– Partene driver skyggespill med menneskers privatliv
Pendlerforeningen mener det er pendlerne som er taperne i den pågående konflikten. De har et enormt antall henvendelser for tiden.
Willy Frantzen, styreformann i Pendlerforeningen Follo og Østfold (PIFØ), sier de har hatt et ras av telefoner fra pendlere som er oppgitte og frustrerte over den pågående lokfører-streiken.
– Fortvilelse, maktesløshet og hvorfor gjør ingen noe for å hjelpe meg? Det er det pendlerne føler, sier Frantzen.
Han er bekymret for alle pendlernes om ikke får sin stemme hørt i en langdryg konflikt.
– Det er 20 000 pendlere som venter på at noe skal skje. Rundt syv til åtte tusen mennesker er direkte påvirket av streiken, i den grad at arbeid og familieliv får en knekk. Mange kan ta hjemmekontor, men det vi vet, er at de aller fleste i serviceyrker sliter. Arbeidsgiver har ikke noe ansvar for at de ansatte kommer seg på jobb i en slik konflikt, og dette gjør at det rammer så fryktelig urettferdig, sier Frantzen.
Lidelsehistorie
Det har strømmet på med telefoner fra fortvilte pendlere, og PIFØ sier de jobber intenst med å å få partene til å samles, slik at de mange, berørte pendlerne får transporten tilbake.
– Vi har hatt et ras av telefoner fra pendlere som har fått trekk i lønnen sin, mistet studiekompetanse, og noen sier de må gå om ett semester. Det har vært varsler om oppsigelser, og masse mennesker som er permittert. Dette er en lidelsehistorie av rang, sier en opprørt Frantzen.
Voldsom motstand
Frantzen er oppgitt over at stemmen til pendlerne ikke høres, han mener PIFØ møter en voldsom motstand fra både NSB og LO. Ifølge Frantzen har NSB som policy å ikke la andre enn eget personell gå på toget for å møte pendlerne.
– NSB tillater oss ikke å treffe folk der de finnes, vi får ikke lov å gå på togene. Her er det snakk om å fortelle de på toget at de har et organ som jobber for dem, vi er ikke loddselgere eller forkynnere, sier Frantzen, som mener dette er et overgrep mot pendlerne.
– Det er pendlerne som er taperne i denne konflikten. Vi ønsker å forholde oss til fakta, men fakta er at partene driver et skyggespill med menneskers privatliv. Vi har bedt LO om å stoppe steiken, sier Frantzen.
Vart lenge nok
Han mener konflikten har pågått lenge nok, og at dersom det bare dreide seg om sikkerhet, er det en streik de støtter. Frantzen er imidlertid overbesvisst om at sikkerheten ikke kommer til å bli dårligere.
– Det er ingen tvil om at streiken dreier seg om noe mer enn bare det med sikkerhet for forskrifter på togene. Denne streiken har vart lenge nok, avslutter Frantzen.