LOKALT: Her spiller Stian Stålmann Kverndokk live på Lenes kafé på Greverud.

Nytt album med Stålmann

Alle gode ting er 10 for den lokale artisten Ståle Stålmann Kverndokk.

Publisert

Ståle Stålmann Kverndokk, kanskje aller best kjent under artistnavnet Stålmann, har vært aktiv artist og låtskriver i flere tiår. Først som gitarist og sanger i rockebandet Stålmenn på 90-tallet, som også gjorde et comeback med albumet «Fra undersiden» i 2019. 

Ellers har han tidligere gitt ut ni soloplater, inkludert album og EP-er, de siste 20 årene. Der Stålmenn stod for massiv gitarrock, har soloplatene etter hvert fått et mer akustisk preg, hvor tekstene står i sentrum. Den nyeste platen «Strømninger» er det første albumet som er helt akustisk, bare med kassegitar og munnspill. Albumet består av 10 sanger, og tekstene er betraktninger over strømninger i tiden og i oss selv. Utrykket kan være pessimistisk, men også håpefullt på samme tid. Her er melankoli, men også en dose humor. 

Digital utgivelsesdato var 27. september, men det vil også være et begrenset antall CD-er tilgjengelig.

– Veldig fornøyd

Oppegård Avis tok en prat med den lokale musikerlegenden, som forteller at han er meget fornøyd med den nye skiva.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg for første gang har spilt inn et helt akustisk album uten andre enn meg selv og kassegitaren. Jeg har også gitt ut flere album tidligere, men da har jeg gjerne benyttet meg av diverse musikere. Sønnen min, Jakob, har bidratt mye de siste årene som gitarist, men han mente at de nye sangene mine ikke trengte noe annet enn en enkel kassegitar. Det betyr at jeg ikke kan skjule meg bak noe, forteller Stålmann. 

STÅLE OG GITAREN: På dette albumet er det det du ser på dette bildet, du også hører. Altså Ståle og gitaren.

Personlig og nært

Hjelpen for å skape akkurat det lydbildet han ønsket, var nær. Plata er nemlig spilt inn i studioet til Tom Andresen, som er en kjent musiker og studiotekniker her i kommunen.

– Tom Andresen sin produksjon er så nær, at man hører alt av hvert eneste pust jeg tar mens jeg synger. Det gjør at plata blir veldig personlig både i tekst og framføring. Når det gjelder tekstene har det også vært mye som har påvirket meg. I løpet av halvannet år mistet jeg begge foreldrene mine og det har satt sine spor. Låtskrivingen ble da en terapi, sier han åpent.

– Beskriv for oss som ikke kjenner deg så godt, hvilket landskap du er, gjerne med bruk av andre artister, ber OAvis. 

– Jeg har alltid vært opptatt av sanger som framføres i folk/visesang stil, selv om jeg tidligere i bandet Stålmenn spilte mer støyende rock`n roll. Så da har nok jeg gått fra å låte litt mindre som Raga Rockers til mer som Lillebjørn Nilsen. De siste årene har jeg lyttet mye til Odd Nordstoga. Tekstene og melodiene hans treffer meg veldig, beskriver han. 

Liker det fysiske formatet

I tillegg til at skiva er å finne digitalt, er det en glede å trykke opp noen fysiske eksemplarer også. 

– Jeg er av den gamle skolen. Jeg kjøper plater både på vinyl og CD. Jeg har alltid likt å samle på plater, og sorterer dem alfabetisk etter artistnavn i hyllene i stua. Jeg har ikke Spotify eller andre strømmetjenester, selv om musikken min ligger der ute. Jeg vil si at Spotify bidro til at de fleste artister som ikke er veldig kjente har mistet all inntekt fra platesalg. På toppen sitter sjefen for Spotify og er blant verdens rikeste. Så da kjøper jeg heller plater. Heldigvis er det mange unge i dag som har begynt å kjøpe vinylplater igjen, avrunder Stålmann til Oppegård Avis.

HER KAN DU LYTTE TIL ALBUMET TIL STÅLMANN PÅ SPOTIFY:

Powered by Labrador CMS