Ny lysløype klar, og til vinteren kan du stå på ski her
Lysløypeprosjektet som startet opp allerede i 2016, har fått flere lyssatte traseer de siste årene. Våren 2022 ble den nye traseen fra Ødegården, via Tårnåsen skole og til Oslo grense bygget. Den nye lysløypen har vært planlagt i lang tid.
Den barklagte traseen som går parallelt med Kongeveien er tiltenkt joggere sommerstid, og om vinteren skal det kjøres skiløyper helt til Oslo grense. Kongeveien skal kunne benyttes som gangvei hele året.
Nordre Follo kommune forteller at de er stolt over de synlige sporene som satsingen til daværende Oppegård kommune har satt.
Viktig rekreasjonsområde
– De lyssatte traseene utgjør et viktig transportnett og rekreasjonsområde for innbyggerne. Noe av det unike med lysløypene i Nordre Follo er at de ligger tett på byggesonen, og at naturopplevelsene ligger nært der folk bor. Å gå tur krever ikke tilrettelagt og dyrt utstyr, og traseene er et lavterskeltilbud til alle som ønsker å være fysisk aktive, sier Thale Hov, landskapsarkitekt for Plan- og prosjektavdelingen, Vei og park.
Hun trekker frem at fysisk aktivitet fremmer god helse, livskvalitet, glede, og er et godt virkemiddel for å forebygge sykdom og stress.
– Lysløypene innbyr også til aktivitet for barn og unge, og sørger for at barnehager, skoler, idrettslag og de som ikke deltar i organisert aktivitet har et lett tilgjengelig tilbud.
Stopper ved Oslo-grensen
Oslo kommune planla å bygge en turvei på sin side av kommunegrensen, slik at man kunne ferdes på tvers av kommunegrensene. Høsten 2021 informerte Oslo kommune at de ikke kommer til å realisere traseen på sin side av grensen, og det førte til at den nye lysløypen ikke har en naturlig avslutning som først planlagt.
– En naturlig avslutning av den nye lysløypen har vært grundig vurdert, og vi har konkludert med at den mest hensiktsmessige løsningen vil være å legge traseen til Kongeveien som ligger nord for krysset Valhallaveien – Gimleveien, forklarer Hov.
For å koble den nye lysløypen til Kongeveien i nordvest er det behov for en ca. 200 m lang trase. Traseen er tenkt plassert i en allerede hugget trase som ligger nord for Gimleveien barnehage, ca. 35 meter fra eiendomsgrensen til barnehagen.
– Ved å plassere traseen her vil vi unngå å måtte hugge trær. Det vil heller ikke være nødvendig å sprenge fjell eller ta grøntområder som har synlig spor av lek og aktivitet tett på barnehagens nordside, poengterer Hov.
Utfordringene med denne plasseringen er at store deler av traseen vil ligge i Oslo kommune. Det vil si at en byggesøknad må behandles av byggesaksavdelingen både i Oslo- og i Nordre Follo kommune. Byggesaken er sendt til begge kommunene og den er nå under behandling.
I den andre retningen strekker lysløypenettet seg mange kilometer i retning Fløysbonn og Greverud og på sikt skal eksisterende turveier lyssettes i retning Kloppa, over Buåsen og videre til Stallerudhytta.
Blir skiløype
– Vi håper inderlig vi får en vinter med mye snø og mye aktivitet i lysløypene. Det er skiforeningen som drifter og kjører skiløyper vinterstid, og de er ute så fort snøen melder seg. De gjør en fantastisk innsats, berømmer Hov.
Når det kommer til hvem som ender opp med å ta strømregningen, er svaret på dette at kommunen allerede har satt i gang en prosess på å kartlegge og avklare hvilket strømtiltak som skal iverksettes.
– Dette skal behandles i en politisk sak. Det er altså litt for tidlig å si noe mer konkret om dette.
Oppegård Avis følger saken.