Disse kidsa koder
Kodeklubben Kolbotn har hatt sin siste samling i Kolben for i år. Her har barn fra 8 til 13 år lært programmering og koding. Målet er å «styre verden».
Veldig mye av det vi bruker hver eneste dag er avhengig av programmering. Alt fra livsviktige hjelpemidler på sykehuset, store industrimaskiner, berg- og dalbaner, mobiltelefoner og dataspill. Det er nettopp dette barna har fått et fortrinn på gjennom kursene på den lokale avdelingen av det nasjonale verdinettverket «Lær kidsa koding»
– Barna kan få så mye ut av verden rundt seg om de forstår og ser en sammenheng mellom teknologi, koding og elektronikk, sier ingeniør og frivillig i kodeklubben Stefan Dannenberger.
Dannenberger forklarer at opplegget så langt har vært at barna holder på med et tema i fire uker. På den måten lærer de seg å mestre programmering på deres nivå, før de deretter går videre.
Styrer roboter
Enkelt forklart tar barna blant annet i bruk en grafisk kalkulator, som de koder på, og deretter kobler opp mot en robot. I dette tilfellet er roboten en TI Rover, som kan minne om en slags liten olabil. Dagens oppgave dreide seg om sensorene foran på roveren, den som gjør at bilen ikke krasjer.
– Det morsomste er å kunne styre en robot med en kalkulator, forteller 12 år gamle Guro Berge Opjordsmoen.
Hun viser Oppegård Avis at ved hjelp av kalkulatoren kan hun for eksempel bestemme hvilken vei den skal snu og hvor langt den kan kjøre.
Guro forteller at hun kanskje kunne tenke seg å jobbe med koding når hun blir voksen. Klubben er med andre ord et flott sted for å dyrke interessen rundt programmering.
Super:bit-kampen
Før vinterferien avholdes delsfinalen i Super:bit-konkuransen for barn fra femte til syvende klasse. Der møtes barna for å konkurrere i programmering på ulikt nivå.
– Vi er i ferd med å sette opp en plan der det blir noe roblox-koding og noe robot, «forklarer» Donnenberg.
Ventelister
Det har vært stor pågang for klubben det siste året, og per i dag består de av 21 barn. Flere er på venteliste, og den tyskfødte ingeniøren Donnerberger fleiper med at det er enklere å få tak i Ramstein-billetter enn å komme med i klubben. Han trekker derfor frem at det trengs flere frivillige instruktører, for at flere skal få muligheten til å programmere og kode.
– Vi trenger flere frivillige. Det er noen foreldre som hjelper til, men for eksempel videregående elever med tekniske fag hadde vært til stor hjelp, sier Donnermann som oppfordrer interesserte til å ta kontakt på Facebook-siden til klubben.