– Vi må se fremover nå
Sylvi Graham har ståltro på den nye storkommunen. Nå ber hun folk om å imøtekomme storendringene som kommer.
Tidligere ordfører, nå stortingspolitiker, Sylvi Graham, vet alt om å igangsette store endringsprosesser. Hun var pådriver for utviklingen av det vi kjenner som dagens Kolbotn, fra myr til et moderne kommunesenter.
Nå gleder hun seg til å se den nye kommunen reise seg fra grunnmuren og opp.
– Store forandringer er alltid en møysommelig og tøff prosess, spesielt for politikerne som står midt i det. Det var stort rabalder og jeg fikk mye kjeft den gang vi satte i gang prosessen med utviklingen av det som er dagens Kolbotn i 1996, men det er vel de færreste nå i dag som synes at arbeidet vi startet den gang ikke burde skjedd. Nå må vi legge den negative debatten død og tenke videre. Tettsteder og kommuner må hele tiden være i utvikling, og jeg synes politikerne har gjort en formidabel jobb i prosessen til det som skal bli den nye storkommunen, sier Graham.
Har troen
Den erfarne politikeren ser med spenning på sammenslåingsprosessen med naboen Ski.
– Da jeg ble valgt til ordfører i sin tid, besøkte jeg Ski kommunestyre fordi vi ville vektlegge et godt samarbeid mellom våre kommuner. Jeg sa det den gang, og jeg mener det fortsatt, at en sammenslåing med andre Follo-kommuner er å foretrekke fremfor å bli en bydel i Oslo. Jeg står også i dag ved det jeg sa for tyve år siden. Med den nye storkommunen vil vi få en større og sterkere stemme og bedre muligheter til å gjennomføre store prosjekter og påvirke statlige eller andre prosesser som påvirker oss, sier Graham.
– Det er mange store saker vi vil stå sterkere mot samlet, for eksempel i forbindelse med utviklingen av jernbanen og godstrafikken, som er saker som opptar og berører mange, sier hun.
PS! Saken fortsetter under bildet!
– Verdiene og kvalitetene vil bestå
Graham anerkjenner samtidig de mange følelsene som er rundt en prosess som dette. Samtidig påpeker hun at dagens kvaliteter vil leve videre også i den nye kommunen.
– Det er et stort, følelsesmessig engasjement rundt en prosess som dette, og det er bra med engasjement. Samtidig må vi nå se fremover for å se hvordan vi skal få det i den nye kommunen. Ski og Oppegård er to kommuner med flere likheter enn ulikheter. Jeg er sikker på at verdiene og kvalitetene vi liker med dagens Oppegård også kommer til å bli ivaretatt i den nye kommunen, sier hun.
Sterke stemmer
Hun er ikke redd for at alt bare skal dreie seg om Ski etter 2020.
– I tillegg er det nå vedtatt et større kommunestyre. I dag har vi 31 representanter, mens vi i Nordre Follo får 47. Det vil gi god plass til at politiske stemmer fra Oppegård vil bli hørt, og at sentrale Oppegård-verdier kommer til å bli ivaretatt, tror Graham.
Graham tror også at storkommunen vil kunne bli en sterkere stemme i regionen når den etableres.
Graham ser det som naturlig at Ski blir «hovedstaden» i den nye storkommunen, men er glad for at Kolbotn og Ski skal utvikles som tvillingbyer.
– I alle år har det liksom vært «opplest og vedtatt» at «Ski tar alt». Det er ikke slik det er eller blir. Det er naturlig at vi ser på Ski-byen som senteret i regionen.
– Om noen år kommer vi til å være like stolte av å bo på Kolbotn, Sofiemyr, Tårnåsen, Svartskog eller de andre stedene i Nordre Follo som vi er av å bo på de samme stedene i Oppegård i dag. Dette vil ikke ndre seg, avslutter hun.