I høst kan du stemme lilla
For første gang i et kommunevalg i Ski eller Oppegård kan du stemme på Liberalistene.
Møt politikeren som ikke tror på politikk. Lederen som helst vil at alle skal lede seg selv. Det er et paradoks at Liberalistene, hvis ideologi tuftes på å bygge ned statlig og kommunal intervensjon, må bli en del av det de kjemper mot. Lederen for Liberalistene Nordre Follo, Thomas Kenworthy,må forsøke å komme seg inn i kommunestyret, for å sette ideologien ut i praksis.
– Vi har et praktisk problem, i og med at kommunepolitikken i veldig stor grad er fastsatt av staten, men vi må jo bare forholde oss til de rammene og prøve å endre de rammene på rikspolitisk plan, sier Kenworthy.
Liberalistene mener at kun politi, militær og forsvar skal reguleres av staten.
– Rent konkret ønsker vi, i sin helhet, å overlate alt kommunen driver til det sivile samfunn. Det er ingenting kommunen gjør, som det sivile ikke kunne gjort mye bedre, sier han.
Uønsket oppgave
Han mener det lokale selvstyre er en farse, en vits. Nå prøver han selv å bli en del av «spøken». Selv ville han ikke være leder, men skal man forandre verden må man stille opp, og det var ikke så mange å ta av. Til slutt ble det Kenworthy som sto øverst på listen for Liberalistene Nordre Follo i årets kommunevalg.
– Jeg ønsker egentlig ikke å sitte i kommunestyret. Det jeg ønsker å fikse, er at at folk i størst mulig grad ordner ting selv. Liberalistene ønsker jo internasjonalt å trekke suverenitet tilbake til staten, og i Norge til kommunen, og i kommunen ned til folket. Vi ønsker at alt skal avgjøres av de det gjelder, men det er bedre at beslutninger treffes i kommunen enn Stortinget, sier han, og legger til:
– Det er mye mer klokskap i kommunen enn det er på Stortinget.
Saken fortsetter under bildet!
Politikken
Liberalistene er imot alt staten tjener penger på, og har i sitt kommunevalgprogram stadfestet at de ønsker å jobbe for lavere skatter og avgifter. I sin helhet ønsker de et skifte fra statlig styring til sivil styring, at for eksempel skoler og barnehager ikke skal drives av kommunen, men av sivile aktører og de ansatte som jobber der. At samfunnet er best tuftet på sivilt engasjement. Som et eksempel trekker Kenworthy frem bygging av ny bro ved Oppegård Stasjon.
– Hvis Oppegård Vel vil ha en bro, så burde de kunne bygge en bro selv. Hva er det som holder samfunnet sammen? Det er effektiviteten i arbeidsdelingen, du klarer ikke lage alt selv, man er nødt til å dele på det. Limet i samfunnet er samarbeidet. Hvis staten griper inn og gjør det samarbeidet mye vanskeligere, ødelegger det samfunnet. Alt det nettverket som skapes på den måten går også tapt, når det skal styres av kommunen, sier han.
Utopi?
Kenworthy sier han stadig får høre at Liberalistenes ideologi er utopisk. Selv mener han at det er to sider av den saken.
– En ting er jo om det er utopisk å forandre samfunnet, men at ideologien fungerer, det er vi ganske sikre på, sier han.
Kenworthy er derimot ikke under noen illusjon av at stemmene kommer til å renne inn.
– Det er jo nesten ingen som vil stemme på oss, men vi er sikre på at vi har de riktige tankene. At vi viderefører det beste i en veldig lang, historisk tradisjon.
Men hvorfor stiller han så til valg, i et system han ikke tror på, og uten forhåpninger om å sanke særlig med stemmer?
– Det er jo for å delta i valgkampen. Liberalistene gjør alle debatter interessante. Alle de andre partiene sier bare: Jeg vil ha bro, jeg vil ha gamlehjem og så videre, mens Liberalistene har et helt annet perspektiv.
Om Liberalistene Nordre Follo sanker mange stemmer i kommunevalget gjenstår og se, men for første gang har i hvert fall innbyggerne i Oppegård og Ski, muligheten til å stemme på dem.