Vinterland på Jan Baalsruds plass

PLASTISBANEN: I bakgrunnen kan du se Kolbotnvannet. Den 2. mars, da plastisbanen ble innviet, var tykkelsen på isen på Kolbotnvannet 40 centimeter og det var helt trygt å gå på skøyter der, ifølge Erling Bjarkø (75), som måler tykkelsen på isen for kommunen gjennom Oppegård Frivilligsentral.

– Oppegård var sterkt advart mot dette kjøpet

Varaordfører i Ski kommune, Camilla Edi Hille (V), er svært kritisk til at Oppegård kommune har kjøpt en skøytebane av plast. – Bortkastede penger, sier hun, og legger til at Oppegård kommune har vært sterkt advart mot dette kjøpet.

– Oppegård kommune var sterkt advart mot dette kjøpet. Dette er bare tullball. Du får ikke gli på en plastbane. Plast har aldri fungert som erstatning for kunstis eller naturlig is, så dette er bare bortkastede penger, sier 44-åringen, som er ordførerkandidat for Venstre i Nordre Follo.

Edi Hille har gått på skøyter siden hun var liten og vet hva hun snakker om når det gjelder skøytebaner. I over ti år har hun spilt hockey på landslaget og er fortsatt aktiv i hockeymiljøet.

ERFAREN PÅ ISEN: Camilla Edi Hille (V) er ikke hvilken som helst bruker av skøytebaner. I over ti år har hun spilt hockey på landslaget og er fortsatt aktiv i hockeymiljøet.

      Dette er saken:

  • Oppegård kommune har nylig kjøpt en skøytebane, som ble offisielt åpnet på Jan Baalsruds plass i Kolbotn sentrum lørdag 2. mars.
  • Skøytebanen har en plastoverflate på 200 kvadratmeter, som består av mindre plater som er montert sammen som et puslespill.
  • Må behandles daglig med smøremiddel.
  • Levert av Unisport Scandinavia AS.
  • Budsjettet for prosjektet er på 680.000 kroner, som inkluderer skøytebanen, trærne rundt og belysningen, samt montering.

– Slike baner ble raskt kassert i alle kommuner

"Jeg har til gode å se en plastis som fungerer, men mulig det har kommet noen revolusjonerende nytt siste årene. De banene som ble prøvd for noen år siden ble raskt kassert i alle kommuner det er prøvd. Denne banen vil også kreve daglig vedlikehold med kjemikalier", skrev Edi Hille på Facebook-siden "Hva skjer i Nordre Follo".

Administrator av denne siden og lokalpolitiker i Oppegård, Helge Marstrander (H), var rask med å svare følgende:

"Hva denne banen er tenkt brukt til vil jeg tro har noe å si også. Lek og moro krever trolig litt enklere løsning enn trening og konkurranse. Når det gjelder kjemikalier så vet jeg at Oppegård kommune har vært svært opptatt av at det ikke skulle være kjemikalier som er skadelig på noen som helst måte. Verken for miljø eller mennesker."

Venstre-politikeren fra Ski var nådeløs mot Marstrander i sin kommentar:

"Det har aldri vært laget plastis for trening og konkurranse. Jeg snakker om lek og moro. Men jeg håper selvsagt jeg ikke får rett. Toppers om det har kommet ny teknologi som gjør at dette vil fungere."

Advarte nabokommunen mot kjøpet

– Jeg lurer rett og slett på hvem som kom på ideen om å kjøpe en skøytebane av plast. Dette er jo helt meningsløst. Hvis de skulle bruke penger på noe likevel burde de heller kjøpt mer utstyr til BUA Oppegård istedenfor dette, sier Edi Hille til Oppegård Avis.

Nå, etter at Oppegård kommune har kjøpt plastisbanen, anbefaler Edi Hille at denne banen brukes til rulleskøyter istedenfor.

– Dette kan skape mer liv i Kolbotn sentrum, sier hun.

Selv om Edi Hille ikke har myndighet over det som skjer i Oppegård, ville hun si fra likevel.

– Bruk den heller til rulleskøyter.

