Klare for årets første hjemmekamp i Toppserien:
Raser mot kommunen
Kolbotn-trener Aleksander Olsen er både poengløs og målløs, men foreløpig ikke søvnløs. I hvert fall ikke over seriestarten.
Før lørdagens Toppserien-kamp mot fjorårets serie- og cupmester Vålerenga er fasiten null scorede mål og null poeng for Kolbotn. Det kunne i seg selv vært mer enn nok til tøff ordbruk og dårlig søvn, men det er ikke derfor vi møter en forbannet KIL-trener etter tirsdagens treningsøkt på Sofiemyr stadion.
– Jeg er ikke spesielt bekymret over det vi har levert på banen til nå. Sandviken og RBK borte er noe av det tøffeste vi kan møte. Ok, så ble det ble litt for mange i sekken mot RBK enn det vi liker, men det er noen lyspunkter i begge de to første kampene, så vi skal fortsette å jage poeng, begynner Olsen.
– Gjør meg rasende
På lørdag kommer Vålerenga på besøk til årets første hjemmekamp. Det skulle vært en gledens dag, men Olsen er som sagt rasende. Årsaken er det elendige gressdekket på Sofiemyr stadion.
– Jeg synes dette er en trist dag faktisk, både Kolbotn IL og oss. Kommunen har rett og slett gjort en fryktelig dårlig jobb med banen, om de har gjort noe som helst. Vi har vært "på dem" i mange uker allerede, så det gjør meg rasende å se hvordan banen ser ut nå. Hadde dette skjedd med en Eliteserien-klubb på herresiden?, spør han retorisk.
– Jeg skammer meg
Toppserien-damene forsøkte å trene på stadion allerede i forrige uke, men da ga spillerne klar beskjed om at de heller ville tilbake til kunstgresset på Langhus. Forholdene var rett og slett på grensen til farlige. Å levere en så dårlig gressbane på denne tiden av året er utenfor Olsens fatteevne.
– Vi er i juni nå. Ikke april eller tidlig mai. Jeg skammer meg og synes det er trist at det er en så dårlig kommune på idrett og anlegg, som er så lite opptatt av å bevare tradisjon og kultur. Her har de sviktet, og jeg forventer at kommunen vil gi Kolbotn IL en form for kompensasjon. Det er vi som må ta støyten, år etter år. Vi er en av ti klubber i Norge som prøver å skape like muligheter for toppfotball for kvinner. Dette er jobben min og vi jobber døgnet rundt for å bli så gode som mulig, så blir vi møtt av dette, sier han hoderystende.
Flere henvendelser til kommunen
Ifølge Olsen har klubben gjentatte ganger vært i kontakt med kommunen med spørsmål om banekvaliteten. Svarene har vært betryggende.
– Frem til i dag har de sagt at de har kontroll og at gresset vil gro. De ga oss også beskjed om at vi var defensive da vi spurte om banen i alle fall kunne være klar til midten av mai. De lovte at de skulle begynne å jobbe med den tidlig, men de har ikke gjort noe som helst. Ingenting. Det er det som gjør meg sint, tordner han.
Man trenger ikke være gressekspert for å forstå at banen ikke holder til eliteidrett. Og det er da heller ikke derfor angrepsspiller Ingrid Kvernvolden er hentet inn til klubben. Hun er signert for å score mål. Det har hun så langt ikke klart, men også hun er mer skuffet over sin nye hjemmebane, enn over lagets spill.
– Jeg er litt skuffet over dette, det skal jeg ærlig innrømme. Jeg hadde forventet mer, sier Kvernvolden.
Har tro på poeng
23-åringen har vært gjennom et to år langt skademareritt med to store kneoperasjoner. Bare det å kunne spille for fullt igjen gir masse motivasjon.
– Jeg jobber fortsatt med å komme meg tilbake i skikkelig form etter to tøffe år med skader, men jeg skal ta steg for steg og forhåpentligvis utvikle meg enda mer som fotballspiller, sier Kvernvolden.
Og kanskje løsner det endelig både for henne og resten av Kolbotn-damene på lørdag?
– Vålerenga er et bra lag, men jeg har veldig tro på at vi skal ta poeng fra dem. Vi må bare fortsette med det vi er gode på og gjøre noen små justeringer offensivt. Da kommer det forhåpentligvis et mål eller to. Vi lover å gi dem kamp, sier spissen.
– Kjenner oss ikke igjen
Når det gjelder kritikken fra KIL-trener Olsen, sier virksomhetsleder vei og park i Nordre Follo kommune, Gry Larsen, at kommunen ikke kjenner seg igjen i kritikken om at de ikke tar gresset på alvor.
– Vi er enige i at banen ikke er i god tilstand og forstår at Kolbotn IL er frustrert over det. Vi kjenner oss ikke igjen i uttalelsene om at kommunen ikke tar driften av gresset på Sofiemyr stadion alvorlig. Senest i fjor fikk kommunens park- og idrettsavdeling skryt for god bane, fra både KIL og Norges fotballforbund, begynner Larsen.
Gir været skylden
Hun forklarer de dårlige forholdene med flere årsaker. Manglende innsatsvilje fra kommunen er derimot ikke blant disse.
– Vi har vært i jevnlig dialog med KIL om gressets tilstand gjennom våren. Vi er avhengige av god temperatur for at banen skal blir bra til sesongstart, mens det i år dessverre har vært en svært kald april og mai. Banen på stadion har ikke undervarme, så vi er avhengige av naturlig varme fra været for å få en god kvalitet. Det kalde været har ført til at vi ikke har fått gjennomført det arbeidet som var planlagt, som for eksempel lufting. Banen har i utgangspunktet ikke gode vekstforhold da den er bygd opp på en gammel grusbane, har dårlig drenering og jordsmonn. Dette, sammen med dårlig vær, har gjort at vi dessverre har denne tilstanden på banen, fortsetter hun.
Virksomhetslederen legger også til at kommunen i dag har hatt møter med KIL.
– Vi hadde en god dialog og har informert KIL om hva vår park- og idrettsavdeling gjør videre nå for å få opp kvaliteten på gresset mot kampene framover, nå som vi endelig har fått varmt vær, sier Larsen til Oppegård Avis.