JAN BAALSRUDS PLASS
– Vi har sviktet på vedlikehold av Jan Baalsruds plass
Etter befaringen på Jan Baalsruds plass med Oppegård Avis fredag forrige uke, innrømmer avdelingslederen i Park og idrett at kommunen har sviktet på vedlikehold av Jan Baalsruds plass.
Siden midten av august skrev Oppegård Avis flere saker om forfallet av Jan Baalsruds plass, som er den mest sentrale plassen i gamle Oppegård.
Les også: Sjokkert av forfallet på Jan Baalsruds plass
Mandag formiddag var de etterlengtede arbeidene på stedet godt i gang.
– Vi starter nå opp med diverse utstyr for å spyle og vaske all møkket som er der. Når vi er ferdig med det, vil vi i de nærmeste dagene sette ut de nye planteurnene og beplante disse med høstlyng, sier Per Kristiansen, avdelingslederen for Park og idrett i Nordre Follo.
– Har prioritert sykehjemmene
Kristiansen påpeker at, ifølge den gamle skjøtselsplanen for Oppegård kommune som fortsatt er gjeldende for den nordre delen i Nordre Follo, skulle vedlikehold av Jan Baalsruds plass og andre områder i Kolbotn sentrum prioriteres frem.
– Vi har sviktet på vedlikehold av Jan Baalsruds plass. Det står klart og tydelig i skjøtselsplanen, så det er min feil at vedlikeholdet av den mest sentrale plassen i gamle Oppegård ikke har vært prioritert frem. Dette tar jeg på min kappe. Frem til nå har vi prioritert vedlikehold av sykehjemmene, skolene og barnehagene, sier han.
For en måned siden skrev Oppegård Avis om manglende vedlikehold av uteområdene i Kolbotn sentrum, og da påpekte to av leserne følgende om det nye sykehjemmet på Kolbotn:
"Ugresset har overtatt flere områder og offentlige plasser, blant annet ved gangveien til aktivitetssenteret til KOMBO (Kolbotn omsorgsboliger). Det lukkes ikke i beplantningen der og hele området ser "shabby" ut", sa Inger Smidtsrød (81) og Tove Førde (83), som bor i Kolbotn sentrum.
– Vedlikehold av uteområdene på KOMBO har vært veldig krevende. Vi lukker og lukker der, og dette tar ingen ende, men vi skal ha kontroll på dette. Da vi overtok dette området, viste det seg at jorden var fylt med rotugress. Det tar lang tid å bli kvitt det, sier Kristiansen.
Mye ugress til tross for steaming
Avdelingslederen understreker at kommunen ikke har lov til å bruke kjemikalier i forbindelse med ugressbekjempelse.
– Jeg har ikke noe problem med å forstå at folk reagerer på at det vokser ugress på de offentlige plassene, men vi har veldig mye ugress rundt omkring i Nordre Follo og kan ikke bruke ressurser på å fjerne det for hånd over alt. Vi skraper vekk ugresset kun ved det gamle rådhuset på Kolbotn. På de andre stedene i kommunen, inkludert Jan Baalsruds plass, har vi ikke råd til å lukke ugresset for hånd. Vi har derfor leid inn eksterne folk til å steame ugress for oss, sier Kristiansen.
Ifølge ham ble Jan Baalsruds plass steamet for ugress rett etter oppslaget i Oppegård Avis for en drøy måned siden. Allikevel ser man mye ugress på stedet.
– Det nivået vi ser akkurat nå på Jan Baalsruds plass må vi bare tåle. På sikt blir det mindre ugress, sier Kristiansen.
Om manglende ugressbekjempelse i Kolbotnveien, sier han at dette området har blitt steamet for ugress tre ganger hittil i år. Videre påpeker Kristiansen at kommunen bruker sommervikarer til å klippe plen og hekker.
70.000-80.000,- per gang
Avdelingslederen sier ugressbekjempelse med steaming går på bruk av varmtvann, og er kjemikaliefri og miljøvennlig, men denne metoden er kostbar siden kommunen ikke har eget utstyr til steaming av ugresset.
Ifølge Kristiansen betaler kommunen 70.000 til 80.000 kroner per gang når et eksternt firma steamer ugress på de kommunale stedene i Nordre Follo.
