Betalte 581.400 kroner for 300 nye kumlokk
Like før kommunesammenslåingen kjøpte kommunen 300 kumlokk med Nordre Follos nye kommunevåpen. Halvparten av disse er nå lagt ut.
Etter sammenslåingen av Oppegård og Ski kommuner i 2020, fikk den nye storkommunen et nytt kommunevåpen, som nå er å se flere steder rundt omkring i Nordre Follo. Til og med de nye kumlokkene har nå fått den nye logoen, noe virksomhetsleder Tom Schei i Vann og avløp i Nordre Follo er fornøyd med.
Ifølge Schei ble det høsten 2019 kjøpt 300 nye kumlokk med det innstøpte havreakset, som er Nordre Follos kommunevåpen.
– Det var ingen politiske vedtak om å skifte ut de gamle kumlokkene. Dette ble bestemt internt av vår virksomhet som følge av vedtaket om kommunesammenslåingen. Vi ville ha nye logolokk med havreakset. Det ble kjøpt et større parti på 300 kumlokk, fordi ved kjøp av over 50 kumlokk betaler ikke kommunen noe ekstra for å lage støpeformen for logoen på lokket, forklare Schei.
Over en halv million
Kumlokkene støpes på jernstøperiet til Ulefos Jernværk, som er Norges eldste gjenlevende industribedrift.
– Vi betaler 1.938 kroner per kumlokk. Prisen er altså den samme enten lokket er med eller uten logo, sier Schei.
Totalt har de 300 nye kumlokkene kostet kommunen 581.400 kroner. Beløpet var hentet inn fra kommunens driftsbudsjett. For å sette ting i perspektiv, kan vi nevne at driftskostnadene for vann og avløp i Nordre Follo i 2020 var 34,4 millioner kroner, og for 2021 er driftsbudsjettet på 32,4 millioner kroner.
– Det finnes også en del nyere anlegg og prosjekter med vann- og avløp, som er ferdigstilt etter 1. januar 2020. Disse prosjektene får også nye kumlokk av kommunen, og dette spesifiseres i anbudet. I disse tilfellene dekkes dette av kommunens investeringsbudsjett, forklarer Rune Århelle, avdelingslederen for vann og avløp samt drift og vedlikehold i Nordre Follo.
I enkelte tilfeller må også rammen rundt kumlokket skiftes, ifølge Århelle. Han sier at selve rammen koster rundt 2.000 kroner per stykk.
Skiftet ut 150 hittil
Siden 1. januar 2020 har kommunen tatt i bruk rundt halvparten av de 300 bestilte kumlokkene. De resterende 150 kumlokkene befinner seg på kommunens lager på Drømtorp.
Det finnes cirka 6.000 kumlokk rundt omkring i Nordre Follo drøye 196 kvadratkilometer landareal, ifølge Århelle. Dermed er de 150 kumlokkene med det nye kommunevåpenet foreløpig en liten, eksklusiv sjeldenhet etter kommunesammenslåingen for halvannet år siden.
– Vi bytter ut cirka 100 kumlokk per år. Vi bytter ikke ut disse kun for å bytte logo, men på grunn av slitasje, feil eller skade, for eksempel hvis et kumlokk rasler fordi den mangler en gummiring, sier Schei.
I Kolbotnveien, på strekningen fra Stabburet til Kolbotn torg, fant vi kun ett nytt lokk. Resten er de gamle kumlokkene med Oppegårds kommunevåpen.
Gjenbrukes og resirkuleres
– Mesteparten av de gamle lokkene fra Oppegård og Ski resirkuleres. Vi har en kontainer hvor vi samler de gamle kumlokkene. Mesteparten av disse blir sendt til gjenvinning. Vi får da betalt en helt vanlig markedspris for skrapjern, sier Rune Århelle.
Markedsprisen for skrapjern hos Follo Ren er 2.600 kroner per tonn for tiden.
Århelle påpeker videre at de gamle kumlokkene ikke gis bort til noen private personer.
– Jeg vet kun om ett tilfelle hvor én innbygger i Ski ønsket seg et kumlokk med logoen til gamle Ski kommune, sier Århelle.
Noen av de gamle lokkene som fortsatt er funksjonelle, gjenbrukes på andre, ikke sentrale steder i Nordre Follo.
– Vi har ikke solgt noen av de gamle lokkene, men jeg vet at noen museer har fått noen gamle kumlokk med logoene av Oppegård og Ski, sier Tom Schei.
17 innstøpte trekanter
Gjenbruk av de gamle kumlokkene betyr at gammel kommunehistorie kommer til å være synlig i lang tid framover. Om kommunen skal skifte ut 100 kumlokk hvert år, kan utskiftingsprosessen ta rundt 60 år.
Rundt omkring i gamle Oppegård kan du fortsatt se kumlokk med det tidligere kommunevåpenet til gamle Oppegård kommune, med 17 innstøpte trekanter, hvor hver av disse symboliserer et tuntre fra hver av de 17 middelaldergårdene i den gamle kommunen.
Fikk kumlokk i gave
En av de gamle kumlokkene med Oppegårds logo har blitt gitt bort til Sigurd Olaf Dancke (70), som bor i Gydas vei på Tårnåsen.
Den nybakte 70-åringen er godt kjent i lokalmiljøet som lektor og musiker. Han var ansatt ved Fløysbonn skole i over 40 år og gjorde en imponerende innsats for skoleelevene.
Da han skulle gå av med pensjon i juni, fikk han en spesiell gave av noen hyggelige kollegaer på Fløysbonn som ønsket å hedre den kommende pensjonisten med en gammel kumlokk.
– De hadde nok fått med seg at jeg i tydelige ordlag har kommet med ulike uttrykk både med henhold til kommunesammenslåing, og en ressurs-sløsende utbytting av flotte, brukbare kumlokk med Oppegårds kommunevåpen, sier han.
Det er ingen tvil om at den spesielle gaven har falt godt i smak hos Dancke.
– Nå har vi bevart «et lite stykke Oppegård» her i Gydas vei på Tårnåsen, ved foten av Branntårnet, sier han og takker de kreative kollegaene for gaven.
Finn svar i to farger
Kumlokkene er porten til gatenes underverden. De åpnes når rør- og ledningsnettet i undergrunnen skal inspiseres. Om du skulle lure på hva som er under disse tunge jernplatene, har vi laget en liten kumlokk-ABC for spesielt interesserte:
Det viktigste er fargen på pakningen rundt lokkene – de forteller hva kummene skjuler:
■ Gult betyr «overvann og spillvann»: Slike kummer leder overflatevann (regnvann, drenering etc.) bort til bekker og elver i naturen eller skjuler avløpsledninger som fører til renseanlegg.
■ Blått betyr «vann»: I slike kummer er det rent vann. Der kan eksempelvis brannvesenet og parkvesenet koble seg på og hente vann ved behov.
Bildet nedenfor viser de gamle kumlokkene med pakningene i gult og blått.
– Ikke aktuelt å selge
Siden saken om kumlokkene ble publisert på oavis.no mandag 13. september har vi fått mange henvendelser fra våre lesere som lurer på om det er mulig å kjøpe de gamle kumlokkene med logoen til Oppegård kommune.
Ifølge virksomhetsleder for Vann og Avløp i Nordre Follo anses salg av de gamle kumlokkene som ressurskrevende, og er derfor uaktuelt.