– Et kjempeløft
– Den nye kunstgressbanen på Tømte vil få stor betydning for alle nåværende og kommende fotballspillere i Kolbotn IL, sier klubbens prosjektleder Einar Engedahl.
En høyst moderne kunstgressbane med velprøvd underlag og undervarme fra 58 brønner, blir fasiten når Tømtebanen forvandles fra en humpete grusslette til moderne kunstgressbane.
Oppegård Avis var på plass da Kolbotn ILs prosjektleder Einar Engedahl og Nordre Follo kommunes prosjektleder for Tømtebanen, Roman Artemov stolt presenterte prosjektet.
Det var liten tvil om at spesielt Engedahl gleder seg til å se banen forvandles.
– Det vil ha stor betydning, først og fremst på kapasitet. Vi som bor nord i Nordre Follo har hatt en stor underdekning på kunstgressbaner, og det merkes ekstra godt om vinteren. Nå får vi en dobling av kapasiteten gjennom hele året for de rundt 1000 fotballspillerne i klubben.
Tømtebanen blir en bane som først og fremst de yngste medlemmene i klubben vil nyte godt av. Det er det også naturlige årsaker til, siden banen ikke blir stor nok til å offisielt godkjennes som 11-er bane.
– Dette er en bane som primært skal brukes av barn og unge, og dette blir et klart kvalitetsløft. De spiller deler av sesongen sin på humpete gressbaner nedpå feltet her, og vi tror dette vil løfte både kvaliteten, gleden og interessen, fortsetter han.
Han legger også til at det vil bli gitt dispensasjon til spill av 11-er kamper der, men det må tas med fotballkretsen.
– En fotballrevolusjon
Einar Engedahl har vært involvert i Kolbotn IL i en årrekke allerede, med en rekke ulike verv, og er i så måte stand til å vurdere hva som er bra og mindre bra, når det gjelder valg av underlag. For kunstgress er ikke kunstgress.
– Det valget man falt ned på er vi veldig komfortable med. Det har vært en god dialog hele veien og vi har blitt hørt. Kombinasjonen mellom kvaliteten på underlaget som er valgt, pluss energiløsningen som gir undervarme, vil gi en bane som veldig mange barn og unge får glede av i mange år fremover. Det er det viktigste, sier Engerdal.
I tillegg til den nye banen på Tømte er det også prosjektert et nytt anlegg nede på Sofiemyr-flaten. Her blir det nytt dekke på hovedbanen Sofiemyr kunstgress med undervarme, klubbhus, garderobeanlegg og tribuner.
KILs mann mener dette vil løfte klubbens anleggspark til helt nye høyder.
– Det er en fotballrevolusjon for oss og gjør oss i stand til å skape et fotballmiljø på en helt annen måte. Det blir en helt annen hverdag som også gir oss muligheter til å endelig kunne arrangere for eksempel fotballcuper, både sommer som vinter. Det er noe klubben allerede ser på mulighetene for. Mer aktivitet og bedre aktivitet, som igjen kan gi muligheter for mer inntekter.
Avansert varmesentral
Når det gjelder valg av underlag og oppvarming har det vært en prosess som både har vært tidkrevende å lande den endelige løsningen for.
– Det har vært en nokså lang prosess som vi har jobbet med i rundt to og et halvt år. Løsningen vil til slutt falt ned på var en mest mulig miljøvennlig løsning med 58 grunne brønner. Oppvarmingen av banen skjer ved at væsken i brønnene varmes opp av banedekket på sommeren og brukes når det trengs, sier KILs mann.
For å sette miljøaspektet litt i perspektiv.
– Dette varmeanlegget vil blant annet ha 95 prosent lavere co2-utslipp enn varmeanlegget på kunstgressbanen på Østre Greverud. Driftskostnadene er også estimert til å bli veldig lave, sier Engedahl.
Forventet levetid er estimert til minimum 20 år og anlegget vil ha nok kapasitet til å varme opp både Tømtebanen og den nye banen på Sofiemyr når denne blir klargjort for undervarme.
Ifølge samme mann er totalinvesteringen fra Kolbotn IL estimert til rundt 14 millioner, og at dette er realiserbart takket være Enova-støtte, betydelige bidrag fra blant annet Sparebank-stiftelsen og kommunens lånegaranti.
Nybrottsarbeid
Når det gjelder selve underlaget er også dette nybrottsarbeid.
– Som vi tidligere har skrevet om er det valgt et miljøvennlig underlag som heter MTRX Legacy 35 BioFlex fra leverandøren Unisport. Denne kunstgresstypen er det første såkalte fjerdegenerasjonssystemet (det nyeste kunstgress-systemet) i verden som er godkjent med høyeste FIFA-sertifisering. Det vil si godkjent for all slags toppfotball.
Vil lar Roman Artemov spre på med noen detaljer.
– Bioflex er bearbeidede sandkorn som er belagt med 0,95 prosent polymer. Dette gjør at sanden ikke trekker til seg vann, får høy egenvekt og motvirker at det kleber. Det betyr blant annet at svinnet vil være på et helt annet nivå enn andre innfill.
Ifølge Store Norsk Leksikon er polymerer kjemiske forbindelser som består av kjedeformede molekyler. Syntetiske polymerer lages i laboratoriet og er hovedkomponenten i plastprodukter.
Miljøaspektet skulle likevel være godt ivaretatt, ifølge kommunens mann.
– Kravet for at dette skal regnes som et miljøvennlig produkt er at sanden blir belagt med under 1 prosent polymer og i dette prosjektet er vi på 0,95 prosent, sier han.
Under kravene
Spilleflaten på den nye banen på Tømte blir på 95 x 55 meter. Kravene for å spille toppfotball er ifølge kunnskapsportalen godeidrettsanlegg.no 68 x 105 m og for øvrige divisjoner er den fra 64 – 68 meter x 100 - 105 meter.
For 11-er spill i ungdomsfotball kan det gis dispensasjon fra fotballkretsen.
Mer om dette i en egen sak senere.