Siste nytt om vaksinering i Nordre Follo
– Vi håper på å kunne vaksinere veldig mange innbyggere i risikogruppen før sommeren, sier Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering i Nordre Follo. Hittil har kun under 0,5 prosent av innbyggerne blitt fullvaksinert.
Av de totalt 902 innbyggere i Nordre Follo som har fått første dose frem til uke fire i januar, er det 694 pasienter og 208 ansatte (helsepersonell).
Hittil har kun 213 innbyggere fått to vaksinedoser og blitt dermed ferdig vaksinert, hvorav 166 er eldre på sykehjem/omsorgsboliger og 47 ansatte (helsepersonell).
Totalt har kommunen satt 1115 enkeltdoser hvorav dose to er 213 doser.
- Kun 213 innbyggere i Nordre Follo, som tilsvarer en andel på under 0,5 prosent av innbyggerne over 18 år, er fullvaksinert per i dag.
- Kun 2 prosent av innbyggerne over 18 år (tilsvarer 902 innbyggere) har fått dose én.
952 vaksiner denne uken
Denne uken (i uke fem) har kommunen fått 158 hetteglass med Pfizer-vaksine, som tilsvarer minst 948 enkeltdoser hvis kommunen trekker ut seks doser ut av hvert hetteglass. Ifølge kommunen klarer de å trekke ut fire ekstra doser.
– Vi ligger an til å vaksinere 952 innbyggere denne uken hvorav 213 får dose to, opplyser kommunen.
Det er fortsatt innbyggerne på 85 år og eldre som vaksineres for tiden, men kommunen håper på å kunne vaksinere ferdig denne aldersgruppen i løpet av denne uken og neste uke (uke fem og uke seks). I tillegg får helsepersonell inntil 20 prosent av dosene som tildeles Nordre Follo.
Vaksineringen i uke fem foregår på Kolbotn helsestasjon og Langhuset helsestasjon.
Alder som største risikofaktor
Er du i risikogruppe (se faktaboksen nederst i saken) og er i alderen fra 18 til 64 år? Da tilhører du den såkalte gruppe 4b i prioriteringsrekkefølgen til FHI (se faktaboksen på siden) og bør ta kontakt med fastlegen din.
Før 4b er følgende grupper prioritert; grupper 1 til 3 (sykehjemsbeboere og personer på 75 år og eldre) og gruppe 4a (personer i aldersgruppen 65-74 år).
Er du 74 år og er risikogruppe, får du vaksiner før andre i risikogruppen som er under 64 år. Alder er satt som største risikofaktor. Les mer om dette her.
– Utrolig provoserende
Tirsdag 2. februar varslet kommunen om at de hadde 150 ledige timer til å vaksinere henholdsvis 150 innbyggerne på 85 år og eldre i løpet av onsdag og torsdag denne uken. Dette ble forklart med at flere av de eldre har registrert seg i appen Helseboka, men at ikke alle har bestilt time. For å kunne bestille time måtte man følge lenken i sms-en fra kommunen etter å ha blitt registrert i Helseboka.
Alle de ledige timene har blitt fort fylt opp, ifølge kommunen, men selve nyheten om de 150 ledige timene har fremprovosert mye irritasjon hos lokalbefolkningen.
Det viser seg at mange eldre har hatt vanskeligheter med å registrere seg i Helseboka, men også at flere som har lyktes med registrering ikke har fått sms fra kommunen med lenken til bestilling av time.
Kari Dancke er blant de pårørende som syntes at nyheten var utrolig provoserende.
– Her har vi registrert en 90-åring i Helseboka, ringt vaksinetelefonen, møtt personlig opp på vaksinasjonskontoret og snakket med levende mennesker. Fortsatt er INGEN sms mottatt. «Alle» andre rundt har fått sms og så varsler kommunen at det ledige timer! skrev hun i kommentarfeltet.
