Vinterland-prosjektet

INGEN BRUKERE: Det aktuelle bildet ble tatt klokken 11.45 søndag 11. mars.

Plastisen som ikke glir

Bruken av plastisen har ikke gått helt etter planen.

Oppegård Avis har skrevet om prosjektet Vinterland til 680.000 kroner (red. anm.: Les faktaboks i saken).

I begynnelsen av adventstiden skulle kommunen sørge for følelsen av storby ved å anlegge en kunstisbane på minst 200 kvadratmeter på Jan Baalsruds plass. Rundt skøytebanen, og ut over nedre torg skulle det settes opp benker og trær med lykter for å lyse opp i mørket. Vinterlandet ville bli stående i fire måneder, ifølge planen.

Plast istedenfor kunstis

VINTER-IDYLL: Slik presenterte kommunen i begynnelsen av november i fjor planen for Vinterland på Jan Baalsruds plass i Kolbotn sentrum.

Skøytebanen kom ikke på plass før vinterens slutt, og overflaten ble av plast istedenfor kunstis.

      Dette er saken:

  • Oppegård kommune har nylig kjøpt en skøytebane, som ble offisielt åpnet på Jan Baalsruds plass i Kolbotn sentrum lørdag 2. mars.
  • Skøytebanen har en plastoverflate på 200 kvadratmeter, som består av mindre plater som er montert sammen som et puslespill.
  • Banen må behandles daglig med et spesielt glidemiddel.
  • Banen er levert av Unisport Scandinavia AS.
  • Budsjettet for prosjektet er på 680.000 kroner, som inkluderer skøytebanen, trærne rundt og belysningen, samt montering.

Kommunen sparte ikke på kruttet på den offisielle åpningen av banen lørdag 2. mars. Skøytebanen ble innviet med brask og bram av ordføreren og kommuneadministrasjonen.

– Banen kan stå fra 1. november og helt til over påske, uavhengig av vær. Det er et genialt forslag for å skape liv i sentrum, sa ordfører Thomas Sjøvold under åpningen av banen.

Har dere vurdert miljømessige konsekvenser for Kolbotnvannet?

– Det har vært flere ulike påstand om bruk av kjemikaler i forbindelse med vedlikehold av skøytebanen, og det er derfor vi har brukt to måneder for å sjekke alt dette. Det skal brukes bare glidemiddel til daglig vedlikehold av banen. Dette middelet er ikke skadelig for miljø og det skal ikke være noe avrenning til Kolbotnvannet, sa Sjøvold.

BLE INNVIET MED BRASK OG BRAM: Skøytebanen på Jan Baalsruds plass ble offisielt åpnet lørdag 2. mars.

 

Les også: – Oppegård var sterkt advart mot dette kjøpet

Skylder på regnværet

Siden den offisielle åpningen har Oppegård Avis fått flere henvendelser fra våre lesere som sier at skøytebanen har stått ubrukt og at det ikke er noe gli på plastisen.

Bildet, som ble tatt klokken 11.45 søndag 10. mars, viser strålende vær, men ingen barn på plastbanen.

INGEN BRUKERE: Bildet ble tatt klokken 11.45 søndag 11. mars.

Gunnar Sveen, som bor sentralt på Kolbotn og er innom Jan Baalsruds plass flere ganger om dagen, sier at han ikke har sett et eneste barn på skøytebanen siden den ble åpnet for en uke siden.

 

BUA Oppegård på biblioteket står for det daglige tilsynet av banen og utlån av skøyter. Kommunestyrepolitiker Hans Martin Enger (MDG), som jobber i BUA, skylder på regnværet.

– Jeg vet ikke så mye om bruken av skøytebanen annet enn at den første uken etter åpningen var den lite brukt, men da var det jo også regnvær. Nå er jo været knall, så vi får håpe den kommer mer til sin rett. Og så kommer det an på forventningene. Er du vant til å gå på ekte is, kan du bli skuffet her, men for de minste barna fungerer denne banen helt fint, sier Enger.

Han påpeker at det er mulig å låne hockeyskøyter via BUA på biblioteket.

OFFISIELL ÅPNING: Skøytebanen på Jan Baalsruds plass ble offisielt åpnet lørdag 2. mars.

– Stikk innom og lån skøyter hos oss gratis. Vi har 40 hockeyskøyer tilgjengelig, sier han.

– Misforståelse som resulterte i feil ved driften

Driftsleder Per Kristiansen i UTE Oppegård sier at det har vært litt trøbbel med driften av banen.

– Det har vært en misforståelse som resulterte i en liten feil ved driften av banen. Vi er ikke helt fornøyd med hvordan overflaten fungerer, men vi skal gjøre den annerledes nå ved å bruke varmt vann istedenfor kaldt, og vi skal spraye overflaten med poleringsmiddel for å få mer gli.

– Hvor trygt er det å bruke disse vedlikeholdsmidlene med tanke på miljø og nærheten til Kolbotnvannet?

TI DAGER ETTER ÅPNINGEN: Slik så inngangspartiet ut klokken 10:30 tirsdag 12. mars.

– Vi bruker små mengder glidemiddel ved daglig vedlikehold. Tror neppe det blir et problem for miljø, sier Kristiansen.

– Prøv å unngå piruetter med kunstløpskøyter.

Thomas Sjøvold, ordfører i Oppegård kommune

Oppegård Avis har bedt kommunen om innsyn i den såkalte vedlikeholdsmanualen for skøytebanen. Les mer om dette i Oppegård Avis denne uken.

Kunstløpskøyter anbefales ikke

– Det anbefales å bruke hockeyskøyter her. Det er lov med kunstløpskøyter også, men prøv å unngå piruetter. Skøytebanen er laget av plast og kunstløpskøyter ødelegger underlaget raskere, sa ordfører Thomas Sjøvold under den offisielle åpningen av skøytebanen lørdag 2. mars.

Hans Martin Enger (MDG) velger å beholde optimismen. Han sier at som mange andre er han skeptisk til plastbanen, men presiserer at han velger å være positiv til tiltaket likevel:

– Administrasjonen la frem forslaget og politikerne vedtok det mot at det ble vurdert veldig nøye hvilke alternativer vi hadde hatt. De andre alternativene kostet mye mer. Det var enten denne plastbanen eller ingen bane som vi kunne velge mellom. Nå, når det er først bestemt, må vi bare gjøre det beste ut av det, sier han.

Les også: Nå kommer skøytebanen på Jan Baalsruds plass

 

 

Powered by Labrador CMS