TV-aksjonen
– Vi kan alle havne utenfor
Marte fra Kolbotn er spesielt spent foran årets TV-aksjon.
Førstkommende søndag er det igjen klart for den årlige TV-aksjonen, dugnaden hvor vi gir av vårt til noen som trenger det mer enn andre. I år går TV-aksjonen til Kirkens Bymisjon og deres arbeid for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn.
Marte Lie Albert (32) fra Kolbotn jobber til daglig som sosionom på Sporet, Kirkens Bymisjon sin tilstedeværelse på Oslo S. Der tilbyr de råd og veiledning, følge til øvrig hjelpeapparat, et stille rom, samtale, lystenning og omsorg.
– Jeg jobbet tidligere som sosionom hos NAV, men jeg trivdes ikke særlig godt. Det ble mye saksbehandling og lite samtaler. For fem år siden startet jeg på Sporet, forteller Albert.
Mange er ensomme
Ingen arbeidsdager på Sporet er like. 32-åringen forteller at noe av det som har overrasket henne mest, er hvor mange personer som føler seg utenfor og alene.
– Oslo sentralstasjon er på mange måter et lite samfunn i samfunnet. Det er utrolig mange mennesker innom der hver eneste dag. Noen av dem kommer dit fordi de ikke har noe annet sted å gå. Flere opplever at det er bedre å lese avisa på Oslo S enn hjemme alene i sin egen stue.
Jobben som sosionom handler først og fremst om å være en samtalepartner. Gjennom dette hjelper hun mennesker et lite skritt videre i livet. Mot en ny jobb, en ny bolig - et nytt liv.
(Saken fortsetter under bildet)
– Vi får besøk fra hele Oslo, hele Norge, ja egentlig hele verden. Det kan være spørsmål om alt. Hvor det er mulig å få et gratis måltid, hvor man kan ta en dusj - og til de mer vanskelige spørsmålene fra de som sliter med store problemer i livene sine. Noen lurer på om det er verdt å leve videre, forteller Marte Lie Albert.
Mye fordommer
Albert opplever at det er mange fordommer, og påpeker at hun har hatt og har flere selv.
– Mange forteller at de aldri kunne forestilt seg å ende opp på gata eller i rusmiljøet. Ikke i sin villeste fantasi. Men jeg tror at vi alle kan havne utenfor
Marte Lie Albert
– Det kan være mot rusmisbrukere, eller mot mennesker som lever uten bolig. Vi har kanskje et bilde av hvem “de” er og tar avstand fra dem. Jeg opplever at jeg kjenner meg igjen i mange, og at jeg ikke lenger kan si at “det der kunne aldri skjedd meg”.
– Vi kan selvsagt ha tunge dager på jobb, men først og fremst har vi mange møter med utrolig fine folk. Årets TV-aksjon handler mye om utenforskap. Jeg tror det er vanskelig for oss å ta inn hvor mange som av ulike grunner føler seg utenfor i samfunnet vårt. Og det faktum at det finnes fattigdom i Norge. At det finnes foreldre som ikke har råd til å sende barnet sitt i bursdag eller på fotballtrening. Hvem tør egentlig å snakke høyt om det?, spør 32-åringen.
Marte Lie Albert har stadig blitt overrasket. Overrasket fordi den typiske gjesten hos Sporet kan være en mann mellom 50 og 60 år. Han har hatt en god jobb og et stabilt familieliv. Så er det noe som har snudd livet hans på hodet.
– Kona kan ha reist, han kan ha mistet jobben og blitt uføretrygdet. Livet har rett og slett endret helt retning, og det er vanskelig å komme seg videre. Disse menneskene holder godt på fasaden, og de kan ha store utfordringer med å be om hjelp. De får rett og slett ikke stablet livet på plass igjen og mange skammer seg.
– Mange forteller at de aldri kunne forestilt seg å ende opp på gata eller i rusmiljøet. Ikke i sin villeste fantasi. Men jeg tror at vi alle kan havne utenfor, sier Albert.
Møter folk fra Oppegård
Selv flyttet hun til Oppegård tidligere i år.
– Etter å ha bodd mange år i Oslo, merker jeg at det er deilig å komme hit til dette stille området etter dager på arbeid som kan være ganske hektiske. Samtidig stortrives jeg i jobben, og jeg føler virkelig at jeg gjør noe meningsfylt, sier hun.
Nå er Marte Lie Albert spent foran TV-aksjonen. Førstkommende søndag skal hun selv være engasjert på Kolben og sitte i sekretariatet som skal sende ut bøssebærerne.
– I tillegg skal jeg en tur innom JAZZAID for å fortelle om arbeidet til Kirkens Bymisjon.
– Det er selvsagt veldig stas at Kirkens Bymisjon får TV-aksjonen i år, og at vi får inn mye penger til å fortsette arbeidet vårt. Jeg håper samtidig at årets TV-aksjon blir vel så mye som en holdningskampanje, at vi blir enda mer bevisste på at det er mange som ikke har det godt i livene sine. Jeg har møtt flere fra Oppegård som strever med livene sine, for eksempel på grunn av rus, dårlig psykisk helse eller ensomhet.
Holdningsendring
Utenforskap og skam er to sentrale ord Marte Lie Albert møter på Sporet.
– Jeg håper vi med årets TV-aksjon skal klare å bygge disse to ordene enda litt mer ned. At vi klarer å skape en holdningsendring mot et varmere samfunn med mindre utenforskap, sier Marte Lie Albert.