Kommunen påpeker at om man opplever å ikke få sms fra kommunen, må man gå inn her for å sjekke om alt stemmer.
– Ressursbesvarende
Flere innbyggere har også påpekt at løsningen med Helseboka er kronglete og meget problematisk, spesielt for de eldre på over 85 år. Det ble også påpekt at i nabokommunen Oslo kontaktes innbyggerne direkte på telefon eller sms med informasjon om oppmøtetid og sted for vaksinering. Verken fastlegen eller kommunen trenger de å kontakte for å bestille time eller sette seg på venteliste.
– Vi har valgt en annen løsning og bruker Helseboka, som er ressursbesparende for kommunen, slik at vi kan benytte ressursene på annet viktig arbeid med pandemien. Vi må vite at de som har bestilt time faktisk kommer som avtalt, og da er Helseboka en bedre løsning for oss. Det er viktig at vi har ressursbesparende system slik at vi kan bruke ressursene på andre viktige oppgaver med pandemien, sier Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering i Nordre Follo.
Hun understreker at alle får tilbud om å vaksinere seg, og de som ikke har klart å registrere seg og bestille time via Helseboka, vil bli oppringt av kommunen.
– Vi prøver å ringe alle som ikke har bestilt time, men har fortsatt håp om at innbyggerne kan prøve å bestille time på egen hånd, sier Biermann.
862 doser neste uke
Neste uke (uke seks) starter kommunen med vaksinering av neste aldersgruppe: Innbyggerne fra 75 år til 84 år (se prioriteringsrekkefølgen i faktaboksen).
Vaksineringen vil da foregå i Kolbens sal én og på Langhuset helsestasjon. Kommunen får 97 hetteglass, som tilsvarer cirka 862 vaksinedoser hvorav:
- 27 hetteglass av Pfizer- vaksinen (Comirnarty), tilsvarende minst 162 vaksinedoser (seks til syv doser i hvert hetteglass). Dette er andre dose for dem som fikk den første dosen av Pfizer-vaksinen i slutten av januar (i uke tre).
- 70 hetteglass av Moderna-vaksinen, tilsvarende 700 vaksinedoser (ti doser i hvert hetteglass). Intervall mellom dose én og to er 28 dager. Vaksinen kan oppbevares i kjøleskap (2-8°C) inntil 30 dager (uanbrutt).
– De to vaksinene er likeverdige, sier Monica Biermann.
Stigende smittetrend
Oppegård Avis har skrevet at smittetrenden de siste to ukene har vært stigende i totalt 17 kommuner, inkludert Nordre Follo. I januar ble det registrert åtte dødsfall og 373 smittetilfeller i vår kommune.
Denne uken får Nordre Follo og alle de andre norske kommunene dobbelt så mange vaksiner enn tidligere planlagt, men mens smitten stenger ned Nordre Follo og flere andre kommuner rundt oss, holder FHI og regjeringen fast på prinsippet om å fordele vaksiner jevnt over hele landet.
Strategien de har valgt fører også til at rundt 11.100 enkeltdoser med vaksine har nå blitt fordelt til 96 kommuner som ikke har registrert noen smittede så langt i år.
Som følge av den samme strategien blir ikke Nordre Follo prioritert frem i vaksinasjonskøen. Hittil har kommunen vår klart å gi første vaksinedose til kun 2 prosent av de totalt 45.300 innbyggere over 18 år.
Både formannskapet og ordføreren har tidligere signalisert om at de ønsker at kommunen blir prioritert frem i køen, en FHI og regjeringen ikke vil endre kursen. Oppegård Avis har blitt kontaktet av mange innbyggere som reagerer sterkt på dette.
Langt bak på listen
– Ifølge VG ligger Nordre Follo på rundt 270. plass av norske kommuner når det gjelder utrulling av vaksiner. I ly av at det skal være en lik fordeling og at Nordre Follo nå er et av stedene med mest smitte, virker dette underlig, sier en av leserne våre, Trond Grahnstedt.
