Sofiemyr svømmehall
Om Sofiemyr svømmehall og sviktende vedlikeholdsrutiner
Det var FOR 17 ÅR SIDEN det store bassenget på Sofiemyr ble tappet ned for vann sist, ifølge kommunen. "Jeg er i sjokk over å ha svømt rundt i en 17 år gammel suppe av klor og hår - og hudavfall fra et utall av mennesker", skriver Hilde Widerberg, varaordførerkandidat for Nordre Follo Senterparti, i sitt debattinlegg.
De fleste av oss er ikke rike nok til å eie sitt eget svømmebasseng, men det er sunt og godt å svømme. Det er også viktig å kunne svømme, samtidig som sjøen i Norge er svært kald det meste av året. Derfor er svømmehaller er et flott fellesgode for en kommune.
Som Oppegårdbeboer har jeg vært svært stolt av det flotte anlegget vårt på Sofiemyr, som ble bygd da jeg selv var skoleelev på 1970-tallet. Jeg hadde ikke forestilt meg at kommunen ikke kom til å vedlikeholde det.
Men nå satte jeg plutselig kaffen i halsen da jeg leste artikkelen i Oppegård Avis om at "Svømmehallen blir stengt i flere måneder". Her står det at lederen for drift og vedlikehold i Oppegård kommune uttaler at "Man kan ikke avdekke skader som dette før bassenget er tappet ned for vann. Det var for 17 år siden det ble gjort sist. Man tapper ikke vannet for å kontrollere om flisene sitter godt på veggene".
Anbefaler tømming hvert femte-syvende år for private bassengeiere
Men det gjør man faktisk! Hvis man eier sitt eget basseng, tapper man jevnlig ut vannet og fyller i nytt. I den forbindelse sjekker man også om fliser er løsnet, slik at man fester disse på nytt.
Hvor ofte skulle det vært gjort? Jeg googlet litt, og fant følgende informasjon her (oversatt til norsk):
"Bassengindustrieksperter anbefaler at du bytter ut bassengvannet hvert 5. til 7. år. Siden bassengvann er utsatt for harde kjemikalier, et potensielt tøft miljø, og biologiske rester som død hud, oljer og hår, kan bassengvann ikke lenger behandles effektivt etter disse 5.-7. årene.
Bassengvann som er for gammelt eller har blitt vedlikeholdt kan også skade overflaten på bassenget. Miljøforhold kan ofte føre til hardt vann, som etter hvert vil etterlate kalsium- og mineralforekomster som lett kan skade bassengfliser og fugemasse. Å vedlikeholde bassengvannet er å foretrekke - og billigere - fremfor å reparere skadede bassengfliser og finish."
Dette rådet om tømming hvert 5-7 år gjelder altså for private bassengeiere. Et offentlig basseng er jo enda mer utsatt for slitasjen som nevnes, og burde derfor tømmes atskillig oftere enn dette.
– Med slike sviktende vedlikeholdsrutiner av offentlig eiendom, undergraver man hele ideen om velferdsstat og fellesskap
Antagelig hadde det vært passende å tømme bassenget hver sommerferie, da det allikevel er tomt.
Jeg har i alle år regnet med at dette var en del av det årlige vedlikeholdsopplegget, og er i sjokk over å ha svømt rundt i en 17 år gammel suppe av klor og hår - og hudavfall fra et utall av mennesker.
Med slike sviktende vedlikeholdsrutiner av offentlig eiendom, undergraver man hele ideen om velferdsstat og fellesskap.
Her kan du også lese kommunens tilsvar i saken: Vannet i Sofiemyrhallen skiftes fem ganger årlig