Inntrykksfulle dager i Marrakech
Victor forteller med egne ord om møtet med klimatopper fra hele verden.
At engasjement for miljøet ikke kjenner noen landegrenser eller alder, er heldigvis et faktum.
Under klimaforhandlingene i Marrakech nylig var en rekke norske barn samlet for å formidle norske barns og Miljøagentenes meninger om klima og miljø. Dette ble en reise full av inntrykk, blant annet for 13 år gamle Victor fra Oppegård.
Larsen Steenberg har vært Miljøagent i ti år, og reiste sammen med fire andre barn til forhandlingene. Her overrakte han blant annet Barnas Klimapanel sin rapport, på vegne av norske barn.
PS! Saken fortsetter under bildet! Se bildekarusell fra klimamøtet øverst i saken! Se også gjengens egen videoblogg lenger ned i saken!
Møtte toppledere
Internasjonalisering var tema for møtene med både Erik Solheim, som er leder i UNEP (FNs miljøprogram) og FNs klimapanel i Marrakech. UNEP står ansvarlig for TUNZA, som er et barne- og ungdomsprogram i regi av FN. Barnas Klimapanel ville gjerne høre med Solheim om hva som skjer med TUNZA, som har ligget brakk i noen år, og om han vil hjelpe med å knytte nettverk med barn fra resten av verden. Og Solheim lovet å ta saken videre og møte Barnas Klimapanel ved en senere anledning.
PS! Saken fortsetter under bildet!
– Han virket veldig engasjert i det vi sa til ham, og han vil gjerne være med videre. Det er litt rart at han ikke visste noe om TUNZA, men han lovet å sjekke mer og møte oss igjen, sa Victor Steenberg Larsen om møtet med Erik Solheim.
Barnas Klimapanel møtte FNs klimapanel for første gang under klimaforhandlingene i Paris i fjor, og har siden den gang møtt ledere fra panelet flere ganger i Norge. På møtet i Marrakech var det lederen for panelet, Hoesung Lee, som personlig kom for å møte barna.
Han var veldig interessert i å høre om planene om et internasjonalt panel bestående av barn. FNs klimapanel har et bredt globalt nettverk, og Barnas Klimapanel håper at de gode relasjonene kan hjelpe barna videre.
Se videoblogg fra toppmøtet!
Under klimatoppmøtet videoblogget Victor og de andre barna fra den utrolige reisen. Klikk play i videovinduet for å se!
Sterke møter med andre miljøbarn
Sterkeste møte var likevel med lokale miljøengasjerte barn
Selv om Barnas Klimapanel fikk sagt sine meninger og synspunter til mange toppledere og viktige beslutningspersoner, var det likevel stor enighet innad i panelet om at det største møtet i Marrakech var med andre miljøengasjerte barn på en lokal skole i Marrakech.
Barnas Klimapanel hadde blitt invitert til å holde et foredrag om norske barns klimaengasjement og klimaendringer på the American School Of Marrakech. I forkant av COP22 har de marokkanske elevene hatt om global oppvarming og klimaendringer i undervisningen, og barna fra Norge ble tatt i mot med stor nysgjerrighet og interesse.
I etterkant av foredraget fikk tolv elever fra skolen bli igjen og diskutere og dele meninger om miljø og klima med de norske barna. Det var veldig mange tanker og idéer som kom ut av dette møtet, og for Barnas Klimapanel var det særlig en av barna som gjorde inntrykk. Femteklassingen Sasha El Baba Gomez hadde forberedt seg veldig godt og laget en liste med krav og forslag til hvordan man bør jobbe med å minske forurensing og global oppvarming.
Han og en medelev hadde også funnet på en vann- og soldrevet motorsykkel, som de ønsker å lage en modell av til å hjelpe bønder og andre som er avhengige av transport. Dette satte følelser i sving hos de norske miljøagentene.
Fakta om barnas klimapanel
- Barnas Klimapanel ble opprettet i 2015.
- Er satt sammen i regi av Miljøagentene. Et mål på sikt er å få til et internasjonalt klimapanel for barn, bestående av barn fra alle land som er med i FN. På den måten kan barns stemmer og meninger om miljøsaker bli mer tydelige og få større politisk betydning. De voksne må lytte til barna – det er tross alt barn som skal arve jorden og leve med beslutningene som blir tatt i dag.
- Barnas Klimapanel har siden oppstart fått innspill fra flere tusen barn over hele landet. Dette danner grunnlaget for rapporten som panelet skrev i forkant av deltagelsen på COP22 i Marrakech. Rapporten har som mål å videreformidle barns syn på klima og miljøproblemer både nasjonalt og internasjonalt.
- Klikk her for å lese rapporten fra Barnas Klimapanel