Vaksinering av risikogrupper

FOR PASIENTER I RISOKOGRUPPE: Alt du trenger er resept fra legen for pneumokokkvaksine. Det koster 150 kroner å sette den inn på Apotek 1 Kolbotn (i tillegg må du betale for selve vaksinen, som koster 344 kroner). På bildet ser du apoteker Tonje Tobiassen sammen med sykepleier Meliha Halilcevic ved Apotek 1 Kolbotn. OBS! Bildet er kun et illustrasjonsbilde.

Har ikke nok lungebetennelsevaksiner – Prioriterer kun de sykeste

Vaksinen mot lungebetennelse gis ikke til alle personer som er i risikogrupen, men prioriteres kun personer med høyest risiko for sykdom.

– Når det gjelder pneumokokkvaksine (red. anm.: vaksine mot lungebetennelse, Pneumovax), har det også vært leveringsproblemer på denne vaksinen i enkelte perioder tidligere. Det er ikke noe vi som kommune kan styre. Vi er avhengig av at apotekene og leverandørene bak dette kan levere denne vaksinen, sier konstituert kommuneoverlege Kerstin Myhrvold.

Fakta om pneumokokkvaksinen  (Pneumovax):

  • Denne vaksinen vil ikke beskytte eller forebygge mot koronaviruset, men vil kunne beskytte personer i risikogrupper mot sekundærinfeksjoner som fører til at svekkede pasienter blir mer mottakelige for evt. koronaviruset. Vaksinering kan dermed redusere antallet pasienter som krever avansert sykehusbehandling i en periode der helsetjenesten er under stort press.
  • Vaksinen skal beskytte mot pneumokokker – en bakterie som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. I noen tilfeller kan bakterieinfeksjonen gi et alvorligere sykdomsforløp med blodforgiftning (sepsis) eller hjernehinnebetennelse (meningitt). Dødeligheten ved alvorlig sykdom er 20 prosent.

  • Vaksinering anbefales hvert tiende år til voksne med økt risiko for alvorlig sykdomsforløp, dersom de blir syke av pneumokokkbakterien.

  • På grunn av mangelen på vaksinen gis den nå ikke til alle personer i risokogruppen, men er kun forbeholdt pasienter med medisinske tilstander som gir spesielt høy risiko for invasiv pneumokokksykdom (IPD):
  • Hivinfeksjon/aids (blå resept)
  • Stamcelletransplantasjon (blå resept)
  • Anatomisk eller funksjonell miltmangel (blå resept)
  • Cerebrospinalvæskelekkasje
  • B-cellesvikt
  • Hematologisk kreft (leukemi, lymfom, myelomatose)
  • Organtransplantasjon
  • Les mer her.

Etter stor etterspørsel i forbindelse med koronavirusutbryddet, har Folkehelseinstituttet (FHI) nå et begrenset lager av pneumokokkvaksinen.

Denne vaksinen anbefales til eldre fra 65 års alderen og personer med immunsvikt eller som bruker medisiner som svekker immunforsvaret, eller personer som har kronisk sykdom og andre tilstander som øker risikoen for pneumokokksykdomeller. Les mer her.

Men fordi pågangen er så stor, anbefaler FHI at vaksinenen ikke gis til alle personer som er i risikogrupen, men prioriteres kun personer med høyest risiko for sykdom (red. anm.: Les mer i faktaboksen).

– Responsen har vært langt større enn forventet og vi er nå i en situasjon med begrenset tilgang på Pneumovax. Resterende doser må prioriteres for personer med høyest risiko for sykdom, skriver FHI i en melding på sine nettsider.

Dersom pasientene i risikogruppen blir syke av pneumokokk-bakterien, kan de få alvorlig lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse med høy dødelighet. Selv med antibiotikabehandling er dødeligheten høy, om lag 20 prosent.

På eksportforbudslisten

Helsepolitiker og stortingsrepresentanten fra Ap, Tuva Moflag, synes det er uheldig at kun de mest utsatte får tilgang til pneumokokkvaksinen.

