Kolbotn stasjon – der alle leker pekeleken
Alexandra Hesla-Halvorsen er 17 år, politisk nestleder i Follo Unge Høyre, styremedlem i Nordre Follo Høyre og opptatt av Kolbotn stasjon.
Folket klager på kommunen, kommunen skylder på BaneNor. Det er jammen fortsatt gøy å leke pekeleken i godt voksen alder.
Som tidligere har Kolbotn stasjon vært et hett debattema rundt middagsbord, blant politikere og i flere grupper på Facebook også i år. Stasjonen som har stått så og si urørt siden 70-tallet provoserer oss alle grenseløst da den rett og slett er diskriminerende. En gruppe blant oss som allerede må forholde seg til for dårlige tilpasninger i samfunnet generelt, får heller ikke tatt toget i sydgående retning dersom de er bosatt på Kolbotn. De to jernplatene som ligger over en stupbratt trapp, har hverken rullestolbrukere, rullatorbrukere, eller foreldre med barnevogn sjans til å komme seg opp eller ned.
Ordfører Hanne Opdan (AP) skriver følgende i et kommentarfelt på Facebook: «Det er en uakseptabel situasjon. Gjennom vel 30 år i Oppegård kommune uten universell utforming. Fredag var jeg i møte med bla Jernbanedirektoratet. Der tok jeg opp Kolbotn stasjon, igjen. Direktoratet lovet å følge opp BaneNor ekstra på dette. Så ja- det jobbes målrettet.» Jeg vil ikke kalle dette såkalt «målrettet» jobbing. Men som vi har erfart særdeles mange ganger det siste året, er det jo slik Arbeiderpartiet jobber: vurderende, avventende, pratende, ja rett og slett handlingslammet.
Det er lett for ordføreren og andre politikere å skylde på BaneNor. Likevel er nærmere 40 milliarder blitt svidd av på en togbane som ikke engang fungerer. For meg er det da helt ubegripelig at det ikke finnes nok penger til å oppgradere en trapp. For så vidt gir det litt mer mening når man får høre at partene ikke engang blir enige om hvem som skal måke trappa.
Dersom man tar toget fra Oslo og sitter i rullestol, er man faktisk nødt til å ta toget fra Rosenholm til Langhus for så å ta toget derfra tilbake til Kolbotn. Dette synes jeg er på grensen til en latterlig lang omvei.
BaneNor skal ha uttalt seg om at det ikke vil skje noe før tidligst 2025. Det er likevel kommunen sitt ansvar å anmelde lovbrudd og diskriminering mot innbyggerne sine. Med tanke på at ikke mitt eget parti heller har klart å gjøre noe med dette, så skal jeg hvert fall ikke sette for høye forventninger til dagens kommunestyre med tanke på hvilken trekløver som sitter der. Jeg venter derfor fortsatt i spenning.
Alexandra Hesla-Halvorsen, 17 år, politisk nestleder i Follo Unge Høyre og styremedlem i Nordre Follo Høyre.