Trening er sunt stress
Noen av oss hater det, andre elsker det og mange har et ambivalent forhold til det.
Det finnes utallige gode grunner for å trene, men det finnes også utrolig mange grunner for å la vær. Det kan skyldes lite kunnskap, vondter eller lite overskudd. For mange handler det om tid og mulighet i hverdagen. Noen får satt av tid i arbeidstiden til trening, mens andre jobber dobbelt skift og har en familie å følge opp på hjemmebane. Et kjennetegn ved dagens samfunn er at det er «in» å være travel. Det er «in» å ha mange baller i lufta, og samtidig hodet over vann. Men klarer man å ha hodet over vann, hvis man ikke trener?
Mennesket er skapt for bevegelse. Vi har store hjerner, og de største områdene av hjernen brukes for å kunne skape bevegelse. Samtidig er vi skapt for å håndtere stress. En del av nervesystemet vårt fungerer automatisk, og denne delen har en gass (sympaticus) og en brems (parasympaticus). Gassen får oss til å våkne, pumpe blod ut i muskler og gjøre oss klare for å løpe. Bremsen får oss til å slappe av og fordøye mat. Dette automatiske nervesystemet med gassen og bremsen skal normalt sett fungere i et godt samspill.
Trening er stress for kroppen, fordi vi aktiverer gassen i nervesystemet. Men hva skjer i kroppen når vi trener? Og hva kjenner vi i kroppen etter trening? Jo; velvære, ro og avspenning. Fordi etter gassen har stått på, skal bremsen komme inn og gjøre sin jobb. Vi må restituere (spise og sove) for å hente oss inn igjen. Denne prosessen innebærer hormoner. Både lykkehormoner underveis i treningen, og velvære-hormoner i etterkant. Sånn sett kan vi si at trening skaper balanse; trening er sunt stress. Det er stress som gir mening for kroppen. Det gir så mye mening at det faktisk fremmer bedre matlyst og bedre søvn. Man kan se på trening som at vi tråkker litt ekstra hardt på gassen for en periode, slik at det blir lettere å finne bremsen etterpå. Men mange går gjennom dagen med jevnt lavt trykk på gassen, og får da ikke til å slippe opp gassen når bremsen skal på mot kvelden. Det kan gi en følelse av uro, og det blir vanskelig å sovne.
Det er kanskje ikke alle som har kjent på lykkefølelse underveis i treningsøkt, og velvære i etterkant. Mange har det best med en god bok, PlayStation eller på restaurant med venner. Men trening bør også sees på som en investering i fremtiden. La oss sammenligne det med å pusse tenner. Du pusser ikke tenner fordi du er redd for å få hull i morgen. Du pusser fordi du vil slippe å få hull om 2 år. Det er likedan med trening. Du løper ikke en tur i dag, fordi du vil unngå sykdom i morgen. Nei du løper en tur i dag, fordi du skal ha god helse når du er pensjonist. Sånn sett blir trening en investering i fremtiden. Det er ikke alltid vi ser en umiddelbar effekt, men du må stole på at den er der.
Vi er i bevegelse gjennom hele livet, og vi skal være i bevegelse hele livet. Så finn en aktivitet du trives med og som gir mening for deg. Enten det er å lufte hunden, hogge ved, løpe maraton eller rusle i skogen. Gjør det til en del av hverdagen, og gjør det bærekraftig for din hverdag, slik at du kan holde på med det i mange år fremover.
Andreas Lund
Fysioterapeut på Kolbotn Medisinske Senter