Full kontroll på granulatet
Nye regler for behandling av det omdiskuterte bildekk-produktet på kunstgressbanene fører til at idrettslagene må gjøre endringer.
Fotball er ikke lenger bare en idrett for de varme årstidene. Nye kunstgressbaner gjør at man kan spille fotball utendørs året rundt, men dette er ikke bare uten utfordringer. Det koster mye tid, krefter og penger å holde banene våre vinteråpne, og i tillegg har det kommet nye regler som byr på nye utfordringer.
Nye regler
Det er innført nye regler for bruk av gummigranulat på norske kunstgressbaner, og dette får blant annet konsekvenser for banene her i Oppegård. Vi har flere kunstgressbaner som bruker produktet, men idrettslagene har kontroll på saken.
Les også: Det nye kunstgresset på Østre Greverud utsatt ett år
– Vi følger kommunens bestemmelser om å samle opp granulatet, og har oppsamlingsplasser hvor vi samler det opp. I praksis skyver vi snøen fra banen over på perforerte duker, slik at smeltevannet renner gjennom og granulatet blir liggende opp duken for oppsamling, forteller daglig leder i Kolbotn IL, Harald Vaadal og dalglig leder i Oppegård IL, Hege Frøyna.
Begge idrettslag følger kommunens bestemmelser på dette.
NB! Saken fortsetter under bildet!
Dette må gjøres
Nye tiltak må nå på plass for å imøtekomme de nye reglene.
Les også: Slatleim gleder seg til å møte Vålerenga i helgen
– Vi må installere siler i kummene rundt banene, slik at granulatet som vi ikke klarer å samle opp havner der. Dette er ingen stor utgift for kommunen, og vi skal bidra ti lat det blir etablert, og har en god dialog med kommunen på dette, forteller de to.
NB! Saken fortsetter under bildet!
– Ingen gode alternativer
Mange lurer på hvorfor man bruker gummigranulat, som i all hovedsak består av gummidekk til bil som er freset opp.
Les også: Det nye kunstgresset på Østre Greverud utsatt ett år
– Det er per i dag ingen gode nok alternativer. Granulatet gjør at det blir mykere å lande og man slipper brannsår ved fall. Det gjør også at gressstråene står mer oppreist. Det er noen løsninger med både sukker og kork, men disse er ikke spesielt egnet for norske forhold på vintersitd. Andre løsninger er også svært dyre. I tillegg er levetiden på slike baner usikker, sier Vaadal.
NB! Saken fortsetter under bildet!
Utsettes
En konsekvens av de nye reglene, er at det ikke blir noe nytt kunstgress på banen på Østre Greverud med det første.
I tillegg skal man også se på løsninger for den nye, planlagte kunstgressbanen som kommer på Hellerasten.
Les også: Sjekk den nye, fete treningsparken på Sofiemyr
– Det er ikke planlagt at denne banen også skal bli vinterdriftet, Vi vil i samarbeid med kommunen vurdere om det er alternativer til gummigranulat. Det finnes baner uten granulat som er etablert i Haslum som vi skal se på og hente erfaringer fra, sier Vaadal.
Ikke merkbart
De to fremhever at fotballspillere flest nok ikke vil merke mye til de nye tiltakene.
Les også: Det nye kunstgresset på Østre Greverud utsatt ett år
– Nei, vi forsøker å gjøre vårt beste for å ha vinterdrift så mye vi kan på banene våre, og har god kontroll på de nye forskirftene, avslutter de to.