Oppegård Avis ba overlege Preben Aavitsland i områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI), om å kommentere dette.
– Hva skyldes det ovennevnte?
– Jeg vet ikke. Du må spørre kommunen. Kanskje er det slik at Nordre Follo har en nokså ung befolkning og derfor ikke har fått så mange doser? sier Preben Aavitsland.
Oppegård Avis har stilt det samme spørsmålet til programlederen for vaksineringen i Nordre Follo:
– Fordelingsnøkkelen fra FHI har mange variabler, og det sitter ikke vi tett på. Vi har ingenting med fordeling av antall vaksiner å gjøre. Vi forholder oss til de vaksinene vi får utdelt, og rigger oss etter dette. Vi har rigget til både for å kunne vaksinere få – og plutselig vaksinere mange. Vi har ingen kommentar eller formening om antallet vaksiner kommunen får, ut over det vi har kommentert i denne saken. Vi er og har vært klare lenge til å (masse)vaksinere, sier Monica Viksaas Biermann.
For få doser i februar og mars
– Hittil har Nordre Follo vår klart å vaksinere kun cirka 2 prosent av lokalbefolkningen med de dosene vi har blitt tildelt. Hva synes du om dette?
– Jeg skulle ønske vi hadde mange flere doser å fordele. Dessverre er det altfor få doser tilgjengelig, og sånn vil det være i februar og mars, Preben Aavitsland i FHI.
Han sier vaksiner fordeles likt til kommunene etter hvor mange innbyggere de har i de prioriterte gruppene.
– Vi fordeler vaksinene likt fordi vi mener det er det lureste på sikt. Det er vanskelig å vite på forhånd hvilke kommuner som vil oppleve utbrudd og derfor skulle prioriteres. Det er også vanskelig å vite hvilke kommuner som ikke vil oppleve utbrudd og som derfor kan vente med å få vaksiner. Dessuten tar det mange uker fra man starter vaksinering til de vaksinerte er fullt beskyttet. Da kan utbruddet være over, forklarer Aavitsland.
Han påpeker at tidsplanen for Nordre Follo er den samme som for hele landet:
Les også: FHI: Hvem kan få koronavaksine og når forventer vi å kunne vaksinere ulike grupper?
– Vi kan ikke endre strategien
Monica Viksaas Biermann, som er programleder for vaksinering og assisterende kommuneoverlege i Nordre Follo, sier hun har tiltro til FHI og regjeringen.
– Vi i Nordre Follo kommune ønsker oss flere vaksiner, det har også formannskapet og ordføreren vært tydelige på, men det er regjeringen som bestemmer dette. De gjør løpende vurderinger og ser nasjonen som ett. Vi ser også at smittesituasjonen endres fort og flere regioner kan bli rammet. Se på Ulvik kommune i Vestland fylke for eksempel. Hadde man forfordelt vaksinene slik vi ønsker, skulle Ulvik bli nedprioritert og da ville de bli enda verre rustet til å møte mutasjonssmitten de har fått påvist, sier Biermann.
– Før sommeren
Tidligere sa Monica Viksaas Biermann at Nordre Follo kommune kunne bli ferdig med å massevaksinere hele befolkningen innen juni, men så kom nyheten om leveranseforsinkelsen og færre doser av AstraZeneca-vaksinen, som var en del av denne planen.
– Det var dårlig nytt for oss, men vi håper allikevel på å kunne vaksinere veldig mange i risikogruppen før sommeren. Når det gjelder massevaksineringen av lokalbefolkningen ellers, er vi klare til å kunne vaksinere 10.000 innbyggere i løpet av en uke om vi får mange vaksiner. Vi planlegger for å vaksinere innbyggerne basert på de ulike scenarioene, det vil si med veldig få og veldig mange vaksiner, men det er vanskelig å love noe fordi situasjonen med leveransene er uforutsigbar og veldig krevende, sier Biermann.