– I løpet av en sesong må det gjennomføres flere slike runder for at man ser effekt av steaming. For å spare på utgiftene har vi nå tenkt å investere i eget utstyr for å kunne steame ugress. Vi har fått tilbud på en elektrisk steamer av en nyere type, som er betydelig rimeligere enn tidligere. Prisen komplett er 1.261.000 kroner (ekskl. moms). Den vil bli kjøpt inn neste år, sier Kristiansen.
Siden det finnes steamere til noen få tusenlapper, spurte vi kommunen om hva konkret de er på jakt etter for det ovennevnte beløpet:
– Modellen vi trenger er en slags liten bil som kan dekke store flater. Den har en egen steamearm under bilen i tillegg til manuell (med slange). Disse bilene kan også brukes om vinteren til snørydding på plasser vi ikke kommer til med større brøyteutstyr, sier Kristiansen.
Palmer vs. stauder
Det er mange som reagerer på at kommunen planter palmer foran rådhuset i Ski, mens går for stauder i "tvillingbyen" Kolbotn.
– De palmene som vi har plantet foran rådhuset i Ski ble kjøpt av gamle Ski kommune, så det var naturlig å plante dem i Ski. Disse palmene skal tas inn for vinteren, sier Kristiansen.
Har ressurser til kun brannslukking
I tillegg til vedlikehold av uteområdene i sentrum av Kolbotn og Ski, ved skoler, barnehager og sykehjemmene, har virksomheten Park og idrett også ansvar for søppeltømming, plenklipping og beskjæring av trærne. De steller også 1300 graver på gravlundene i kommunen i tillegg til å reparere det som er ødelagt i uteområdene ved skolene, barnehagene og andre kommunale bygg.
– Det bygges nye anlegg, og dukker opp nye ting og behov hele tiden. Vi i Park og idrett har kun kapasitet til å drive med brannslukking. Vi fungerer som en ambulerende vaktmestertjeneste som må hjelpe til når det trengs, sier Kristiansen.
Videre påpeker han at han skulle ønske de kunne bidra med mye mer enn det er gjør i dag, men påpeker at det er snakk om de tildelte midlene.
– En parkavdeling i Kristiansand har 50 ansatte. Vi har kun 16 ansatte hvorav de fire nye fikk vi tidligere i år, sier Kristiansen.
Tolv nye blomsterurner
– Til uken kommer de tolv nye blomsterurnene, som vi bestilte før sommerferien for 100.000 kroner, men som kom forsinket. Disse blomsterurnene skal fylles med høstlyng.
– Har det vært vurdert å fylle fontenen med blomster, det vil si bruke den som blomsterbed i påvente av en annen løsning?
– Ja, men vi har foreløpig vurdert at det vil være nok med beplantningen i de gamle og de nye blomsterurnene, sier Kristiansen.
Vedrørende forslaget fra Multiconsult om å fjerne fontenen på Jan Baalsruds plass, sier han følgende:
– Fontenen skal erstattes med noe nytt som er enklere å drifte. Det er mulig at smågatesteinene i vannrennen må også fjernes som følge av dette, sier Kristiansen.
Etter oppslaget i Oppegård Avis i august reparerte kommunen den delen av vannrennen som manglet flere av smågatesteinene.
Reflekterende maling
Når det gjelder de store hellene som ligger ujevnt ved hjørnet av Kolbotn torg hvor apoteket holder til, forklarer avdelingslederen at det er så store setninger i grunnen at det ikke anses som mulig å løse dette på en enkel måte.
– Vi må finne en annen løsning og eventuelt erstatte de store hellene med noe mindre steiner/heller eller asfalt. Før vi har valgt en permanent løsning skal vi påføre reflekterende maling i gul eller oransje farge for å markere de farlige områdene på de hellene som stikker ut mest.
Skal repareres denne uken
Når det gjelder de manglende flisene ved trappepartiet til Kolben kulturhus, er dette en reklamasjonssak, ifølge Lone Schrøder.
– Reparasjonen av disse har dessverre tatt litt tid. Vi håper at arbeidet vil kunne utføres i løpet av denne uken, skrev hun til Oppegård Avis.
Kort tid etter oppslaget i Oppegård Avis ble også flisene på trappen på sørsiden av Kolben reparert. En plastpose med søppel etter reparasjonsarbeidene stod fortsatt på stedet fredag forrige uke.