Russen tar et krafttak mot kreft

ENGASJERTE UNGDOMMER: Foran fra venstre til høyre: Christine Hole Svenningsen (18), Celine Bromark (19), Lisa Dybsjord (18), Emilie Hauglum (18) og Oline Kihlman (19). Bak fra venstre til høyre: Julie Abelsted (18) og Anna Sofie Dietrichson (18).

– Støtt kreftsaken!

Mandag 11. mars skal avgangselevene ved Roald Amundsen videregående skole (RA) delta på innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft. De håper at du vil være med og støtte Kreftforeningens aksjon som i år går til forskning på kreftformer med lav overlevelse.

– Det å delta på denne aksjonen har vært en tradisjon på skolen i mange år. Vi håper at folk i kommunen og lokale bedrifter er villige til å bidra med det de kan. Husk at pengene går for en viktig sak, sier avgangselevene Christine Hole Svenningsen (18), Celine Bromark (19), Lisa Dybsjord (18), Emilie Hauglum (18), Oline Kihlman (19), Julie Abelsted (18) og Anna Sofie Dietrichson (18).

De gleder seg til å bidra ved å delta som bøssebærere for Krafttak mot kreft, som er Kreftforeningens landsomfattende bøsseaksjon for kreftsaken.

Årets aksjon starter den klokken 17:00 førstkommende mandag. De lokale bøssebærerne er klare og håper å besøke flest mulig.

– Husk at det er lov å si «nei, takk», hvis du ikke ønsker å bidra, men vi håper folk er hyggelige mot oss. Dette handler om en viktig sak, sier jentene.

Kreften som få overlever

Årets innsamling går til forskning på kreftformer med lav overlevelse. Midlene skal dermed bidra til at flere overlever, og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende.

I dag overlever syv av ti nordmenn kreft, men bak statistikken til Kreftforeningen skjuler det seg store forskjeller. Det er fremdeles flere kreftformer som svært få overlever.

Mistet sin bestemor

Årets aksjon blir spesiell for Celine Bromark (19), som mistet sin bestemor i 2017. Hun var en av dem som ikke klarte å overleve bukspyttkjertelkreft.

– Jeg hadde et veldig nært forhold til min bestemor. Hun var kreftsyk i over to år og kjempet helt til slutt, men det gikk bare en uke fra hun ble alvorlig syk til hun døde, sier 19-åringen, som oppfordrer alle til å støtte aksjonen.

Bukspyttkjertelkreft og lungekreft er nemlig blant de kreftformene som svært få overlever. Statistikken viser at færre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft og to av ti overlever lungekreft.

Arrangeres av russ

Det er lokale innsamlingskomiteer i hele landet som organiserer alle bøssebærerne, men på Roald Amundsen videregående skole er det alltid russen som arrangerer dette.

Hvem som helst kan samle inn penger, men det er russen som er den viktigste samarbeidspartneren i aksjonen og står for rundt 90 prosent av innsamlingen, ifølge Kreftforeningen.

– Vi synes dette er en kjempeflott tradisjon og vi gleder oss til å bidra, sier Emilie Hauglum (18), som sitter i russestyret ved RA.

Hun sier de siste to årene har det vært obligatorisk for russen å gå for Krafttak mot kreft, og dette har ført til økte inntekter for kreftsaken.

Slo rekorden i fjor

For ett år siden klarte nemlig 111 russ fra RA å slå rekorden ved å samle inn 152.260 kroner i løpet av bare noen få timer.

Dette var nesten en dobling av forrige resultat og førte dem inn på en fjerdeplass av alle skolene i hele Oslo og Akershus.

– I år har vi rundt 150 elever som skal gå med bøsser, og de fleste er veldig positive og motiverte for å slå fjorårets rekord, sier jentene engasjert.

Les også: Roald Amundsen var fjerde beste skole i Krafttak mot kreft

Powered by Labrador CMS