Plastisbanen
Betalte over 140.000 kroner for drift og vedlikehold av plastisbanen i to uker
Ved forrige sesong var plastisbanen åpen i kun to uker. Til tross for det, var budsjettet for drift og vedlikehold av banen overskredet med rundt 43 prosent.
Oppegård Avis har tidligere i år skrevet om prosjektet Vinterland. Budsjettet for prosjektet var på 680.000 kroner, inkludert skøytebanen, trærne rundt og belysningen, samt monteringen.
I begynnelsen av adventstiden i fjor skulle kommunen sørge for følelsen av storby ved å anlegge en kunstisbane på minst 200 kvadratmeter på Jan Baalsruds plass.
Skøytebanen kom ikke på plass før vinterens slutt, og overflaten ble av plast istedenfor kunstis.
Les også: – Oppegård var sterkt advart mot dette kjøpet
Les også: – Kunstis var ikke et alternativ
Anbudet ble ikke lyst ut digitalt
Kort tid etter avdekket Oppegård Avis at anbudet om kjøp av plastisbanen ikke hadde vært lyst ut digitalt.
Ifølge kommunen forespute de i november i fjor tre ulike leverandører (Unisport Scandinavia AS, PGM AS og Multiarena AS) og fikk tilbud fra to første av disse.
I midten av februar 2019 signerte kommunen avtale med selskapet Unisport Scandinavia AS fra Askim, som kom med det rimeligste tilbudet og den raskeste leveringstiden, ifølge begrunnelsen i anskaffelsesprotokollen.
Les også: – Vil ikke at elever skal være "maskoter" for feilslått politikk
Les også: – Kast plastisbanen eller bruk den til innebandy
Har ikke solgt en eneste plastisbane i Norge siden 2013
Unisport Scandinavia AS fra Askim, som gikk med et underskudd på over 83 millioner kroner i fjor, har ikke solgt en eneste plastisbane i Norge siden 2013 som følge av manglende interesse for produktet.
Oppegård Avis skrev tidligere i år at kommunen betalte 416.580 kroner eksklusive merverdiavgift (520.725 kroner inklusive merverdiavgift) til Askim-selskapet for en plastisbane på 20x10 meter, to vedlikeholdsmidler og en maskin for å kunne vaske og polerere plastoverflaten med.
– Hvem tok avgjørelsen om valget av nettopp denne leverandøren?
– Det er kommunen, hvor virksomhet UTE hadde gjennomføringsansvar, sier kommunalsjef Ellen Wibe, som har det overordnede ansvaret.
Les også: – Det føltes rett å slett ikke som at vi var på en skøytebane
Overskredet driftsbudsjettet med 43 prosent
Da Oppegård Avis omtalte saken våren 2019, ville ikke kommunen opplyse oss om størrelsen på utgiftene for drift og vedlikehold av banen. Denne uken har vi endelig fått svar på dette fra kommunen.
– Estimert driftsbudsjett for dette prosjektet utenom innkjøpet av selve plastisbanen var 100.000 kroner for sesongen 2018-2019. Vi har til nå brukt cirka 142.752 kroner på drift og vedlikehold av banen, sier kommunalsjef Ellen Wibe.
Ifølge henne er det flere årsaker til overskridelsen av driftsbudsjettet med rundt 43 prosent.
– Det er vanlig at det brukes mer på drift første året da man skal bli kjent med det nye anlegget som skal driftes. En annen grunn var den milde vinteren, da banen krevde mer vedlikehold enn dersom det hadde vært lagt naturis, som hele tiden har vært intensjonen dersom været tillater det og det er kaldt nok ute, sier Wibe.
Les også: Plastisen som ikke glir
Var åpen i kun to uker
Wibe sier at av det totalbeløpet på rundt 143.000 kroner som ble brukt til drift og vedlikehold av plastisbanen i de to ukene banen var i drift, ble det brukt 94.600 kroner for montering og fjerning av plastisbanen, snømåking og polering av banen samt oppstart og drift av banen. Arbeidet ble utført av ansatte ved UTE Oppegård.
I tillegg ble det brukt cirka 48.200 kroner til innkjøp av blant annet isfigurer, juletrær, belysning, materialer og elektriker-tjenester.
Plastisbanen ble åpnet på Jan Baalsruds plass 2. mars i år. Drøye to uker etter åpningen måtte plasisbanen stenges, først som følge av skader på plastoverflaten som måtte repareres.
"Vanskelige værforhold. Vi oppfordrer til ikke å bruke banen. Skiftende vær skaper ujenvheter på underlaget", informerte kommunen.
– Hvor mye kostet reparasjonsarbeidene?
– Det har ikke vært noen reparasjon av banen. Det kom imidlertid inn vann under platene og når vannet frøs, løftet noen av platene seg slik at banen ble ujevn. Platene ble løftet opp, isen ble fjernet og platene lagt på plass igjen. Ingen plater ble fjernet eller erstattet. Dette arbeidet er inkludert i driftssummen nevnt ovenfor. Det har ikke vært noen feil på banen som gjør at vi har reklamasjonsrett, sier prosjektleder Wenche Aarvik.
Brukte ulovlige vedlikeholdsmidler
To dager senere avdekket Oppegård Avis at to av vedlikeholdsmidlene som kommunen hadde kjøpt av Unisport Scandinavia AS, var ulovlige.
Det var glidemiddelet Glide Cleaner og dyprengjøringsmiddelet Deep Cleaning, brukt til rengjøring og polering av plastisbanen, som ikke var deklarert i myndighetenes register over farlige kjemikalier. Omsetningen av disse midlene i Norge var derfor ulovlig, ifølge Miljødirektoratet.
Som følge av dette måtte plastisbanen stenges for sesongen.
Les også: Kommunen kjøpte ulovlige midler til vedlikehold av plastisbanen
Les også: – Ingen trussel for miljøet
Lover ingen overskridelser av drifsbudsjettet i år
Denne uken har plastisbanen blitt montert for en ny sesong, foreløpig uten plastdekke.
Kommunalsjef Ellen Wibe sier kommunen ikke kommer til å få en budsjettoverskridelse ved drift og vedlikehold av plastisbanen denne sesongen.
– I år som i fjor er intensjonen at det skal legges naturis på banen, og vi håper på kalde dager fremover slik at alle som ønsker å bruke skøytebanen på torget får anledning til det. Skøytebanen ved Kolbotn skole som er i byggefase, vil ikke vedlikeholdes i år – så vi vil ikke bruke mer midler enn vi ellers ville ha gjort. Skøytebanen på torget erstatter skøytebanen ved Kolbotn skole denne vinteren, sier Wibe.