Camilla Edi Hille (Ski Venstre)

– Det var godt ment fra min side. Skal man lage skøytebane til barna, så er det eneste som duger ekte is. Da er det bedre å legge mer penger i prosjektet eller bruke pengene på noe annet til barn og unge. En skikkelig isbane på torget i Kolbotn vil garantert skape liv der på vinteren, men den bør bygges minst dobbelt så stor, sier Venstre-politikeren i Ski.

Ba Ski kommune stoppe prosjektet

Tidligere styreleder i Ski IL Hockey, Jack Ove Valø, sier at han har ved to anledninger advart Oppegård kommune ved ordfører Thomas Sjøvold mot å kjøpe denne plastbanen.

Ifølge Valø fikk ordføreren advarsler før den politiske behandlingen av saken 19. november i fjor da saken ble enstemmig vedtatt. Oppegård Avis har fått en kopi av e-posten han viser til, datert 16. november i fjor.

OFFISIELL ÅPNING: Skøytebanen på Jan Baalsruds plass ble offisielt åpnet lørdag 2. mars.

– Oppegård kommune ble advart veldig sterkt, men de lyttet ikke til oss. Vi ba også Ski kommune om å stoppe dette prosjektet, sier Valø.

Etter å ha drevet med utekunstisbanen i Ski i tolv år kan Valø juble for at banen i Ski fungerer, og at den brukes av barn og unge til sent på kvelden. 

– Finnes flere alternativer med ekte is

Både Edi Hille og Valø understreker at de var opptatt av å unngå at dette ble en negativ sak for Oppegård.

– Derfor prøvde vi å stanse dette før det var for sent, fordi vi begge har både kunnskap og erfaring fra dette og var helt sikre på at dette ikke ville fungere, sier de.

Venstre-politikeren påpeker at det finnes mobile isflater med ekte is som kan etableres og fjernes hvert år.

– Det har kommet mange nye teknologier på ulike baner og de etableres i hele Europa. Det kommer en kunstisflate rett ved Operaen i Oslo nå, og det er en mobil skøytebane i Spikersuppa. Skøytebaner er en god investering i folkehelse og livskvalitet og skaper liv i byen, sier Edi Hille.   

– Det må sprøytes mye vann

Valø reagerer også på at under kommunestyremøtet i Oppegård ble det uttalt at det kan legges is oppå plastisen. 

– Det er feil. Det går ikke! Isen «slipper». Og hvorfor gjøre det hvis plastisen fungerer? lurer Valø på.

Oppegård Avis har kontaktet leverandøren av skøytebanen, Unisport Scandinavia AS, som holder til i Askim.

– Banen må vaskes hver dag etter tre-fire timers bruk for at bruken kan være optimal.

– Det går helt fint å legge is oppå plastisen. Vi har prøvd dette flere ganger. Det må bare sprøytes mye vann, det må være minst tre-fire centimeter, og det må være en høy kant rundt banen slik at vannet ikke renner ut, sier prosjektleder Bror Stensholm i Unisport Scandinavia AS.

Ifølge ham leverer de kun miljøvennlige produkter.

– De såpene, glidemidlene og glidesprayene Oppegård kommune har kjøpt av oss er miljøvennlige. Vi kan dokumentere dette. Det er ingen farlige stoffer der, verken for mennesker eller miljø, sier Stensholm.

Solgte ingen plastisbaner i Norge siden 2013

– Hvor mange slike plastisbaner har dere solgt i Norge?

– I perioden fra 2008 til 2013 solgte vi 25 plastisbaner i ulike størrelser. Vi har ikke solgt noen plastisbaner i Norge siden den gang, men vi solgte ca. 3.000 kvadratmeter til USA i fjor, sier Stensholm.

– Hva tror du er årsaken til at plastisbanene ikke selges så bra i Norge?

– Det er fordi at det kreves en del vedlikehold for at banen skal brukes omtimalt og den har gli. Banen må vaskes hver dag etter tre-fire timers bruk for at bruken kan være optimal, sier Stensholm. 

Les også: Plastisen som ikke glir

Powered by Labrador CMS