Slik blir det nye kunstgresset
Det nye kunstgresset på Tømtebanen er både miljøvennlig og godkjent for toppfotball.
Glem kork, kokos og sukkerrør. Når det i 2022 rulles ut et flunkende nytt kunstgress på Tømtebanen, på oversiden av Sofiemyr kunstgress, er det med et svært moderne underlag.
Til nå har miljøvennlige underlagt stort sett blitt møtt med en stor dose skepsis av brukerne, altså fotballspillerne, men nå kan pipen fort få en annen lyd.
Denne uken ble det avgjort å starte med arbeidet på Tømtebanen.
Nordre Follo kommune har denne gangen valgt et miljøvennlig underlag som heter MTRX Legacy 35 BioFlex fra leverandøren Unisport.
I tillegg til å være 100 % resirkulerbart, er denne kunstgresstypen også det første såkalte fjerdegenerasjonssystemet (det nyeste kunstgress-systemet) i verden som er godkjent med høyeste FIFA-sertifisering. Det vil si godkjent for all slags toppfotball.
Testet i OBOS-ligaen
Underlaget er ikke bare godkjent. Det er også testet på av spillere på høyt nivå i Norge. Klubben Stjørdals-Blink spilte alle sine hjemmekamper i OBOS-ligaen 2020 på dette underlaget. Tilbakemeldingene har vært forbløffende gode.
– Nå har vi hatt banen i over ett år. Spillegenskapene er fantastiske. Alle lag fullroser banen. Rosenborg har også hatt treningskamp og var meget fornøyd. Og det beste av alt: Det er en av de mest miljøvennlige banene i landet, skrev daværende sportslig leder Ove Halsan i et debattinnlegg om kunstgress nylig.
Lite svinn
Han forklarte også hvilket materiale som brukes i gresset.
– Innfyllet heter Bioflex og består av 98 prosent sand og 2 prosent av gressets materiale. Men for ikke å tilføre mer plast kuttes i stedet gresset med 5 millimeter, og dette brukes som coating rundt sandkornene, forteller Halsan.
Trønderklubbens foreløpige erfaring med svinn er at de aldri har vært borti en kunstgresstype som mister like lite innhold i vintersesongen når det brøytes.
– I løpet av første vintersesong ble cirka 300 kilo flyttet ut av spillflaten i forbindelse med brøyting og ut til våre brøytedeponi. Det finnes ikke en bane med mindre etterfylling enn denne. Innfyllet er så tungt at det blir liggende godt i dekket, forklarte han.
KIL har troen
Erfaringene fra Stjørdals-Blink gir positive forventninger i klubblokalene til Kolbotn IL.
– At det er spilt OBOS-fotball på denne typen underlag er i alle fall lovende sett med fotballøyne. Vi har ikke alltid vært overbevist om at kvaliteten på miljøvennlige kunstgressbaner har vært helt tilfredsstillende, men dette har vi troen på, sier Harald Vaadal, daglig leder i Kolbotn IL.
For til nå har det ikke vært helt enkelt å gjøre alle fornøyd når nye kunstgressflater skal etableres. På den ene siden har du politikere som har tatt en beslutning om ikke å anlegge nye baner med miljøskadelig gummigranulat, mens på den andre siden står sporten som, i alle fall til nå, har ment at dette har vært den beste løsningen.
Vinn-vinn
Nå ser det ut til at kompromisset kan være bedre enn noen gang.
– Det er ingen av de to nevnte klubbene som har undervarme, men siden vi får det på Tømte, så er det all mulig grunn til å være optimister. Det borger for meget god banekvalitet, og det er det viktigste for oss. Hvis det i tillegg er miljøvennlig, så er det vinn-vinn, sier Vaadal og legger til:
– Når vi får en miljøvennlig varmesentral som skal sørge for oppvarming, så må jo dette være noe av det aller ypperste når det gjelder kombinasjonen kvalitet og miljø i hele landet, sier han.
Den som venter på noe godt, og så videre.