– I mine øyne har vi fått en knallstart
SOFIEMYR: Etter en intensiv uke på La Manga er KIL-trener Luke Torjussen styrket i troen på en god sesong.
De har ikke den bredeste eller mest rutinerte troppen. Og i hvert fall ikke de best betalte spillerne eller overflod av lokale sponsorer.
Kolbotn-trener Luke Torjussen er likevel blid som en sol da vi møter han og resten av KIL-troppen på norsk jord igjen, etter en uke i spansk vintersol.
– Vi har vært en hel uke sammen og hatt fokus på kvalitet på treningsfeltet. Sort sett har vi fått trent to ganger hver dag, bortsett fra de to kampdagene, og det betyr at vi har fått lagt inn masse trening i banken, sier han fornøyd til Oppegård Avis.
Null sutring
Rundt ham i den nyoppussede kjelleren på Atlet Fysio finpusser spillerne den fysiske formen, mens terningkast 2-musikk dundrer ut av høyttalerne. Det smiles, les og svettes. Humøret er rett og slett på topp, etter en uke i varmen.
Der enkelte lag ifølge andre medier klaget på alt fra dårlige rom, tørre baner og mat som ikke smakte som forventet, har det vært lite misnøye å spore i KIL-leiren. Det er da også helt bevisst, ifølge Torjussen.
– Vi har brukt uken for alt det er verdt. Både ved å trene masse, men ikke minst ved å styrke relasjonene. Det er en stor fordel å kunne være sammen i så lang tid, hvis det brukes riktig, og jeg opplever at det er en veldig tett gruppe, sier han.
Tidlig seriestart
Allerede 16. mars braker det løs når Røa kommer på besøk. Torjussen & co trenger alle dager de kan få, for å være best mulig rustet til comebacket i Toppserien.
– Det blir et stort steg for mange med Toppserien. Noen skal oppleve det for første gang, mens andre har vært der før. Men vi fortjener å være der. Det er det ingen tvil om, mener han.
Akkurat det fikk da også den nye KIL-treneren en slags bekreftelse på under La Manga-oppholdet, da divisjonskollega Lyn ble slått 1-0.
– Lyn-kampen styrket meg i troen på at vi har noe her å gjøre. De kom med et bra lag og de er på alle måter en god list for oss med tanke på hvordan vi ligger an. Det var en god test, og vi fikk se at vi kan måle oss mot en bra motstander, sier Torjussen.
Ungt lag - lite apparat
Her fikk han også testet ut et mer rutinert mannskap, enn i den første treningskampen mot TIL 2020. Mot TIL (tap 1-2) var snittalderen 15 (!) år. Mot Lyn - hvor «alle» de rutinerte spilte, var snittalderen 18 år.
– Det er et enormt kult prosjekt dette, men med en snittalder på 18 år må man være forberedt på mer variasjon i prestasjonene, enn med rutinerte spillere, advarer han.
Det oppleves ikke som om det sies for å dempe forventningene. Det at laget er veldig ungt, eller at Kolbotn hadde med seg det desidert minste støtteapparatet til Spania, er både fakta og ren motivasjon i KIL-leiren.
– Vi var fire i støtteapparatet, mens LSK Kvinner vel var elleve-tolv. Klart vi kan bruke dette til noe positivt, humrer Torjussen og bruker ordet «tight» for andre gang.
Oversett det gjerne til sammensveiset. Det er det han vil skape. En sammensveiset og sulten spillergruppe, som drar i samme retning.
Og det trengs. I år er det ikke ØHIL, Fyllingsdalen og KIL Hemne som venter. Det er Vålerenga, Brann og nevnte LSK Kvinner.
Tøff motstand
Knalltøft, men ikke uoverkommelig, er kanskje den foreløpige dommen.
– Det kan bli et tøft år og vi kan møte motstand som på papiret er bedre enn oss, men den utfordringen tar vi gjerne. Det var denne posisjonen de jobbet så hardt for i fjor, og i mine øyne har vi fått en knallstart sammen. Da snakker jeg ikke om resultater, men om den «driven» jeg opplever i gruppa.
Selv om trenere på toppnivå stort sett lever av resultater, må man ha to tanker i hodet som KIL-trener.
– Vi skal både prøve å utvikle oss og skape resultater. Alle vil selvsagt vinne kamper, og vi skal forsøke å gjøre det så ofte som mulig. Med denne gruppen handler det også om å utvikle laget og spillere. Det er viktig for klubben på alle måter, messer Torjussen.
Mye likt
De som så laget i aksjon i fjor, vil trolig kjenne igjen de fleste prinsippene på banen.
– Vi skal forsøke å bygge videre på det som ble skapt i fjoråret, men utvikle det systematisk. Det er mye som er likt, men med noen små prinsipper hvor det er forskjeller. Blant annet skal vi forsøke å løfte intensiteten vår et hakk, forklarer Torjussen.
Der Kolbotn i fjor ofte var i situasjoner hvor det handlet om å bryte ned en motstander på deres halvdel, blir det sannsynligvis en helt annen dans i år.
– Ja, i år må vi nok kunne håndtere andre elementer. Blant annet det å spille oss ut bakfra i kinkige og pressede situasjoner. Da er det viktig å ha trent nok på det, slik at situasjoner som oppstår i kamp blir relaterbare til det vi har trent på, sier han.
Har en ønskeliste
Uka på La Manga gjorde godt for både kropp og sjel. Noen spillere fikk årets første minutter i kampsituasjon, mens andre fikk lagt ned viktige treningstimer.
– Jeg mener vi utnyttet uken maks, sier Luke, og får støtte av Vetle Vangstuen. – Troppen responderte godt på treningen, og vi pådro oss ingen skader underveis.
I grove trekk betyr det at trenerteamet har en nesten identisk tropp, som de avsluttet fjoråret med. Unntaket er Emilie Østerås som har gått til Stabæk, og Thea Mikkelsen som har kommet inn fra Grei. Ferskingen markerte seg like godt med å være den som senket Lyn på La Manga.
Den økonomiske situasjonen i klubben bør være viden kjent for alle med et pluss-abonnement på OAvis.no, men trenerne legger ikke skjul på at de gjerne skulle vært enda litt sterkere besatt.
– Joda, vi har en ønskeliste, og de som styrer med den slags i klubben, vet hvilke navn som står på listen. Samtidig vet vi også hvordan det ligger an i klubben med tanke på penger, og situasjonen er jo som den er på det området.
Ambisjonene om å hente en Lyon-trøtt Ada Hegerberg eller Ingrid Syrstad Engen fra Barcelona er med andre ord ikke-eksisterende.
– Nei, det var ikke de navnene som stod på listen. Det er helt riktig, humrer Vangstuen.
Hvordan tror du det går med Kolbotn i år? Holder de plassen i Toppserien?