ØVING: Oppegård Avis fikk en snikktitt under øvingen til forstillingen Trolsk til Fjells

En trolsk opplevelse i Kolben

Når koret Tryllefløytene kombinerer de gamle sagaene om troll og fjell med nasjonalromantikk får publikum være med på et musikalsk eventyr uten like.

Publisert Sist oppdatert

Den 9. - 10. juni blir forestillingen «Trolsk til Fjells» spilt i Kolben, og når siste tone har forlatt strupen til de noe og tretti medlemmene i koret, håper kunstnerisk leder Liv Ragnhild Torneberg at du vil høre mer.

7 SØSTRE: Sagaen sier at fjellene de 7 søstre kommer til live om natten.

Fjellene som kom til live om natten

Forestillingen ble til fordi to av jentene i koret ville ha noe nasjonalromantisk å jobbe med, forteller Liv Ragnhild Torneberg, kunstnerisk leder for Ensemblet Tryllefløytene.

– Ideen kom til meg da jeg var i Lofoten. Jeg var fascinert av stedet og tok utgangspunkt i Helgelandskysten og de syv søstre, som sagnene vil ha det til at egentlig var troll som kom til live om natten, forteller hun ivrig.

Forestillingen er innom mange navn og fjell, og for å hjelpe publikum med å holde orden i fortellingen sier Torneberg at de har samlet et helt turfølge som følger en guide. Den samme guiden er der for å lede publikum gjennom de mange historiene og fjellene som fortellingen tar for seg. Og mye skjer blant turfølget, kan hun røpe.

– Hele fortellingen beskrives med musikk. Her møter publikum nasjonalromantikk langs Helgelandskysten, beskrevet i folkemusikk ispedd musikal og velklingende korsang, oppsummerer Torneberg.

NYVALGT STYRELEDER: Eline Solberg er korist og nyvalgt styreleder i Tryllefløytene.

Grundig research

Eline Solberg, korist og nyvalgt styreleder i Tryllefløytene forteller at det er Kjersti Sørlie Rimer som er manusforfatter, og at det er hun sammen med Torneberg, som er primus motor bak forestillingen.

– Det er Rimer som har skrevet manus og har lest seg gjennom sagnene om fjellene i Nord- Norge og historien om hvordan de ble til. Fra Helgelandskystens De syv søstre til Vågakallen i Lofoten og Sulitjelma ved svenskegrensen. Fortellingen tar oss gjennom denne reisen, forteller hun.

Kolbotns egen Tore Dingstad på piano

Torneberg forteller at hun er meget fornøyd med pianisten de har med seg.

– Vi har vært så heldige at vi har Tore Dingstad med oss som pianist. Han bor her på Kolbotn. Jeg gleder meg til å jobbe med ham, han er noe av det beste vi kunne fått, men han har høye krav, så vi må skjerpe oss her, sier Torneberg.

GJØR SEG KLAR: Ensembelet gjør seg klar til kveldens øving.

–Mer levende enn at vi bare står der

Solberg forteller at hun håper at forestillingen kan gi et inntrykk av hva et kor også kan være.

Mens Torneberg påpeker at hun er opptatt av den klassiske skoleringen av medlemmene, og at dette er viktig når det skal spilles musikkteater, så poengter Solberg at forestillingen er mer levende enn at de bare står «rett opp og ned» og synger.

Vi liker også å gjøre musikkteater, noen har derfor oppfattet oss som en musikkteatergruppe, sier hun, og beskriver forestillingen som en forsmak på Norgesferien.

Vi har et flott land. Kanskje kan vi inspirere noen til å ta en topptur, sier hun.

En forestilling for de fleste

– Dette er en forestilling for familier, så vel som voksne. De viltre ungene i fortellingen er jo tross alt prinsesser. 6-7 åringer kan like dette, det er ikke noe farlig som skjer, men det spilles jo mye på voksenhumor også, sier Torneberg.

Hun forteller at navnet på forestillingen, Trolsk til Fjells, spiller på tittelen til den norske filmkomedien fra 1957. Når forestillingen er over håper Torneberg at publikum sitter igjen med en god opplevelse.

– Jeg håper at de har sykt lyst til å se neste forestilling, ler hun.

Utsatt to ganger

KUNSTNERISK LEDER:

Torneberg forteller at forestillingen har vært utsatt 2 ganger. Det var egentlig meningen at den skulle gå i fjor.

– Dette er tredje gang vi går i gang. Det har vært en trang fødsel, men nå som det skjer føles det veldig riktig, sier Torneberg.

Og alle gode ting er tre, sies det jo.

Men selv om de ikke fikk holdt konserten den gang, så fikk de jobbet inn en del av repertoaret, forteller Torneberg. Siden landet fortsatt bar preg av restriksjoner reiste de isteden innom sykehjemmene i området i tur og orden og ba beboerne komme ut på balkongen slik at de fikk underholdningen servert på plenen der de bor.

Åpen øvelse ga ti nye medlemmer

– Siden forestillingen vi hadde tenkt til å ha i november ble utsatt, så fant vi på å holde en åpen øvelse isteden. Vi hadde allerede mistet noen og var interessert i nye. Det har aldri kommet så mange, sier Torneberg. Tryllefløytene endte til slutt med ti nye medlemmer.

Ifølge Torneberg har nok mange under pandemien spurt seg hva de vil med livet. For noen ble svaret å synge mer, og slik gikk det altså at Tryllefløytene økte sin medlems stab med en hel tredjedel, selv med et reiseglad virus herjende utenfor dørene.

KLAR FOR Å UNDERHOLDE: Korist Marthe Arnesen gleder seg til fremføringen av Trolsk til Fjells.

Tar gjerne imot nye medlemmer

Torneberg forteller at koret er satt sammen av de med videre utdanning i musikk og musikkteater, og de som ikke har det. En god blanding av dansere, sangere og skuespillere.

– De nye lærer og henger på så godt de kan, og bygger erfaring på den måten sier hun.

Hun forteller at ensemblet kommer til å miste to gode korister nå på grunn av videre studier. Derfor hadde vært fint å fylle opp til høsten. For spesielt interesserte så kommer det en åpen øvelse på Kolben i august.

Godt samarbeid med kulturhuset

Valget av kulturhuset har på en måte blitt litt til fordi de alltid har vært her.

– Vi trives på Kolben og har et godt samarbeid med ledelsen av kulturhuset, sier Torneberg.

– Det er også et veldig praktisk sted med tanke på toget som frakter jentene som kommer langveis fra. De fleste kommer fra Ås, Vinterbro, Ski og Oslo. Gode parkeringsmuligheter er det også, sier Torneberg.

Det siste poenget er jo for så vidt også praktisk for publikum, som Torneberg håper det blir mange av. Datoen er 9. og 10. juni, altså. Hold de av.

Powered by Labrador CMS