vi snakker om dette, fordi jeg er redd for langtidskonsekvensene av hvordan vi oppdrar barna våre nå, sier Mork.

ANONYMT: Det ser ganske anonymt ut ved inngangen til ungdomsmentoren, men bak døren skjuler seg et trivelig kontor hvor Mork tar i mot foreldre og ungdommer.

Hun mener at det er ypperlig å øve på motgang mens de ennå bor hjemme.

– For hver gang de havner i situasjoner som kan være ubehagelige, eller de blir avvist eller ikke invitert på en fest, så får vi foreldre en mulighet til å hjelpe dem med hvordan de kan håndtere motgang. Det gjør man gjennom å tåle å være der, tåle å høre, hjelpe dem til å finne løsninger selv, sier Mork.

Ønsker forståelse

Mork sier at for ungdommer er det viktig å møte forståelse for hvordan de har det, mens foreldre raskt får fokus på å finne løsninger. I tillegg kvier mange ungdommer seg for å fortelle hvordan de har det, dersom de føler de er en byrde for foreldrene.

– Jeg har snakket med mange ungdommer som sier at det er kjipt når foreldrene blir så emosjonelle, sinte eller lei seg, når de forteller hvordan de har det. Ungdom i dag er redde for at foreldrene ikke skal tåle å høre, de skjermer foreldrene sine. Hvis foreldrene blir veldig opprørte når barna forteller at de er utestengte, for eksempel, så slutter de å fortelle om det.

Mork er sikker i sin sak: Ungdommer drømmer om å klare seg selv, men vi som foreldre må tilrettelegge for nettopp det.

– Ungdommer vil egentlig mestre livet selv. Det er ingen god følelse å være avhengig av mamma og pappa. 

Kronikken til Anne Marie Mork kan du lese her.

Powered by Labrador CMS