– Det betyr at mange som burde hatt den, likevel ikke får tilgang til den. Jeg vet at et større parti er i bestilling, og man jobber for at dette skal bli tidligere tilgjengelig i Norge. Under dagens forutsetninger kan det dessverre bli vanskelig å få til. Vi skal i hvert fall bidra så langt det lar seg gjøre politisk, sier Moflag.

FHI venter en ny forsyning av Pneumovax-vaksinen i mai, men det er foreløpig usikkert hvor store leveranser det blir.

Legemiddelverket (SLV) forbyr nå eksport av pneumokokkvaksinen til andre land for å sikre på at det vi nå har i Norge forblir i Norge. 

Les også: Enorm pågang: – Ikke oppsøk legevakt eller legesenter ved mistanke om koronasmitte

VANSKELIG Å FÅ TAK I: Pneumokokkvaksinen (Pneumovax) vil ikke beskytte eller forebygge mot koronaviruset, men vil kunne beskytte personer i risikogrupper mot sekundærinfeksjoner som fører til at svekkede pasienter blir mer mottakelige for evt. koronaviruset.

Ikke alle i risikogruppen får resept

Det er i utgangspunktet legen som forskriver resepten etter å ha vurdert om en person har behov for denne vaksinen. Har du resepten fra legen, kan pneumokokkvaksinen settes inn på et apotek eller hos fastlegen din.

Følgende grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av koronaviruset:

  • Eldre personer (over 65 år).
  • Personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom (kardiovaskulær sykdom), diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon).
  • Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig forløp av koronavirus-sykdommen.
  • Folkehelseinstituttet har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper, men utelukker ikke at personer med alvorlig nyresykdom, leversykdom og personer som har nedsatt immunforsvar (også der det skyldes medikamentell behandling) også har økt risiko for alvorlig forløp av koronaviruset.

De fleste som blir smittet vil trolig få milde luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse og pustebesvær.

Kilde: Helsenorge.no (basert på opplysninger fra utbruddet i Kina)

Mange fastleger og apotek opplever nå stor etterspørsel etter vaksinen, samtidig som de er i en presset situasjon på grunn av coronautbruddet.

– Pågangen har vært helt enorm, men nå er vi veldig strenge og følger de innførte restriksjonene om at denne vaksinen er nå forbeholdt kun personer med høyest risiko for sykdom, sier Tonje Tobiassen, apotekeren på Apotek 1 i Kolbotnveien.

Myndighetene vurderer nå nye retningslinjer for håndtering av utlevering av pneumokokkvaksiner fra apotek, men inntil videre gjelder ikke spesielle retningslinjer for dette.

– Det koster 150 kroner å sette pneumokokkvaksinen på Apotek 1 Kolbotn. I tillegg må du betale 344 kroner for selve vaksinen, sier Tobiassen.

Antibac, munnbind og Paracet

Det er ikke bare pneumokokkvaksiner det er mangel på. Ifølge Tonja Tobiassen er det mangel på flere andre varer.

– Vi har foreløpig nok av hansker, men vi er helt tomme for munnbind. Antibac får vi av og til og vi har begrenset mengde av Paracet. Begge disse varene selger vi med begrensninger på én vare per kunde, sier apotekeren.

– Har nok og rikelig av smittevernutstyr

Når det gjelder smittevernutstyr, har kommunen skaffet nok av det.

– Vi har over lengre tid, helt fra begynnelsen av februar, bestilt så mye av det som det har vært mulig å bestille. Vi har vært kreative og kontaktet flere ulike leverandører av smittevernutstyr. Vi kan nå si at vi har nok og rikelig av smittevernutstyr til nåværende situasjon og til den situasjonen som vi antar kommer i overskuelig tid fremover, men vi kan jo ikke spå i fremtiden, sier kommuneoverlege Kerstin Myhrvold.

 

Powered by Labrador CMS