Ultralokal film klar for Kolben
Gled deg til 1. september. Da er det nemlig premiere på filmen «Vi blir hjemme», regissert av Marianne Mørk og Maren Victoria Thingnæs.
De to, for ordens skyld mor og datter, har samarbeidet profesjonelt i mange år med driften av Marianne Mørks teaterskole og ulike andre prosjekter. Dette er derimot deres første langfilm sammen.
Filme har verdenspremiere i hovedprogrammet under filmfestivalen i Haugesund denne uken, men den første åpne visningen blir på Kolben 1. september. Det synes de to regissørene er litt ekstra stas.
– Det er veldig hyggelig at den ordentlige premieren skjer lokalt for oss. Nå håper vi mange kommer og ser den sammen med oss, sier de to fra kaféen på Kolben.
Følger 11 ungdommer
Filmen tar for seg det første året i pandemien, men handler ikke bare om pandemi. Handlingen dreier seg også om det å være ung nå, i en tid som er veldig urolig. Men ifølge de to regissørene er den fylt med både varme, håp og frustrasjon, ja alt det en ungdom går gjennom. Sammen vever de en global fortelling om konsekvensene av lockdown.
– Pandemien er naturlig nok et bakteppe og viser hvordan de ulike ungdommene, fra alle deler av verden, har taklet pandemien. For å si det sånn: Det er litt annerledes å gå gjennom en pandemi i favelaen i Rio de Janerio, i Libanon og i New York, enn i Norge, sier Marianne Mørk.
Selv om det store forskjeller på å takle en pandemi i ulike verdenshjørner, viser filmen viser likevel at mange av ungdommene går gjennom mye av det samme, og opplever mye av det samme. Ensomheten og rastløsheten er blant annet en viktig fellesnevner.
– Og ikke minst alt man går glipp av, sier Marianne Mork.
Ingen fysiske møter
Er dette en film for ungdom også?
– Ja, det er et tema som mange ungdommer vil kjenne seg igjen i, men man trenger så absolutt ikke være ung for ha glede av filmen vår, sier datteren Maren Victoria Thingnæs.
Filmen viser ikke bare i hvilken grad de får verden snudd på hodet, men også at de alle deler en felles bekymring for verden og et sterkt behov for håp - til tross for svært ulike liv og omstendigheter. Filmen er naturlig nok laget i en periode der det ikke var mulig å reise ut på opptak på grunn av pandemi. Vi blir hjemme er derfor laget ved hjelp av daglige, digitale møter mellom regissørene og de medvirkende. En helt spesiell produksjon i en spesiell tid.
– Fra kjøkkenbordet hjemme har vi fått gleden av å bli kjent med 11 barn, og ungdommer fra 8 forskjellige land gjennom nesten et helt år. Vi har beveget oss gjennom ulike tidssoner og kulturer. Det har vært et nært og tett samarbeide med de ungdommene i filmen. Vi har lagt mye tid og energi i å opparbeide oss tillit og fått oppleve at de har delt mange personlige øyeblikk med oss. De unge har gjennom ti måneder filmet seg selv, og delt sine innerste tanker. Vi har fått ta del i de unges gleder, sorger, redsler, og søken etter håp. Barne- og ungdomsrommet er som regel et lukket univers, men i «Vi blir hjemme» får vi være med inn. Gjennom disse unge menneskene har vi fått muligheten til å fortelle historier som er større. Med refleksjoner og problemstillinger som de deler, får vi oppleve en varme og sårhet som skaper gjenkjennelse på tvers av kultur og bakgrunn, forteller Marianne Mørk og Maren Victoria Thingnæs.