Plastisbane på Kolbotn
– Det føltes rett å slett ikke som at vi var på en skøytebane
Oppegård Avis har tatt med ungdomsredaksjonen til Jan Baalsruds plass for å teste skøytebanen tolv dager etter den offisielle åpningen. Se videoen og les hva ungdommene synes om plastisbanen.
Oppegård Avis har skrevet om prosjektet Vinterland til 680.000 kroner. I begynnelsen av adventstiden skulle kommunen sørge for følelsen av storby ved å anlegge en kunstisbane på minst 200 kvadratmeter på Jan Baalsruds plass.
Skøytebanen kom ikke på plass før vinterens slutt, og overflaten ble av plast istedenfor kunstis.
Les også: Plastisen som ikke glir
Så møkkete og slitt ut
Klokken 10:30 tirsdag denne uken, ti dager etter den offisielle åpningen av skøytebanen, var Oppegård Avis på stedet og tok bilder av plastoverflaten. Den var møkete og virket slitt ved inngangspartiet.
– Banen må vaskes hver dag etter tre-fire timers bruk for at den har gli og for at bruken av banen kan være optimal.
Bror Stensholm, prosjektleder i Unisport Scandinavia AS (representerer leverandøren av banen)
Oppegård Avis har fått flere henvendelser fra våre lesere som sier at skøytebanen har stått ubrukt og at det ikke er noe gli på plastisen. Vi har også skrevet at det kreves daglig vedlikehold av banen for å oppnå gli på den.
– Banen må vaskes hver dag etter tre-fire timers bruk for at den har gli og for at bruken av banen kan være optimal, sa leverandøren av plastisbanen ved prosjektleder Bror Stensholm i Unisport Scandinavia AS fra Askim.
Vasker skøytebanen to ganger per uke
"Siden banen ble montert er den rengjort sju ganger og smurt med glider én gang. Dette er en ny bane og våre medarbeidere blir stadig bedre kjent med den og erfarer hva som fungerer best. Nå som vi har funnet ut av bruk av glider kan det hende behovet for rengjøring endres. Nå vasker vi banen to ganger per uke og har på glider på fredager", skriver kommunen til Oppegård Avis på e-post.
– Plastbitene svulmet opp og løsnet flere steder på banen. Det var flere dumper og hakk, og det har ikke vært noe gli. Det var helt elendig. Terningkast én.
Elias Meier (15) og Aksel Lundin (14), elever ved Fløysbonn skole
Plasten på banen er slitesterk og mister lite materiale, ifølge SINTEF, som har utført test av plastoverflaten. Testen ble ikke utført i minusgrader, men i romtemperatur (ved 22 plussgrader) og ved å simulere bruk av barn på 47 kilo.
– Terningkast én
Midt på dagen i dag har Oppegård Avis vært på befaring igjen. Vi har tatt med ungdomsredaksjonen ved fire ungdommer fra Fløysbonn og Hellerasten skoler for å teste banen.
– Plastbitene svulmet opp og løsnet flere steder på banen. Det var flere dumper og hakk, og det var ikke noe gli. Det var helt elendig. Terningkast én, sier Elias Meier (15) og Aksel Lundin (14) fra Fløysbonn skole.
– Det var mange humper med luft under platene og det var flere partier uten noe som helst gli. Det føltes rett å slett ikke som at vi var på en skøytebane. Det var mange stopp og mye tryning, sier Anine Johnsen (14) og Silje Berger (14) fra Hellerasten skole.
Skal sprøyte med vann ved lave temperaturer
Det anbefales å bruke glidemiddelet for å forbedre glideegenskapene til plastbanen, og disse kan forbedres med bare 21 prosent i forhold til den upreparerte plastoverflaten, ifølge Sintef.
Det er ikke anbefalt å rengjøre plastbanen med såpen ved lavere enn 10 minusgrader. Glidemiddelet skal ikke brukes ved temperaturer lavere enn 15 minusgrader, ifølge rapporten.
"Ved lave vintertemperaturer er banen tenkt sprøytet med vann og vil fungere som en vanlig skøytebane. Det betyr at produktene beskrevet over ikke vil være i bruk ved slike lave temperaturer", skriver kommunen.
Les også: – Oppegård var sterkt advart mot dette kjøpet