Lot seg imponere
Statsminister Jonas Gahr Støre brukte fredagsmorgenen til å besøke gjenbruksbutikken Rufus på Kolbotn Torg. Det gjorde inntrykk.
Ved første øyekast kan pop-up-butikken Rufus se ut som «hvilken som helst» annen barneklær-butikk. Det er den defintivt ikke. For det første selges det kun brukte klær, men det som gjør konseptet enda mer spesielt er de ansatte.
Butikken ansette kun folk under 29 år, som i dag har oppfølging fra NAV. Med andre ord kan cv-ene være hullete, og utdanningsløpet deres kan ha inneholdt både diverse dumper og krappe svinger.
Ble imponert
Vel vitende om den bitende kritikken han og regjeringen har fått de siste dagene, etter at Arbeiderpartiet droppet å delta på NRK-programmet Debatten, hadde statsministeren ryddet plass i kalenderen til et besøk hos arbeidsinkluderingsbedriften Rufus. Han lot seg både imponere og bevege.
– Det er mye. Det første jeg tenker på er Nora, som er et driftig menneske som bruker hele sitt talent på kombinasjonen forretning og det å se andre mennesker. Som legger til rette for at et hjørne på dette handlesenteret er et utstillingsvindu for noe vi trenger mer av, sier Gahr Støre og tenker både på bærekraft og det å få gi mennesker en sjanse i arbeidslivet.
Gjorde inntrykk
Enda sterkere inntrykk gjorde det å endelig møte Amalie Engen (24) fra Kolbotn, som på tirsdag ble rikskjent gjennom sin deltakelse i Debatten på NRK. Det fortalte hun om sin ekstremt vanskelige økonomiske situasjon.
– Det er sterkt å møte henne og det gjør inntrykk å møte henne i dag og se at deltidsjobben på Rufus gjør at det åpner seg muligheter i livet hennes. Det handler om arbeid og å klare seg selv. Det vi ser her er også en viktig del av det klima- og miljøarbeidet vi alle sammen må gjøre. Klær, sko, sportsutstyr og leker kan brukes flere ganger, til stor glede for økonomien. Det å prøve ut det er viktig, og det imponerer meg.
Roser NAV
– Fortell litt om hvordan det er å møte mennesket Amalie som på veldig kort tid har blitt et tydelig bilde på økonomisk utenforskap.
– Det å se smilet hennes og stoltheten det gir å ha en jobb, er sterkt. For oss i Arbeiderpartiet er arbeid veien til å klare seg selv, og å komme seg ut av problemer. De som kan, skal få den muligheten ved at vi politikere legge til rette for det. Det er også sterkt å møte NAV som jeg synes får for mye pes i mediene. De gjør også mye bra og legger til rette for at unge kan komme seg i, eller tilbake til arbeid. Det jeg har fått se her er en veldig god fredagshistorie.
Slakt på målinger
Gahr Støre kan saktens trenge litt gladsaker på tampen av uken. Denne uken har Arbeiderpartiet blitt maltraktert i diverse partimålinger og en VG-oversikt fortalte om at Nordre Follo er en av kommunene hvor det er størst sannsynlighet for et skifte etter valget i 2023.
Vi stilte ham spørsmålet om disse tallene først og fremst er en effekt på regjeringsarbeidet, eller om dette også er en lokal reaksjon.
– Jeg kjenner Hanne (ordfører Hanne Opdan, red. anm.) og partifeller her som hardtarbeidende personer som står på og gjør en forskjell. Og jeg skal stille opp alt jeg kan. Samtidig må vi håndtere en situasjon som er krevende i økonomien, som får utslag i kommuneøkonomien fra nord til sør. Det er trangere budsjetter, men vi skal hjelpe til så godt vi kan, blant annet med å kompensere for korona-utgifter, begynner Støre.
Krevende tid
Noen quick-fix» lover han ikke.
– Det er Aps utfordring å forklare folk at den tiden vi lever i er krevende. Det er noe annet enn vi har sett før, og vi skal møte den på en måte som er i tråd med våre verdier. Vi skal sikre rettferdighet, sikre at folk får jobb og stille opp for de som er mest utsatt, sier Gahr Støre.
– Men opplever du at den misfornøydheten som åpenbart er ute blant folk nå knyttet til dere i regjeringen, får mest konsekvenser for Hanne og andre lokallag?
– Det er sammensatt, men jeg er optimistisk med tanke på Hanne og Nordre Follo Arbeiderparti. Det er ti måneder igjen til valget og jeg tror vi skal gjøre de meningsmålingene til skamme, sier han.
– Vært ute en vinternatt før
Hanne Opdan leser også målinger og nyheter, men heller ikke ordføreren vil være med på at misnøyen ute i folkedypet skyldes en villet Arbeiderparti-politikk.
– Jeg tror vi må erkjenne at alle, både nasjonalt, i kommune og i privatøkonomien er det en krevende situasjon som påvirker oss alle. Vi står på og jobber for den retningen vi tror på. Når økonomien i hele verden påvirker oss, må også vi gjøre prioriteringer. Vi jobber med budsjettene våre i disse dager og skal forvalte det på nyåret. Men det er krevende, men vi er påvirket alle sammen, sier Opdan.
Statsministeren tar over ordet.
– Jeg vil bare si at vi skal komme gjennom dette. Vi har forutsetningene for å få det til og vi har vært ute en vinternatt før. Etter mange tiår hvor vi kunne legge på mer, er det en ny hverdag å måtte si at vi må snu på ting. Som vi gjør her. Det fører også med seg noe positivt, som at Amalie her kommer i jobb og får trygget sin hverdag.
– Det har vært litt mye
For Amalie Engen har hverdagen blitt snudd på hodet de siste ukene, og spesielt de siste dagene, etter Debatten. Heller ikke fredagen var helt vanlig.
– Det har vært litt mye, ja, begynner hun.
Egentlig vil hun ikke snakke som mye om dagene etter Debatten, rett og slett fordi deltakelsen også har medført en god del «digital drit» i kjølvannet. Men det har også kommet mye støtte.
– Det har vært mest varme og først og fremst på sosiale medier og på telefon. Det har vært fra hele landet. Men jeg møtte en person på senteret på onsdag som kjente meg igjen. Han ville i hvert fall si til meg at han syntes det var dårlig at mange politikere ikke ville delta og vise sin støtte til meg. Det var hyggelig, sier Amalie.
Egentlig var det ikke Engen som skulle jobbe under statsministerbesøket, men tilfeldighetene ville det annerledes. Dermed fikk hun møte statsministeren, og ikke minst motsatt.
– Det betyr litt at han kjente meg igjen og så meg. Han innrømte også at det var en feil at de ikke stilte i Debatten, sier hun.
Hun ble ansatt som tilkallingsvakt på Rufus 9. november og ser allerede langt lysere på tilværelsen.
– Det er helt rart. Bare på noen dager er det så mye som har endret seg til de positive. Nå er jeg klar for det som kommer min vei. Nøkkelen for at jeg nå har muligheten til å snu min situasjon er at jeg nå har en jobb som gir meg en inntekt. Jeg gleder meg til den første lønnen som kommer rett før jul, smiler hun.